En Sıcak Konular

Meclis'te 5. madde atışması

21 Nisan 2010 08:19 tsi
CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, emeklilerin büyük bölümünün açlık sınırı altında maaş aldığını belirterek, ''Hükümet için en iyi emekli, erken ölen ya da az maaş alan emeklidir'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasanın ''Sendika Kurma Hakkı'' başlıklı 51. maddesinde değişiklik içeren maddesi üzerinde CHP Grubu adına söz alan Antalya Milletvekili Osman Kaptan, iktidarın, sendikalı işçilerin haklarını ellerinden aldığını, memura sözleşme hakkı verdiğini ancak grev hakkı tanımadığını söyledi.

Ömür boyu asgari ücrete mahkumiyet sistemi oluşturulduğunu öne süren Kaptan, işsizliğin çığ gibi arttığını, emeklilerin büyük bölümünün açlık sınırı altında maaş aldıklarını ifade etti. Osman Kaptan, ''Hükümet için en iyi emekli erken ölen ya da az maaş alan emeklidir. Emeklilerin başkanı Hükümete çiçek verse de emekliler bu iktidara oy vermeyecek'' dedi.

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman da teklifin toplumsal uzlaşma aranmadan, yeni mağdurlar oluşturma adına hazırlandığını ileri sürdü. MHP olarak teklife usulden ve esastan karşı olduklarını belirten Büyükataman, bu teklifin ''AK Parti'nin oynayacağı son koz olacağını'' söyledi. AK Parti'nin çağdaş anayasa değil, ucuz hesap ve nafile oyunların peşinde olduğunu ileri süren Büyükataman, ''AK Parti, seçime girerken, 'demokrasi arayanlar ve demokrasi karşıtı' gibi sanal iki cephe oluşturmanın peşinde'' dedi.

Büyükataman, teklifi bir dayatma ve gayri ciddi bulduklarını belirterek, iktidarın demokrasiden ne anladığının 8 yılda anlaşıldığını, getirilen teklifle, ülkenin ekonomik durumunun gözden kaçırılmaya çalışıldığını öne sürdü.

Madde üzerinde konuşan BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, seçimden önce MHP, CHP ve AK Parti'nin ''Kürtlerin özgür sesinin Meclise yansımaması için kutsal ittifak yaptığını'' ileri sürerek, ''Size rağmen buraya geldik. Burada yaptığımız yemini kimse bize hatırlatmasın'' dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in geçmişte, ''Bu ülkede adı konulmamış düşük yoğunluklu bir savaş yaşandı'' dediğini belirten Bayındır, ''Kabul etseniz de etmeseniz de savaş sadece sınırların ötesinde gelişmiyor. Savaş iç savaş olarak da tanımlanıyor. Türkiye'de bir iç savaş yaşandı, hala da belli boyutlarda devam ediyor. Anayasayı böyle yamalayarak, darbe yasalarını süsleyerek cilalayarak bir yere varamazsınız'' diye konuştu.

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de madde üzerindeki konuşmasında, 'Bu değişiklikleri istemeyenler sadece bizi değil, yaşasaydı Karl Marks'ı bile isyan ettirirdi'' dedi.

Geçmişte 1 Mayısların kavga ve çatışma nedeni olduğunu belirten Tanrıverdi, ancak bugün güven ve huzur içinde, bayram ve şenlik havasında yıllardır açılmayan Taksim'de kutlanabildiğini ifade etti.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu da Anayasa değişikliği konusunda, ''İddia ediyorum mevcuttan daha iyisini yapıyoruz. MHP, bunun 24. Döneme bırakılmasını istiyor. Bu Meclis kara günler için mi bekleyecek? Donanımızla Anayasayı yapmaya muktediriz'' görüşünü savundu.

-TARTIŞMA-

Madde üzerinde kişisel görüşlerini açıklayan CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır'ın, ''Emek yapılan bu değişiklikle özgürleşmez. Kendi emeğine bile saygısı olmayan milletvekilleri halkın emeğini nasıl özgürleştirecek? Siz önce kendi emeğinize saygı duyun. Böyle çalışılır mı? Bu çalışma düzeni İLO Sözleşmesi'nde var mı?'' demesine, AK Parti'li milletvekilleri laf atarak tepki gösterdi.

MHP'li milletvekillerinin madde üzerinde görüşmelerin devam etmesini içeren önergesi görüşülürken, Genel Kurulda tartışma yaşandı. CHP Isparta Milletvekili Mevlüt Coşkuner ile AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen, oturdukları yerden kalkarak tartışmaya başladı. Başka milletvekillerinin de oturdukları yerden kalkarak iki milletvekilinin tartışmasını önlemek istemesi üzerine Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, birleşime ara verdi. Arada, CHP ve AK Parti'li milletvekilleri Tüzmen ve Coşkuner'i sakinleştirirken, bu kez CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ile AK Parti Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı, birbirleriyle tartışmaya başladı. Araya giren bazı milletvekilleri, her iki milletvekilini de Genel Kuruldan çıkararak tartışmayı önledi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Meclis Başkanı Şahin'in kürsüye çıktığı sırada yanına giderek bir süre konuştu. Birleşimi açan Şahin, milletvekillerinden sakin olmalarını isteyerek, ''Halkımız bu saatte de olsa televizyonlarının başında bizi izliyor. Sözlerimiz ve tavırlarımızla onlara karşı sorumluyuz'' dedi.

aa



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,194 µs