En Sıcak Konular

Antalya'da yeni bir skandal daha

20 Nisan 2010 12:48 tsi
Mustafa Akaydın'ın başında bulunduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde skandallar bitmek bilmiyor.

Mustafa Akaydın'ın başında bulunduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde skandallar bitmek bilmiyor. Antalya'da şimdi de Büyükşehir Belediyesi'nde bazı ihalelerin kanunlara uygun olmadan yapıldığı ileri sürüldü.

Bu ihalelerden birinin de uzun tartışmalara konu olan “Halkkart ihalesi” olduğu tespit edildi. Bilindiği gibi Belediye Encümenleri son çıkan 5216 Sayılı Belediyeler Kanunu ile eskiye göre çok daha fazla yetkiye sahip oldu. Kanunun 34. maddesinin (g) bendi, belediye encümenine taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarının uygulanması görevini de veriyor. Ayrıca süresi 3 yılı geçmemek üzere bir taşınmazın kiralanması da encümen kararı ile mümkün olabiliyor.

Belediyeler Kanunu'nun 16. maddesine göre; Belediye Encümeni, belediye meclisinin her yılın ilk olağan toplantısında kendi üyeleri arasından gizli oyla seçeceği beş üye ile, biri genel sekreter, biri mali hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşmakta. Belediye Encümenleri, 2886 Sayılı İhale Kanunu'nun 13. maddesine göre; “İhale Komisyonu” görevini de yürüterek, kiraya verme, satış, kat karşılığı, mülkiyetin gayri aynî hak tesisi vb. işlemleri gerçekleştirebilmekte. Kanun böylesine açık iken Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde aksi işlem yapıldığı ve aralarında “Halkkart” ihalesinin de bulunduğu bazı ihalelerde kanunda belirtildiği gibi Mali Hizmetler Daire Başkanı Selahattin Artun yerine Başkanvekili konumundaki Mahmut Akbaş'ın girdiği resmi evraklarla tespit edildi. Akbaş'ın vekil olarak encümen kararının altına imza attığı ortaya çıktı.

AKBAŞ, AKAYDIN'IN JOKER ELEMANI MI?

Asıl Mali Hizmetler Daire Başkanı Selahattin Artun'un yerine ihale kararlarına imza atan Akbaş, Mali Hizmetler Dairesi Başkanvekilliğinin yanısıra, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü ASAT Genel Müdür Yardımcılığı, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı görevini de yürütmekte.

TAMYÜREK: ASIL VARKEN, NEDEN VEKİL GİRDİ?

Konuyla ilgili Vakit'e konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murtaza Tamyürek, kendisinin aynı zamanda denetleme kurulu üyesi olduğunu da ifade ederek, “Ben bu durumu tespit ettim ve raporda da belirttim. Bakalım başkan ne yapacak. Hukukçular burada kanunun açık hükmüne muhalefet olduğunu dile getiriyor ve yapılan ihalelerin ‘yok hükmünde' sayılması gerektiğini dile getiriyorlar. Zira kanun, Genel Sekreter ve Mali İşler Daire Başkanı'nın olması gerektiğini özellikle belirtiyor. Asılı varken hem de kanuna rağmen vekilin girmesi, bazı soru işaretlerine neden oluyor” dedi.

Encümenin görev ve yetkileri

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 34. maddesine göre, Belediye Encümeninin görev ve yetkileri şunlardır:

a) Stratejik plan ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip belediye meclisine görüş bildirmek.

b) Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak.

c) Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek.

d) Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.

e) Kanunlarda öngörülen cezaları vermek.

f) Vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı 5 bin Türk Lirası'na kadar, dava konusu olan belediyealacaklarının anlaşma ile tasfiyesine karar vermek.

g) Taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek.

h) Umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek.

ı) Diğer kanunlarda belediye encümenine verilen görevleri yerine getirmek.



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,616 µs