En Sıcak Konular

CHP'li Arıtman'dan 'çocukları kullanıyorlar' iddiası

21 Nisan 2010 08:16 tsi
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Anayasa değişiklik teklifinin 4. maddesinde, iktidarın, gerçek amacına ulaşmak için çocukları kullandığını iddia etti.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin, Anayasanın ''Ailenin Korunması'' başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapan 4. maddesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Madde üzerinde CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Canan Arıtman, söz konusu maddenin kandırmacadan ibaret olduğunu, iktidarın, gerçek amacına ulaşmak için çocukları kullandığını iddia etti. İktidarın asıl amacının yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmak olduğunu öne süren Arıtman, teklifte buna yönelik 3 maddenin geçirilmesi için diğer maddelerin araç olarak kullandığını savundu. Arıtman, çocuk istismarını önleyecek yasal düzenlemeleri yapmak için mevcut anayasanın bir engel teşkil etmediğini söyledi.

MHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Şenol Bal da Anayasa değişikliği ile ilgili tartışmalara ancak bir uzlaşma komisyonu kurularak son verileceğini, MHP'nin daha önce bu komisyonun kurulmasını teklif ettiğini söyledi. Şenol Bal, adeta dayatılan teklifin asıl niyetin halis olmadığını öne sürdü. AK Parti'nin amacının yargı reformu yapmak değil, kendine tabi bir yargı oluşturmak olduğunu iddia eden Bal, yargıyla ilgili bu maddelerin geçmesi için diğer maddelerin teklife serpiştirildiğini söyledi. Bu düşüncenin bir siyasal yozlaşmanın tezahürü olduğunu ileri süren Bal, değişiklik teklifinin insan haklarına da aykırı olduğunu savundu.

BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır da çocuk hakları konusunda, özellikle Terörle Mücadele Yasası çıkarılarak aslında suç işlendiğini iddia etti. Bayındır, bu yasa ile birlikte çocukların erişkin olarak kabul edildiğini ve ağır ceza mahkemelerinde yargılandığını söyledi.Görüşülen maddede çocuklarının haklarını koruyormuş gibi hileli bir yaklaşım olduğunu öne süren ve bunu doğru bulmadıklarını belirten Bayındır, 'İşsizlik, yoksulluk böyle devam ederse çocuklar zaten korumasız olacak'' dedi.

Bayındır ayrıca, Kürtlerin de bu coğrafyada var olduğunu, bölücü olmadığını ve bölücü diyenlerin de büyük bir haksızlık yaptığını dile getirdi.

AK Parti Mersin Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise Egemenlik Haftası içinde, egemenliğin sahibi milletin temsilcilerinin halen demokratik bir anayasa yapamamasının üzüntüsünü duyduğunu ifade etti.

''Çocuk haklarının güvence altına alınması için mutlaka anayasa değişikliği mi yapılması gerekiyordu?'' şeklindeki eleştiriyi de yanıtlayan Üskül, AK Parti Hükümetinin, anayasa değişikliği yapmadan da tüm alanlarda çocuk haklarını temsil edecek düzenlemeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Tutuklu çocuklarla ilgili sıkıntıları kendilerinin de bildiklerini belirten Üskül, bu konuda TBMM Adalet Komisyonunda önemli bir yasa tasarısının görüşüldüğünü anımsattı. Milletvekillerinin teklifle ilgili eleştirilerini değerlendiren Üskül, ''Teklifte yer alsın diye bazı konuları önerdiniz de ret mi ettik? Temel insan hakları ile ilgili konuların referanduma götürülmesinin yanlış olduğu söyleniyor. O zaman oy verin, götürmeyelim'' dedi.

Şahsı adına konuşan AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Türkiye'nin, çocuk hakları ve çocukların korunması konusunda ileri bir noktada olduğunu ifade etti. Toplumun inanç ve kültürünün de bunu gerektirdiğini ancak buna rağmen çocuk istismarlarının yaşanabildiğini anlatan Gürkan, AK Parti hükümetleri döneminde bu istismarların önüne geçebilmek için önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş ise anayasanın toplumsal bir sözleşme olduğunu ancak hükümetin buna rağmen ''kendi bildiğini okuduğunu'' söyledi. Hükümetin anayasa değişikliği konusunda 1982 anayasasının yapılış tekniğini anımsattığını ileri süren Ağırbaş, teklifin dayatma görüntüsü verdiğini iddia etti.

Bu arada, Genel Kurulda Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri devam ederken bazı milletvekilleri, kuliste, Inter ile Barcelona arasında oynanan Avrupa Şampiyonlar Ligi Yarı Final maçını izlediler.

aa



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,560 µs