'savaş var' sözü gerginlik çıkardı | " /> 'savaş var' sözü gerginlik çıkardı | "/>

En Sıcak Konular

Tuncel'in 'savaş var' sözü gerginlik çıkardı

21 Nisan 2010 09:41 tsi
Tuncel'in 'savaş var' sözü gerginlik çıkardı 
Anayasa değişikliği teklifi üzerinde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in ''Ülkede savaş var. Bu Meclis'te konuşmaktan utanç duyuyorum'' sözleri tartışma yarattı.

BMM Genel Kurulunda, teklifin 4. maddesinde verilen değişiklik önergesi üzerinde söz alan Tuncel'in, “Bu ülkede çocuklar, bebekler öldürülüyorsa ciddi sorun var demektir. Molotof kokteyl attı diye bir çocuğu cezalandırırsanız...” demesine, Ak Parti'li bazı milletvekilleri tepki gösterdi. Tuncel'in “Bu ülkede bir savaş var” demesine önce Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ''Savaş değil, terör var'' diye itiraz etti, sonra da birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin müdahale etti.


Şahin, güvenlik güçlerinin ülkenin can güvenliğini sağladığını belirterek, “Şu çatı altında görev yapan hiç kimse, terör örgütünü, sanki Türk Silahlı Kuvvetleri ile çarpışan bir başka ülkenin silahlı gücü gibi takdim edemez” diyerek, Tuncel'den sözlerini düzeltmesini istedi.

Tartışma şöyle gelişti:

Şahin: Lütfen sözlerinizi tashih edin. Bu yanlış anlamalara mahal verebilir. Belki sürç-i lisan ettiniz.

Tuncel: Böyle alkışlayarak bu ülkede sorun yokmuş, çatışma yokmuş, insanlar ölmüyormuş gibi davranmanın anlamı yoktur. Bu konuda sizin tarafsız olmanızı öneririm.

Şahin: Ben tarafsızım. Ben Türkiye Cumhuriyeti devletinden yana tarafım. Bu ülkeyi yolda bulmadık.

Tuncel: Bu ülkede bir çatışma var. Biz de bu ülkede yaşıyoruz Sayın Başkan. Biz bu ülkenin demokratik geleceğinden tarafız. Bu tutumunuzla, aksine bu ülkedeki milliyetçiliği, yaşanan çatışmaları, yaşanan ölümleri gözetiyorsunuz. Lütfen Sayın Başkan tarafsız olun.

Şahin: Bu çatı altında olan her milletvekili, tabii ki Türkiye Cumhuriyeti devletinden yana olmalıdır. Her milletvekili yeminine sadık olmalı.(Bu sırada tartışmaya katılan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız'a) Siz grup Başkanvekilisiniz. Bu sözleri tashih etmeniz lazım.

Tuncel: bu ülkede yaşananları alkışlayarak yok mu sayacaksınız? Bu ülkede Kürtleri, ölümleri yok mu sayacaksınız? Nasıl olacak? Bu ülkede barışı, çocuklarımızın geleceğini tartışamayacaksak...

Şahin: önerge üzerinde konuşun, yapmış olduğunuz yemine sadık kalarak konuşun lütfen.

Tuncel: Konuşma hakkımı gasp ettiniz. 5 dakika istiyorum. Konuşma hakkımı elimden aldınız. Biz bu ülkede demokrasinin teminatıyız. Biz bu ülkede gerçekleri ifade ediyoruz. Siz rahatsız olabilirsiniz, 3 maymunları oynayabilirsiniz, ama biz bu ülkede gerçekleri halkımızla paylaşmak zorundayız. Bu ülkede savaşı destekleyen bir parlamentoda konuşmaktan büyük utanç duyuyorum.

Şahin: Bu parlamento, 90 yıl önce Milli Kurtuluş Savaşını başlatmış ve Cumhuriyeti kurmuş olan parlamentodur. Bu parlamento, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesi üzerine kurulmuştur. Ben Türkiye Cumhuriyeti devletinden, TBMM'den yanayım.

Bu sırada BDP ve Ak Parti milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. BDP'li Bengi Yıldız, Ak Parti sıralarından kendilerine laf atan Kürşad Tüzmen ve Gökhan Sarıçam'ın üzerine yürüdü. Yıldız'ı araya giren CHP'li ve Ak Parti'li milletvekilleri engelledi. Tartışmanın sürmesi üzerine, Şahin, birleşime ara verdi.

Aranın ardından madde üzerinde verilen önergeler reddedildi.

aa

 



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,468 µs