En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu: Yüzümüzü ekonomiye dönmemiz şart

16 Nisan 2010 20:51 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de her altı kişiden birinin işsiz olduğunu, ekonomik büyümenin ivedilikle sağlanması ve herkesin ekonomiyi konuşması gerektiğini belirtti.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO), Uşak Ticaret Borsası (UTB) tarafından müşterek olarak düzenlenen ''Uşak Vergi Ödül Töreni''ne katılan Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin ivedilikle büyümeye geçmesi gerektiğini söyledi. İşsizlik rakamlarının ürkütücü şekilde büyüdüğünü, ülkede yaşayan her altı kişiden birinin işsiz konuma geldiğini, üretimin artırılmasına yönelik çalışma yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Kadın ve gençlerin üretime daha fazla katılmaları gerektiğini savunan Hisarcıklıoğlu, ''Şu an ülkemizde 5.8 milyon kişi işsiz. Bu ürkütücü tablodan kurtulmak için üretimi artırmalıyız. Her yıl 700 bin genç istihdam ordusuna katılıyor. Mevcut işsizleri de bu rakama eklediğimizde sorunun ne kadar büyük olduğu ortaya çıkıyor. Tek yol, girişimcilik ruhunu artırmak. Devlet eliyle istihdam bitti. Nüfusumuzun yarısı kadın. Kadının iş gücüne katılımı ülkemizde ne yazık ki yüzde 25. AB ülkelerinde ise kadınların yüzde 58'i üretime katılıyor'' dedi.

-HUZUR VE İSTİKRAR ÖN ŞART

Herkesin farklı siyasi görüşlerinin olabileceğini, ortak amacın zengin olmak olduğunu, bunun içinde ülkedeki tek gündem maddesinin ekonomi olması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, huzur ve istikrarın olmadığı ülkelerde zenginlikten söz etmenin mümkün olmadığını kaydetti. Türkiye'de ekonomik krizin maalesef iyi algılanamadığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''Ülkemiz sürekli ekonomik krizler yaşadı. Daha önceki krizlerde kur-faiz ve enflasyon oranlarını dikkate alıyorduk. Bu son krizde diğer krizlerden farklı olarak kur - faiz ve enflasyon geriledi. Tüm dünyada böyle oldu. Ancak büyüme azaldı, işsizlik rakamları arttı. Büyümenin azaldığı ülkede işsizlik artar. Ne yapıp yapıp büyümeyi tekrar artırmalıyız. Türkiye 2002 yılında büyüme trendini yakaladı. 2007 yılına kadar yükseldi. 2007'de büyüme zenginlik aşağı doğru inmeye başladı. Bütün dünya ekonomileri yukarı doğru giderken bizim büyüme rakamları düştü. Çünkü siyasi gerginlikler yaşandı. Kavganın olduğu yerde bereket bozuluyor. Birlik ve beraberliğimizi kaybettik. Herkes birbirini öteki diye görmeye başladı. Siyasi kriz, baş örtüsü, cumhurbaşkanlığı krizi, parti kapatma ile ekonomi ikinci gündem maddesi oldu. Ekonomik krizde AB ülkeleri arasında ekonomisi en çok küçülen ülke biz olduk. Hiçbir bankamız batmamasına rağmen.''

-''HUZURUN VE İSTİKRARIN BOZULMAMASI İÇİN ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ''-

Türkiye'nin marka şehirlerinde ekonominin küçüldüğünü, tarım girdisi olan illerde ise krizin çok ciddi olarak hissedilmediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Ticaret olmadan zenginlik olmaz'' dedi.

Ülkede huzurun ve istikrarın bozulmaması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, zengin ülkelerle yarışmak için ticareti geliştirmek gerektiğini söyledi.

Üretimin üzerindeki yükleri azaltmanın iş dünyasına önemli ölçüde güç vereceğini, rekabetin önünü açacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Sanayicinin girdi maliyetleri yüksek. Girdi maliyetlerini düşürürsek işsizlik azalır. Bizim rakibimiz biz değil diğer ülkeler. Türkiye'nin gündeminde siyaset var. Ülkenin zengin olmasının ön şartı ekonomiyi konuşmak. Aman ne olur artık ekonomi konuşalım. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmek için birlik olmalıyız.''

-''SON İKİ AYDIR MÜTHİŞ OLUMLU GELİŞMELER VAR''-

Ekonomide son iki aydır müthiş olumlu gelişmeler yaşandığını, katma değer vergisi tahsilatındaki artışın ticaretin canlandığının en önemli göstergesi olduğunu, protestolu senet sayısında azalma meydana geldiğini dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şu görüşlere yer verdi:

''Ticaret artmaya başladı. İçerde üretim yapmaya başlamalıyız. İthalatı artırmadan içerde üretmeliyiz. İş ortamı açılıyor buna hazırlıklı olunmalı. İbreler düzelmeyi gösteriyor. Geleceğe umutla bakmamız için yeterli veriler elimizde var. Biz 10 yıldır anayasa değişikliğini istedik. Anayasa değişmeli. Biz olayı ekonomi yönünden değerlendiriyoruz. 80 yıllık borçlar kanunu ile ticaret yapılmaz. Dünya elektronik ticarete dönmüş, bizim daha böyle bir kanunumuz yok. Güçlü ekonominin olmazsa olmazı kaliteli demokrasidir. Türkiye yapısal reformları yapmalı. Demokraside ve ekonomide yapılması gerekenler var. Bakınız dünyada iş yapma anlayışı değişiyor. Ülkemize uçakla 3 saat mesafede 9.4 trilyon dolarlık pazar var. Yüzümüzü bu pazarlara dönmeliyiz. Koşmak istiyoruz bunun için reformlar yapılmalı.''

Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından vergi ödül töreni yapıldı. Vergi sıralamasında dereceye giren iş adamlarına plaketleri verildi.
 
Törene Uşak Valisi Özdemir Çakacak, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ve iş adamları katıldı.

Ödül terinin ardından Hisarcıklıoğlu UTSO ve UTB'nı ziyaret etti.

ajanslar



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,677 µs