En Sıcak Konular

PKK'lı 17 sanığın yargılanmasına başlandı

20 Nisan 2010 13:03 tsi
PKK'nın Kandil ve Mahmur kamplarından gelen 4'ü çocuk 30 kişilik grupta yer alan ve ''Terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan haklarında dava açılan 17 sanığın yargılanmasına başlandı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan sanıklardan 16'sı hazır bulundu. Sanık Elif Uludağ duruşmaya katılmadı.

Sanıklar, yapılan kimlik ve adres tespitinden sonra savunma yaptı. Sanıklardan Gülbahar Çiçek, geliş amaçlarıyla ilgili basın toplantısı düzenlediklerini belirterek, ''Açıklamayı, geliş amacımıza dayalı olarak, barışa yönelik çalışma yapmak amacıyla ve demokratik haklarımızı kullanmak suretiyle yaptık. Kaygılarımızı ifade ettik. Herhangi bir suç işleme ve propaganda yapma kastımız yoktu'' dedi.

Diğer sanıklar Mustafa Ayhan, Sisi Aydın, Abdullah Yaman, Fatma İzer, Ayşe Kara, Bülent Aka, Nurettin Turgut, Nizar Buldan, Vilayet Yakut, Lütfü Taş, Hüseyin İpek, Mehmet Şerif Gençdal, Zehra Tünç, Hamyet Dinçer ve İsmail Ayas da soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısına yaptıkları savunmalarını tekrarladıklarını ifade etti.

Sanık avukatları da ''basın toplantısında sarf edilen sözlerin örgütün propagandasını yapar mahiyette olmadığını ve müvekkillerinin suç işleme kastıyla hareket etmediklerini'' savundu.

Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aranın ardından duruşmaya katılmayan sanık Elif Uludağ'a gelecek celse duruşmaya katılması için davetiye çıkarılmasına karar verdi.

Dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşma ertelendi.

Adliye çıkışında açıklama yapan sanıklardan Gülbahar Çiçek, 30 Aralık 2009 tarihinde İHD Diyarbakır Şubesinde yaptıkları basın toplantısı nedeniyle haklarında dava açıldığını hatırlatarak, ''O süreçte yaşanan gerginliklerin önünü almak, barış ve demokrasi adına atılabilecek adımları yeniden hatırlatmak, hükümete, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bu duruma ilişkin duyarlılıklarını geliştirmek amacıyla kamuoyuna bir basın açıklaması yapmıştık'' dedi.


-İDDİANAMEDEN-


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Kandil ve Mahmur'dan gelen grubun bazı üyelerinin 30 Aralık 2009 tarihinde İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinde düzenledikleri basın toplantısında, terör örgütünün propagandasını yaptıkları belirtilmişti.

İddianamede, sanıkların bazı ifadelerine de yer verilmişti. Basın toplantısı yapmayı birlikte kararlaştırdıklarını ve Gülbahar Çiçek'i bu konuda sözcü olarak seçtiklerini anlatan sanıkların, ifadelerinde, ''Siz nasıl değerlendirirseniz değerlendirin, Öcalan, 3.5 milyon Kürt halkının siyasi iradem dediği bir şahıstır. Bu şahsa yönelik her davranış Kürt halkına maddi ve manevi zararlara yol açmaktadır'' dediği belirtilmişti.

Sanıkların, Terörle Mücadele Kanununun ''Terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçunu içeren 7/2. maddesi uyarınca 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

(YAK-NİL-NİS)

   
aa



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs