En Sıcak Konular

Anayasa için kritik gün...

19 Nisan 2010 08:02 tsi
Anayasa için kritik gün...

Meclis bu hafta, Anayasada yapılacak 17. değişiklik için uzun sürecek mesaisine başlıyor.

Anayasa değişikliği görüşmelerine, 23 Nisan’da yapılacak özel gündemli toplantı nedeniyle ara verilecek. AK Parti milletvekilleri tarafından verilen ve TBMM Anayasa Komisyonu’nda 3 gün süren çalışmanın ardından kabul edilen Anayasa değişikliği teklifi, bugünden itibaren Genel Kurul’da görüşülecek.

Teklifin görüşmelerinden önce AK Parti TBMM Grubu toplanacak. Başbakan Erdoğan’ın toplantıda Anayasa değişikliği konusundaki görüşlerini yinelemesi bekleniyor.

Genel Kurul 13.00’te toplanacak

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler bugün yapılacak. Saat 13.00’de toplanacak olan Genel Kurul, tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapılacak. Teklifin maddeleri daha sonraki günlerde görüşülecek. Genel Kurul, TBMM’nin açılışının yıldönümü olan 23 Nisan’da özel gündemle toplanacak. Anayasa değişikliği teklifleri, Genel Kurul’da iki tur halinde görüşülüyor. Bu hafta başlayacak ilk tur görüşmelerinde geneli ve maddeleri üzerinde yapılan konuşmaların ardından maddelerin tek tek gizli oylamasına geçiliyor.

Teklif için ilk turda ‘maddelere geçilmesi’yle 29 madde için (biri üç geçici maddeyi içeren çerçeve madde) 30 gizli oylama yapılacak. TBMM İçtüzüğü’ne göre, ikinci tur görüşmeye birinci görüşmenin bitiminden 48 saat geçmeden başlanamıyor. İkinci turda, maddeler üzerinde konuşma olmayacak. İkinci turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 30 gizli oylama yapılacak. Teklifin kabulü, Meclis’in üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyuyla mümkün.

Tuğluk: Paketi halkın önüne götürmek gerekiyor

KAPATILAN DTP’nin eski milletvekili Aysel Tuğluk, Türkiye Barış Meclisi’nce Petrol-İş Sendikası konferans salonunda düzenlenen “Anayasa Tartışmaları ve Demokratikleşme” konulu panele katıldı. Konuşmasında, Anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili görüşlerini dile getiren Tuğluk, şöyle dedi: “Paketin Meclis’te oylanması sırasında 330’un altına düşürülmemesi gerekiyor. Demokratikleşme değil ama en azından kısmi adımları ifade ettiği için paketi halkın önüne götürmek gerekiyor.

Tüm eleştirilerimizi sunarak, ’halk karar versin’ demeyi daha demokratik buluyorum.” Toplumun anayasa değişikliği taslağı üzerinden kutuplaştırıldığını, herkesin, üçüncü bir yol yokmuş gibi ’evet’ ya da ’hayır’ diyenlerden olmaya zorlandığını iddia eden Tuğluk, bunun tehlikeli bir dayatma olduğunu kaydetti. Tuğluk, “Bizler hakikatten yana olmalıyız. Hakikati ortaya çıkaracak bir siyaset izlemeliyiz. Bu ikilemin ve dayatmanın yanlışlığını, gerekçelerini ortaya koyarak reddetmek bizim yaklaşımımız olacaktır” dedi.

Meclis dün gençlerindi

7. Dönem Çocuk Meclisi dün TBMM’de toplandı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin başkanlığında gerçekleştirilen özel birleşimde, 81 ilden gelen öğrenci temsilcileri, 1 saat süreyle ant içti. Daha sonra, başkanlık divanına seçim için başkanlığa 4 önerge verildi. 4 aday beşer dakika süreyle projelerini anlattılar ve listelerine oy istediler. Gizli oylamada, Muğla Anadolu Öğretmen Lisesinden Çağrı Keçecioğlu’nun listesi kazandı. Şahin, divan üyelerini tebrik ederek, koltuğunu Keçecioğlu’na devretti. Nimet Çubukçu da öğrencilere hediye verdi ve resim çektirdi.

bugün



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,374 µs