En Sıcak Konular

Bu ordu hattından saklanabilir mi?

19 Nisan 2010 10:52 tsi
Bu ordu hattından saklanabilir mi? Kara, Hava, Deniz tamam ama...iyibilgi Ankara

Dün İran’da “Ulusal Ordu Günü”ydü. Doğal olarak Tahran yönetimi bu töreni gövde gösterisine dönüştürdü. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, İsrail ve ABD’ye ilişkin “eleştirel” söylemini tekrarladı ve sonunda da dedi ki…

“İran Ordusu artık kimsenin saldırmaya cesaret edemeyeceği kadar güçlü olmuştur.”

Aslında bu cümle; hem günün anlam ve önemine hem de İran’ın “Batı’ya karşı” uzun zamandır devam eden duruşunun bir parçası rahatlıkla sayılabilir. Hele daha yeni bitmiş Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin ardından.

Ahmedinejad ve Tahran açıklamaları sık sık şaşırtıcı yenilikler içerse de, dediğimiz gibi Batı’ya yönelik kritik tonu pek değişmiyor. Ana tema hep bu ve artık yaratıcılığı da azalıyor gibi.

Yakın zamanlı bir istisnası hariç. İran liderinin 12 Nisan tarihli açıklaması Türk medyasında da yer almasına rağmen, güncel konularla pek ilintilendirilemediğinden midir bilinmez, ilgi görmedi.

Aktaralım; “İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, çok sayıda tehlikeli fay hattı üzerinde bulunan başkentte beklenen depreme karşı 5 milyon kişinin şehri terk etmesi gerektiğini söyledi.”

“Ahmedinejad, ‘İnsanlara şehri terk etmelerini emredemeyiz, ancak hazırlıklar yapılmalı. En az beş milyon kişi Tahran’ı terk etmeli ki, şehir kriz durumunda daha az kalabalık ve daha rahat yönetilebilir olsun. 13.8 milyonluk Tahran’da bir şey olursa, bunu nasıl yönetebiliriz?”

Konu deprem ve ulusal güvenlik olduğunda yaratılacak spekülasyonların sınırı pek yok. Türkiye’nin yaşadığı acı deneyim anımsandığında lafın nerelere vardığı kolaylıklı kestirilebilir, İran için daha da yukarı çıkabilir.

Bilindiği gibi hayli zamandır dünyanın çeşitli noktalarından “büyük” depremler oluyor. Haiti, Japonya, Şili, Endonezya, Meksika vb.  Tabii bu saydıklarımız 7.0’den aşağının yüzüne bakmayan depremler. Şili’de 9.0’luk felaket gibi. Yoksa Türkiye’deki, örneğin 6.5’ler listeye hiç dahil değil.

Peki ya İran? İran’da 2006’nın başından bu yana deprem olmuyor. Yukarıdaki rakamlar zaten yok. Daha küçükleri de yok. 2006’dan 2003’e kadar olanlar da yine 6 ile 6.5 arası ve büyük kayıp yok.

Nihayet 2003 yılında İran’ın Güneydoğu’sunda önemli bir deprem oluyor ve 31 bin kişi hayatını yitiriyor. Sonra tekrar bu sefer 1990 yılına kadar bu rakamın üzerine çıkan deprem bulunmuyor.

Tabii bu istatistikler ülkede fay hattı olmadığı anlamına gelmediği gibi, sessiz geçen süre insanları huzursuz ediyor. Yine de Tahran liderliğinin bu açıklamasının merak uyandırması kaçınılmaz.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,989 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,982 µs