En Sıcak Konular

Suriye, yarın dumansız hava sahasına giriyor

20 Nisan 2010 13:49 tsi
Suriye'de kapalı alanlarda sigara ve tütün mamüllerini kullanım ve satışını yasaklayan kanun yarın yürürlüğe giriyor.

Toplantı, konferans, eğitim faaliyetleri ve resmi kurumların yanı sıra birçok kapalı alanda tütün mamulleri kullanımını yasaklayan 2009/62 nolu kanun yarın yürürlüğe girecek. Yasaklara uymayanlara ise ağır para cezaları öngörülüyor. 
 
Suriye'de kamu sağlığını sigara ve tütün mamullerinin tehlikeli etkilerinden korumayı amaçlayan yasanın yarın yürürlüğe girecek olması dolayısıyla, bakanlıklar, kamu kurumları ve ilgili merciler yarından itibaren tütün mümullerinin kullanımını yasaklayan kanuna uymaya başlıyor.

Yerel Yönetim Bakanı Tamir el-Hucce, yürürlüğe girecek olan kanunun kamu sağlığını koruma ve vatandaşların selameti açısından temel bir adım teşkil ettiğini söyledi. El Hucee, ilgili mercilere kanunun uygulanması konusunda gerekli prosedür ve talimatların bildirildiğini söyledi.

El-Hucce, tüm bakanlıkların ve ilgili kanunun gerekli talimatları ilettiğini, resmi kurumlarda adli zabıtalar görevlendirme işlemlerinin yapıldığını ve şu anda görevli memurlara Maliye Bakanlığınca basılan formların dağıtıldığını ifade etti.

Turizm Bakanı Sadullah Ağaelkale de, geçiş aşaması olarak otel odalarının %30'unun sigara kullanıcıları için tahsis edildiğini, kesin oranın bakanlar kurulunca yakın zamanda kararlaştırılacağını söyledi.

Konferans veya toplantı gibi etkinliklerde sigara kullanımının veya yasaklanmasının, katılımcılara belirtilmesi koşuluyla organizatörler ve alan sahibi arasında anlaşma yoluyla belirleneceğini kaydeden Ağaelkale, restoranlarda üst tarafın en az yüzde 70 açık olması koşuluyla sigara kullanımına izin verileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Rıza Sait de, ilgili kamu kuruluşlarına prosedürlerin tam olarak yerine getirilmesi için 6 aylık süre tanındığını ifade ederek, yasamanın ele aldığı maddelerle sağlıklı ve sigara kullanmayan yeni nesil oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Sait, özellikle hamile kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere pasif içiciler gibi sigara kullanmayanların da tehlikelerden uzak tutmayı amaçladıklarını aktardı.

Yüksek Öğretim Bakanı Ğayyas Bereket de, bakanlığın özel ve kamu üniversiteleri, enstitü ve yüksek okullar ile eğitim kuruluşlarında tütün mamulleri satış ve kullanımını yasaklayan icraatları almaya başladığını bildirdi. Bakan Bereket, genel sağlık kültürünün yanı sıra çevreyi ve kamu mallarını koruma konularında bilinçli bir kültür oluşturmaya yönelik çalışmalar yapacağını da kaydetti.

Kadınlar Genel Birliği'nin etkinlikleriyle ilgili olarak açıklama yapan Birlik Başkanı Macide Kuteyt, yasamanın ilanından beri, birliğin kadınlara yönelik bilinçlendirme panelleri düzenlemeye başlamanın yanı sıra medya kuruluşlarıyla işbirliği içinde özellikle ergenlik çağındaki gençlere sigaranın zararlarını vurgulayan çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yerel Yönetim Bakanlığının daha önce almış olduğu karara göre, bakanlığa bağlı tüm bina, kurum ve mercilerin yanı sıra idari birimler, belediyeler ve bunlara bağlı kurumlar, kreşler, asansörler, ibadet yerleri, restoranlar ve kamu araçlarında tütün mamulleri kullanım ve satışı yasaklanmıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada yasanın, 2009 yılının tütün mamullerinin kullanımıyla savaşa yönelik 62 nolu yasamanın yanı sıra 1971 yılının 15 nolu yasamayla birlikte, tütün mamulleri kullanımı ve satışının stadyumlarda, spor salonlarında, spor eğitim ve uygulama mekanlarında, toplantı, konferans, panel, eğitim faaliyetleri ve resmi aktivitelerde yasaklanmasına dair kanunlar çerçevesinde yürürlüğe girdiği ifade edildi.

Bakanlıkça, ilgili mercilerden sigara kullanıcıları için havalandırmalı özel bölümler temin etmesini ve sadece bu alanlar dahilinde kullanıma izin verilmesini talep edilirken; kanuna uymayanlar hakkında anayasanın ilgili maddelerince işlem yapılacak.

Yine bakanlık tarafından söz konusu kurumlarda komisyon oluşturulması ve kamu çalışanlarının denetlenmesi talep edildi. Toplu taşıma araçlarında tütün mamulleri kullananlar için 2000 SL (75 TL) ceza kesilecekken, bunların denetlenmesini polis üstleniyor.

Kanuna göre, tatlı, gıda maddeleri ve oyuncak üreticilerinin, ürünlerini tütün mamulleri veya ambalajlarına benzeyecek şekilde üretmesi halinde de, üretici 3 aylık hapis ve 10 Bin SL (350 TL) para cezasına çarptırılırken, bu şekildeki ürünlerin satışını yapan iş yerlerine 20 Bin SL( 750 TL) ceza kesilecek.

18 yaşın altındakilere tütün mamullerinin satışını veya teslim edilmesini yasaklayan kanun, yasağa uymayanların 5 Bin SL (175 TL)para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Tütün mamulleri tüketilmesine izin vermeyi düşünen kamuya açık işyeri sahipleri, kapalı olmayan alanlardan belirli bir yer tahsis edebiliyor ancak; bu alanların iyi bir havalandırmaya sahip olma zorunluluğu bulunuyor.

Yoğun sigara ve nargile tüketiminin olduğu Suriye'de dumansız hava sahası oluşturacak olan ve tütün mamüllerinin kapalı yerlerde tüketilmesini yasaklayan kanun kamu sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
 
cihan



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,828 µs