En Sıcak Konular

İran uzun menzilli savunma sistemi üretecek

19 Nisan 2010 16:55 tsi
İran'ın, S-300'lerin yerine yerli uzun menzilli savunma sistemleri üreteceği belirtildi.

İran Hava Savunma Karargahı Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hasan Mensuriyan, Rusya'nın S-300 gelişmiş hava savunma sistemlerini zamanında teslim etmediğini, bu yüzden bu alandaki ihtiyacı yerli imkanlarla karşılayacaklarını söyledi.

Savunma ihtiyaçlarının bazılarının yurt dışından temin edilebileceğini kaydeden Mensuriyan, bunun gerçekleşmemesi halinde gereksinimleri yerli imkanlarla karşılamaya çalıştıklarını bildirdi.

“Uzun menzilli hava savunma sistemlerinin üretimi henüz tasarı aşamasında” diyen Tuğgeneral Mensuriyan, “yüksek irtifada bir saldırı tehdidiyle karşı karşıya olmadıklarını, ancak en küçük ihtimaller için de hazırlık yaptıklarını” ifade etti.

Tuğgeneral Mensuriyan, tasarımı yapılan uzun menzilli hava savunma sistemleriyle ilgili ayrıntılı bilginin yakında açıklanacağını söyledi.
6 Haziran 2009'da da "Şahin" adı verilen orta menzilli hava savunma sistemlerinin seri üretimine başlayan İran, 11 Nisan 2010'da da "Mirsad" adlı orta menzilli hava savunma sistemlerinin seri üretimine başlandığını ve ilk partinin silahlı kuvvetlerin hizmetine verilmeye hazır olduğunu bildirmişti.

S-300'LERİN BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR

Rusya'dan, 2007'de 700 milyon dolar karşılığında orta menzilli hava savunma sistemleri olan Tor-M1 füzelerini satın alan İran, ayrıca bu ülkeyle varılan anlaşma uyarınca S-300 gelişmiş hava savunma sistemlerinin bir an önce teslim edilmesini talep ediyor.

Rusya, S-300'lerin tesliminin "teknik" sorunlar nedeniyle geciktiğini açıklasa da asıl gerekçenin bu konudaki ABD ve İsrail tarafından uygulanan baskılar olduğu ileri sürülüyor.

ABD ve İsrail'in, Orta Doğu'da dengeleri altüst edeceği endişesiyle S-300 füze savunma sistemlerini İran'a satmaması konusunda Rusya'ya çeşitli vaatlerde bulunduğu da basında yer almıştı.

Uzmanlar, İran'ın nükleer ve hassas tesislerine yönelik olası bir ABD ve İsrail saldırısının S-300'lerle önemli ölçüde bertaraf edilebileceği görüşünü dile getiriyor.

Yaklaşık 150 kilometre mesafeden Cruise füzeleri ile savaş uçaklarını etkisiz hale getirebilen S-300 füzeleri, hedefe doğru saniyede iki kilometre hızla hareket edebiliyor.

Avrupa ülkeleri ve ABD'nin askeri alanda da ambargo uyguladığı İran, son yıllarda yerli savunma sistemlerine ağırlık vererek, ordunun ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılamaya çalışıyor.

Orta menzilli hava savunma sistemlerini üreten ve uzun menzilli füzelere sahip olan İran'ın, bu alandaki bilgi ve teknolojiyi kullanarak S-300 benzeri uzun menzili savunma sistemleri üretebileceği belirtiliyor.



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs