En Sıcak Konular

Demokrasi için tarihî fırsat

20 Nisan 2010 08:25 tsi
Demokrasi için tarihî fırsat  

Anayasa değişikliği için Meclis Genel Kurulu'nda tarihi görüşmeler sürerken sivil toplum, muhalefete düşen görevlerin de altını çiziyor.

Özellikle sürecin sekteye uğratılmaması yönünde bir çağrı var. Bütün itirazların Meclis kürsüsünden dile getirilmesi ve sorunların çözüm yerinin Meclis çatısı olduğu vurgulanıyor. Oylamaları boykot edecek muhalefet partilerine de "Meclis'e girmeyeni halk bir daha Parlamento'ya sokmaz." mesajı veriliyor. Bununla ilgili görüşler şöyle:

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Av. Metin Tarhan:

Ülkemizin temel ihtiyacı daha çok demokrasidir. İnsanların kendisini rahat ifade edebileceği, huzur ve barış içinde hissedebileceği bir mekanizma demokrasi ile mümkündür. 12 Eylül anayasası bir olağanüstü rejim anayasasıdır. Totaliter bir anlayışın ürünüdür. Toplum olarak süreci destekliyoruz.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan:

Paketin tartışılmasıyla ilgili herkes fikirlerini söylemeli ancak bunun memleket yararına olan bir değişiklik olduğu da unutulmamalı. Herkesin şapkasını önüne koyup ülkenin gelişmesine engel olan hususları düşünmesi lazım. İş çevreleri yapılacak yatırımlarla ilgili adil bir yargılama sisteminin olduğundan emin olmak istiyor. Yurtdışından yatırım bekliyorsak eğer, adalet mekanizmasını kurmalıyız.

Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Osman Kaşıkçı:

Bu tarihi bir fırsattır. AK Parti böyle bir hamle yaptı, geri çekilmesi doğru olmaz. Uzlaşma arayışları çok denendi ama tekrardan arayışa girmek çok zor. 2007'de anayasayı değiştirme yoluna gitti ama geri çekildi. Bu hamleden de geri çekilirse AK Parti'ye güven sarsılır. Hukuka da güven sarsılır. Toplumda uzlaşı var, talep var. Hükümet cesur davranmalı.

KTÜ Hukuk Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez:

Değişiklik paketine hayır demek, karşı çıkmak olarak görülür ve millet tarafından yıpratıcı olarak değerlendirilir. Muhalefet partisine mensup bir milletvekili olsam taslakta eleştirdiğim noktaları yüksek sesle dillendiririm. Milletvekilleri kendilerine verilen hakları sadece bu değişikliği engelleme amaçlı kullanırlarsa süreç uzar. Öneriler yapıcı olmalı.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Üzülmez:

Anayasa değişikliğini sonuna kadar destekliyoruz. Tam demokrasi olmadan sermayenin tam özgürlüğü olması mümkün değil. Darbe anayasası ile bunlar olmaz. Ben başkan olana kadar beş seçimden geçiyorum. HSYK'da da seçim kolay olmamalı. Her türlü şeffaflık sağlanmalı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu:

Toplumun talebi topyekün bir anayasa değişikliği. Bu Anayasa yürürlükte olduğu sürece Türkiye demokratikleşmez. Bütün bunlarla birlikte tek bir madde değişikliği bile Türkiye demokrasisi ve ekonomisi için önemli bir kazanım.

Demokrat Hukukçular Birliği Başkanı Kadir Akbaş:

İnsanlar artık askerin vesayeti olmadan da bir anayasa değişikliğinin olabileceğini gördü. Partilerin bu aşamada bu değişikliğe muhalif bile olsalar bunu Meclis'te dile getirmeleri gerekir. Millet, Meclis'i boykot edenleri bir daha Meclis'e sokmuyor. Reform paketine karşı dahi olunsa bunun muhalefeti Meclis çatısı altında yapılmalı.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman:

Bu değişiklik tıkanan yargıya nefes borusu açma mahiyetindedir. Değişikliklere reform diyemeyiz ancak mevcut durumdan daha ileriye götürecek adımlardır. Devletin demokratik bir yapıya kavuşması için anayasanın tümden değişmesi gerekiyor.

Eski DSP Genel Sekreteri Gülay:

Bu fırsat kaçmasın DSP'li 6 milletvekilinin oylamaya katılmayacağı açıklanırken, rahatsızlığı döneminde Bülent Ecevit'e vekalet eden önemli bir isimden uyarı geldi. Eski DSP Genel Sekreteri Hasan Gülay, "Meclis'in içinde ya da dışında tüm partilerin değişikliğe kesinlikle destek vermesi gerekir. Bu dönemeç fırsata çevrilmeli." dedi.  

zaman



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,609 µs