En Sıcak Konular

Bağış, Eroğlu'nu tebrik etti

19 Nisan 2010 12:30 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, gayriresmi sonuçlara göre KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Derviş Eroğlu'nu kutladı.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, Egemen Bağış açıklamasında, "Kardeş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde dün yapılan seçimle Cumhurbaşkanlığına seçilen Sayın Dr. Derviş Eroğlu'nu içtenlikle tebrik eder, yeni görevinde başarılar dilerim" dedi.

Bağış, şunları kaydetti:

"Büyük bir sükûnet içinde gerçekleştirilen dünkü seçimde, her şeyden önce Kıbrıs Türk halkının özgür iradesinin somut bir şekilde tecelli ettiğini görmekteyiz. Bu seçimler aynı zamanda, KKTC'de demokrasi kültürünün ulaştığı olgunluk seviyesinin de önemli bir göstergesidir.

Sayın Eroğlu'nun göreve gelmesinin ardından, bir önceki dönemde önemli bir aşamaya gelmiş bulunan Kıbrıs müzakerelerinin, kesintiye uğramadan olumlu bir çizgide devam edeceğine inanıyorum. Sayın Eroğlu'nun da bizzat ifade ettiği gibi Kıbrıs Türk halkı, haklı olduğu davasında şimdiye kadar kimseyle müzakere etmekten çekinmediği gibi bundan sonra da bu noktadan geri adım atmayacak ve Kıbrıs'ta iki toplum arasında görüşmeler kaldığı yerden devam edecektir."

Uluslararası toplumun da, müzakere sürecine önümüzdeki yeni dönemde daha fazla destek vereceğini ve yaklaşık yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorununun, elbirliğiyle kalıcı ve barışçıl bir çözüme ulaşacağına inandığını vurgulayan Egemen Bağış, "Bu noktada, AB'nin de üzerine düşeni yaparak, 26 Nisan 2004 tarihinde oybirliğiyle alınan AB Konseyi kararının gereği olan Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü uygulamaya koyarak, Kıbrıs Türk halkına yönelik haksız izolasyonları sona erdireceğini ümit ediyorum. Bu bağlamda, Avrupa Parlamentosu'nun da, bugün Lizbon Antlaşması'nın 207. maddesine göre ele alacağı Doğrudan Ticaret Tüzüğü'ne ilişkin AB Komisyonu önerisini, Kıbrıs Türk halkını yeni mağduriyetlere maruz bırakmayacak şekilde sonuçlandıracağını ümit ediyorum" dedi.

Kıbrıs Türk toplumu üzerindeki ağır ekonomik baskıların hafifletilmesini sağlayabilecek Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün, Kıbrıs Türkleriyle AB arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin tekrar canlandırılmasını sağlayacağını belirten Devlet Bakanı Bağış, şöyle devam etti:

"1994'te AB Adalet Divanının aksi yöndeki kararına kadar olan süreçte KKTC'nin toplam ihracatı içindeki payının yaklaşık yüzde 80'lere kadar çıkan AB ülkeleri payının bu kararın ardından yüzde 20'ler civarına düşmüştür. Ticari ilişkilerdeki bu dengesiz durum, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün uygulamaya konmasıyla birlikte sona erecek ve hem Ada'daki müzakerelere hem de Türkiye-AB ilişkilerine olumlu bir ivme kazandırabilecektir."

Bağış, kutlama mesajının sonunda, "Bu duygu ve düşüncelerle, Sayın Eroğlu'nu yeni görevinde tekrar tebrik ediyor, Kıbrıs sorununun bu yeni yönetimin çabalarıyla nihai çözüme kavuşturulmasını diliyorum" dedi.
 
aa



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,593 µs