En Sıcak Konular

Emniyet Müdürlerine 6 yıl hapis

20 Nisan 2010 12:51 tsi
Emniyet Genel Müdürlüğü'nü sarsan çete operasyonunda eski Emniyet Genel Müdürleri için 6'şar yıl hapis cezası istendi...

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'nın da aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 7 sanık hakkında 6 yıl ile 33 yıl arasında hapis cezası istemiyle İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Çete lideri İrfan Erbarıştan'ın dolandırdığı kişilere kendini MOSSAD Ajanı olarak tanıttığı ortaya çıkarken Gülcü ve Uzunkaya hakkında 6'şar yıl hapis istendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nü sarsan olay 2009'un Mayıs ayında, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar mektubuyla başladı.

İhbarcı mektubunda Gülcü ile Uzunkaya'nın isimlerini kullanan İrfan Erbarıştıran'ın kendilerini dolandırdığını ihbar etti.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Yanç'a idari soruşturma açılması talimatını verdi. Bu amaçla iki polis başmüfettişi görevlendirildi.

Köksal iddialarla ilgili adli soruşturma açılmasını da istedi. Adli soruşturma açılması için dosya İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Başsavcılık, özel yetkili bir Cumhuriyet savcısını iddiaları araştırmak üzere görevlendirdi. Özel yetkili savcı, İzmir Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ile yürüttüğü soruşturmayı geçen kasım ayının sonlarında operasyona dönüştürdü.

Soruşturmada İzmir KOM ekipleri, şebekenin elebaşı İrfan Erbarıştıran, Tahir Saraç ve Cem Gülbeyoğlu ile birlikte, toplam 5 kişiyi gözaltına aldı. Hakim karşısına çıkan İrfan Erbarıştıran, Tahir Saraç ve Cem Gülbeyoğlu tutuklanırken, Fuat Çiriş, Ergün Arar, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraklıdı.

Bu olayla ilgili bir hafta sonra Emniyet eski Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya, aynı operasyon kapsamında Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'na şüpheli olarak ifade verdi. Yaklaşık 200 sayfa ifade veren Gülcü ve Uzunkaya serbest bırakıldı, daha sonra da açığa alındı.

"Çete lideri ile 814 kez görüşmüşler"

Olayı soruşturan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'na, çete lideri İrfan Erbarıştıran, Cem Gülbayoğlu, Tahir Saraç, Fuat Çiriş, Ergün Arar ile eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü hakkında "Suç örgütü kurma, örgüte üye olma ve bilerek yardım etme, dolandırıcılık" suçlarından 6 yıl ile 33 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanmaları için 8 Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

İddianamade, şebekenin elebaşı İrfan Erbarıştıran'ın savcıya verdiği 50 sayfalık ifadesinde, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya hakkında önemli iddiaları gündeme getirdiği ortaya çıktı.

Soruşturma sürecinde Uzunkaya ve Gülcü'nün Erbarıştıran ile 814 kez telefon  görüşmesi yaptığı tespit edildi. Mustafa Gülcü'nün de Erbarıştıran'ı defalarca Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki makam odasında ağırladığı tespit edildi. İddialara göre Erbarıştıran ifadesinde, gözaltına alınması halinde nasıl ifade vereceği hakkında Mustafa Gülcü'nün yönlendirdiği tespit edildi.

MOSSAD ajanı olarak tanıttı

Telefon dinleme ve teknik takip yapılan çetenin elebaşısı İrfan Erbarıştıran'ın özellikle Ege Bölgesinde faaliyet gösteren birçok suç örgütü ile irtibatının olduğu, yasa dışı faaliyetler içerisinde yer alarak haksız kazanç elde eden ve ticari anlamda yurt dışı bağlantıları sağlamaya çalışan büyük firmaların sahipleri ve üst düzey yöneticileri ile önce yakın diyalog içerisine girdiği, daha sonra bu şahıslara kuvvetli bağlantıları olan bir kişi olduğu izlenimi vermek suretiyle güvenlerini kazanıp menfaat temin etmeye çalıştığı ve bu yöntemle yüklü miktarda paraları alarak sahiplerine geri ödemediği belirlendi.

İrfan Erbarıştan'ın eylemlerinde Tahir Saraç, Cem Gülbayoğlu, İbrahim Arpacı, Fuat Çiriş ve Ergün Arar ile birlikte hareket ettiği, nitelikli dolandırıcılık yaptıkları ve bu yolla haksız kazanç elde ettikleri, teknik takip sonucu tespit edildiği vurgulandı.

İrfan Erbarıştan'ın Dönüş Uluslar Arası Nakliyat Şirketi sahipleri Hasan Olgun, Hüseyin Olgun ve Satılmış Olgun'la tanıştığı, şirket yetkililerine kendisinin yurt dışında güçlü bağlantıları ve tanıdıkları olduğunu söyleyerek dış kaynaklı kredi alınmasında yardımcı olabileceğini belirtip masraf adı altında şirket yetkililerinden 200 bin euro para aldığı belirlendi.

"110 bin euro verdim"

Şikayetçilerden yaş sebze meyve ticareti yapan Dönüş Şirketler Grubu'nnu sahibi Hüseyin Olgun, Bursa'da tanıştığı İrfan Erbarıştan'ın kendisini MİT ile irtibatlı olduğunu, geçmişte MOSSAD ile de ilişkilerinin olduğunu söylediğini belirti. Erbarıştıran'ın Avrupa ülkelerinden 25-30 milyon euro kredi bulabileceğini söylediğini anlatan Olgun, bu kredi için de yurtdışında şirket kurmak için 110 bin Euro para aldığını öne sürdü.

Sanıklardan Fuat Çiriş'de ele geçirilen fihrist ajandada kağıda, el yazısıyla 'İrfana Verilen Para' başlıklı notta değişik tarihlerde İrfan Erbarıştıran'a toplam 86 bin 700 euro para verildiği belgelendi.

Suç örgüt lideri İrfan Erbarıştıran, ifadesinde 08.07.1983 - 10.10.1995 tarihleri arasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığında Yardımcı İstihbarat Elemanı (YİE) olarak kullanıldığını söyledi.

Erbarıştıran, hakkında gönderilen isimsiz ihbar dilekçesi, yapılan adli soruşturma, hakkındaki teknik takibi Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'dan öğrendiğini öne sürdü.

Erbarıştıran, "Celal Uzunkaya ile Samsun ve İzmir'de buluştuk, bu konuda konuştuk. İzmir'de, bana telefonlarımın dinlendiğini söyledi. Telefon takibinin durması için konuşmalarımda deli taklidi yapmamı önerdi. Mustafa Gülcü ile benim deli raporu almamı kararlaştırdıklarını söyledi. Mustafa Gülcü de hakkımdaki adli ve idari soruşturmalar hakkında bana bilgi verdi. 2009 yılı Mayıs ayında Gülcü ile Ankara'da buluştuk. Bana telefonlarının dinlendiğini, teknik takipten kurtulmak amacıyla normal telefonlardan konuşmamayı, iki yeni telefon alarak irtibatı bu şekilde sağlamayı teklif etti. Mustafa Gülcü'nün gönderdiği telefonlarla görüşme yaptık" dedi.

"İstihbarat veriyordu"

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü de ifadesinde 1990-1991 yıllarında İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı olarak görev yaparken istihbarat elemanı İrfan Erbarıştıran'ı o dönemde İzmir'de görev yapan şube müdürü Celal Uzunkaya'nın kendisine gönderdiğini söyledi.

1991 yılı Eylül ayında istihbarat dairesinden ayrıldıktan sonra Erbarıştıran ile irtibatının kesildiğini önesüren Gülcü, "2007 yılında Emniyet Genel Müdür Yardımcısı görevine atandım. Celal Uzunkaya'da bir yıl sonra fiilen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı görevine başlayıncaya kadar İrfan ile bir daha karşılaşmadım. Celal, İrfan'ı odama getirip, istihbari bir konu sebebiyle görüşmemi istedi. İrfan Erbarıştıran'ın istihbari bilgi olarak vermiş olduğu konularla ilgili olarak yaptığım araştırmada bir kısmının tamamen sonuçsuz olduğunu tespit ettim. İrfan'ın kendi örtülü ödenekten nemalanmak için bu şekilde istihbari bilgi verdiğini düşünmeye başladım. Bu sebeple 13.02.2009 tarihinden sonra özel kaleme talimat vererek İrfan'ın odama alınmasını yasakladım. İhbar dilekçesiyle ilgili idari soruşturma açılmasını ben istedim" dedi.

Gülcü, Erbarıştıran'a bilgi verdiği iddialarını reddetti, "İrfan'la irtibatlı olduğum dönemde çocuğunun okul taksidini ödeyemediğini belirtip benden para istedi. Polis sandığından 5 bin lira çekip verdim. Geri ödeme günü gelmeden paranın tamamını bana ödedi" dedi.

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya ise ifadesinde suçlamaları reddetti.

"Teknik takipte tespit edildi"

İddianameye giren teknik takip raporunda, Emniyet eski Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya'nın suç örgütü lider ve üyelerine ait telefon görüşmelerini dökümü de girdi.

Uzunkaya'nın zanlılarla 587 kez, Gülcü'nün ise 227 kez görüştüğü dikkat çekti. Yine aynı raporda İrfan Erbarıştıran'ın Bursa'ya ifade için çağırıldığı 04.08.2009 tarihinde Uzunkaya'nın saat 19.52 ve saat 19.58'de Bursa Emniyet Müdürlüğü santrali ve Bursa Asayiş Şube Müdürü Orhan Öztabak ile görüştüğü, tespit edildi. İrfan Erbarıştıran ve diğer iki zanlının tutuklanmasının ardından Celal Uzunkaya'nın İzmir'e gelerek İrfan Erbarıştıran'ın eşi Ayten Erbarıştıran ile Buca Kaynaklar mevkiinde görüştüğu, bunun da görüntü ve  fotoğraflarla belgelendiği de ortaya çıktı.

İddianamede, İrfan Erbarıştıran'ın kendisini "derin devletin adamı, MOSSAD ajanı, istihbaratçı, devletin her kademesine tesir edebilen önemli biri gibi" göstererek müştekileri dolandırdığı vurgulandı. Üçü tutuklu 7 sanık hakkında 6 yıl ile 33 yıl arasında hapis cezası istendi. En çok ceza 33 yılla örgüt lideri olan İrfan Erbarıştıran'a istenirken, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü hakkında da 'Suç örgütüne bilerek yardım etme' suçundan 6'şar yıl istendi.



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,079 µs