En Sıcak Konular

Goldman Sachs için çember daralıyor

20 Nisan 2010 09:18 tsi
Goldman Sachs için çember daralıyor ABD Sermaye Piyasaları Denetleme Kurulu SEC’in Goldman Sachs’a yönelttiği yolsuzluk suçlamaları, Atlantik’in diğer yakasında da yankı buldu.

SEC’in konut kredisine (mortgage) dayalı bir menkul kıymetin, Abaküs, pazarlanmasında yolsuzluk yaptığına dair Goldman Sachs’a yönelttiği suçlamaların ardından İngilere ve Almanya da yatırım bankasının işlemleri hakkında SEC’ten ayrıntılı soruşturma talebinde bulunacaklarını açıkladı.
Finansal Hizmetler Otoritesi’nin (FSA) konuyla ilgilenmesi dileğini ifade eden İngiltere Başbakanı Gordon Brown, “insanların kandırılmış gibi göründüğü” yüz milyonlarca sterlin tutarındaki iddiaları araştıracaklarını açıkladı.

SEC ile birlikte çalışacaklarını kaydeden Brown “Bu, muhtemelen gördüğümüz en kötü vakalardan biri. Bu durum bankacılık sisteminde yeni bir küresel düzenleme, bankalar için küresel finansal vergi düzenlemesine sahip olmamız konusunda kesinlikle kararlı yapıyor” şeklinde konuştu. FSA ise “davaya dahil olup olmama koşullarını incelediklerini” doğruladı.

FT: 20 aydır yazışıyorlar
Financial Times gazetesi, dün Goldman Sachs ile SEC arasındaki “zorlu” olarak nitelendirdiği soruşturmanın başlangıcının 20 ay öncesine dayandığını yazarak, “SEC ile banka arasındaki yıpranmış ilişki, bankaya hiç uyarı yapılmadan ve bildiride bulunmadan geçen Cuma günü kamu davası açılmasının nedeni” ifadesini kullandı.

Gazete, Goldman Sachs avukatlarının iddialar için “ölümcül bilgi eksiklikleri taşımakla” suçladıkları yazışmaları açıkladı. Goldman Sachs yetkililerinin iddialar için “kanun dışı” nitelendirmesine de yer veren gazete, bankanın “Yatırımcılara bilgi verilmemesi ACA ve Alman IKB bankası davalarında da gerçekleşen yaygın ve olağan bir durum olduğu” görüşüne de dikkat çekti.

Siyasi irade güçleniyor
Alman Maliye Bakanlığı, Alman Finansal Denetleme Kurumu (Bafin), Alman IKB Deutsche Industriebank’ın Goldman Sachs’ın yatırım ürünlerine yaptığı yatırımlardan kaynaklanan kayıplarına karşılık maddi tazminat alma olasılığını değerlendireceklerini açıkladı.

SEC’e göre IKB Deutsche Industriebank, Godlman Sachs, Abacus’a yatırdığı 150 milyon doların neredeyse tamamını kaybetmişti. Dünya finans piyasalarında ses getiren soruşturma finans sisteminin ve özellikle bankaların daha yakından ve daha sıkı denetlenmesi yönündeki siyasi iradenin de güçlendiğine işaret ediyor.

SEC’in benzer usulsüzlüklerle ilgili olarak diğer finans kuruluşlarını da incelediği belirtiliyor.



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,431 µs