En Sıcak Konular

Yanardağ kabusunda ikinci dalga

21 Nisan 2010 09:08 tsi
İzlanda'daki Eyjafjallajökull Yanardağı'nda patlamaların ardı arkası kesilmiyor.

İzlandalı meteoroloji yetkilileri, yanardağdaki faaliyetlerin devam ettiğini duyurdu. Yanardağdaki lav oranının arttığını bildiren meteoroloji uzmanları, volkanın daha az kül üreteceği bilgisini verdi. Yanardağın birkaç gündür kül yerine lav ürettiği kaydedildi. Yetkililer, kül bulutlarının yüksekliğinin 5 bin metreye düştüğünü açıkladı. Kül bulutlarının 6 bin metreden başlayıp 10 bin metreye kadar çıktığı bildiriliyordu. İzlanda'daki volkanik yanardağ faaliyetlerine devam ederken Avrupa hava sahası 6 gün sonra kısmen de olsa dün uçuşlara açıldı. Ancak bu karar kaosun geçmesine yetmedi. Birçok ülkede uçuş yasakları devam ederken çok sayıda uçuş iptal edildi. Binlerce kişi gittikleri ülkelerde mahsur kaldı. İngiltere mahsur kalan vatandaşlarını ülkeye getirmek için üç savaş gemisi gönderdi.

TÜRKİYE ETKİLENMEZ

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, İzlanda'daki yanardağ patlamasının ardından oluşan volkanik etkinin çok azaldığını belirtti. Çağlar, "Türkiye'yi yukarı seviyedeki rüzgarlar etkilemeyecek" dedi. Türkiye için 'havacılık ve yer' açısından önemli bir sorun olmadığına işaret eden Çağlar, Afrika, Arabistan Yarımadası ve sahradan gelen toz bulutu ile İzlanda'dan gelen volkanik külün birbirine karıştığına da dikkati çekti. Dünya Meteoroloji Örgütü, İzlanda'ya hareket eden alçak basınçlı hava sisteminin, yanardağın püskürttüğü kül bulutlarının hafta sonuna doğru temizlenmesine yardım edebileceğini bildirdi.

Kuşlar ölüm tehdidi altında

İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle oluşan kül bulutlarının kuşların sağlığını tehdit ettiği bildirildi. Trakya Üniversitesi'nden kuş bilimci Yrd. Doç. Dr. Kaya "Kül bulutları özellikle yüksekten uçan kuşlarda, toplu ölümlere de sebep olabilir" dedi.

KALICI HASAR OLUŞUR

Kaya, özellikle yüksekten uçan göçmen kuşların kül bulutlarından olumsuz etkileneceğini belirtti. Kül bulutlarına aşırı dozda maruz kalan kuşlarda uzun dönemde kalıcı hasarlar olabileceğini ifade eden Kaya, leylek, yırtıcı kuşlar, pelikan, ördek ve kazların tehdit altında olduğunu aktardı. Kaya, Türkiye'deki göçmen kuşların büyük bir kısmının göçü tamamladığını belirtti.

Otobüsçülerin yüzü güldü

Yolcu taşımada 'ölü sezon' olarak tabir edilen kış aylarında sıkıntılı günler geçiren otobüs firmaları, İzlanda'daki yanardağın yol açtığı kül bulutu nedeniyle yurtdışına düzenledikleri seferlerle rahatladı. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Rüştü Terzi, uçak seferlerinin durdurulması yüzünden Türkiye'deki birçok turistin otobüsü tercih ettiğini söyledi. Bazı firmaların ek seferlerle hizmet verdiğini dile getiren Terzi, önceden günde 25 araç yurt dışına çıkarken, kül bulutu nedeniyle bu rakamın 50'ye çıktığını anlattı. Terzi, Yunanistan ve Bulgaristan'a da Türkiye'den yolcu taşındığını vurguladı.

Avrupa’ya THY çıkarması

Türk Hava Yolları (THY), hava sahası açık şehirlere 81 ek sefer düzenlendi. Kül bulutlarının Avrupa'da dağılmasıyla, bazı ülkelerin hava sahası açıldı. THY, dün Atina, Barcelona, Basel, Belgrad, Budapeşte, Donestk, Kişinev, ST. Petersburg, Lizbon, Lviv, Lyon, Madrid, Moskova, Nice, Odesa, Bükreş, Paris, Piriştina, Roma, Sofya, Tiran, Üsküp, Viyana ve Zagreb'e toplam 81 ek seferle yolcularını evlerine ulaştırdı. Öte yandan THY dün karşılıklı olarak 100 seferini iptal etti.

Sağlık için risk yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından Avrupa'yı saran volkanik kül bulutlarının sağlık için risk oluşturmadığını bildirdi. DSÖ yetkilisi Dr. Carlos Dora, hava kalitesinin incelenmesi sonucunda kül bulutu kirliliğinin Avrupa'nın çoğu bölgesinde yer seviyesine inmediğinin belirlendiğini söyledi. Dora, kül bulutunun havada yükseklerde incelebileceğini ve artık daha fazla sorun oluşturmayacağını da vurguladı.

 bugün



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,132 µs