En Sıcak Konular

Bakiyev'in oğlu hakkında yakalama emri çıkarıldı

16 Nisan 2010 18:51 tsi
Kırgızistan Başsavcılığı, geçen yıl Rusya tarafından verilen 300 milyon dolarlık krediyi maksatsız kullandığı gerekçesiyle devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in 33 yaşındaki oğlu Maksim Bakiyev hakkında dava açtı.

Başsavcılık basın merkezinden yapılan açıklamada, Kurmanbek Bakiyev'in döneminde kurulan Devlet Başkanlığı Enstitüsüne bağlı çalışan Yatırım, İnovasyon ve Kalkınma Merkez Ajansının Başkanı Maksim Bakiyev hakkında yakalama emri çıkarıldığı belirtildi.

Rusya, geçen yıl Kırgızistan'a, 300 milyon dolar krediyi, yüzde 0,75 faizle 40 yıl vadeyle geri ödenmek şartıyla vermişti. Ancak Yatırım, İnovasyon ve Kalkınma Merkez Ajansına bağlı Yatırım Fonu'nda değerlendirilmek üzere verilen söz konusu kredinin 35 milyon dolarlık kısmı ticari bankalarda faiz için, 200 milyon dolarlık miktarın da yurt dışındaki borsalarda hisse alım satımında değerledirilmişti.

Yatırım Fonu, Rusya'dan yüzde 0,75 faiziyle aldığı borç parayı ülkedeki tarım sektörünün kalkındırılması için kendi vatandaşlarına yüzde 23 faizle vermeye başlamıştı.

Geçici yönetim, Sosyal ve Sigorta Fonu'nun ve Rusya'nın kredisinin faiz için değerlendirildiği Asya Universal Bankası, Kırgızistan Kredi Bankası, Manas Bankası ile Bakay Bankalarından yurt dışına transferi ve sermayenin kaçırılmaması için faaliyetlerini geçici olarak durdurmuştu.

Geçici hükümetin Maliye Bakanı Temir Sariyev, tüm önlemlere rağmen Asya Universal Bankası'ndan 200 milyon dolarlık bir miktarının yurt dışına gittiğini belirtmişti.

Öte yandan, Calalabad eyaleti Suzak ilçesi Teyyit köyünde halka ateş ettiği için hakkında yakalama emri çıkarılan, Bakiyev'in kardeşi ve koruma müdürü Canibek (Canış) Bakiyev'i tutuklamak için evinin önünde güvenlik güçleri hazır bekletiliyor.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, bugün devlet televizyonundaki konuşmasında, onlarca insanın ölümüne sebep olanların tümünün tutuklanacağını, bağımsız kuruluşlar tarafından yapılacak araştırmanın ardından Kurmanbek Bakiyev'in suçlu bulunması halinde, Kazakistan'a giden Bakiyev'in iadesinin talep edileceğini belirtmişti.
 
aa



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,133 µs