En Sıcak Konular

Taraf'ın haberi kanıt oldu

16 Nisan 2010 14:14 tsi
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, TSK’nın Ottowa Sözleşmesi’ne aykırı olarak mayın döşediğinin belgelenmesi üzerine harekete geçti.

Türkiye’de 2004’te yürürlüğe giren uluslararası Ottowa Sözleşmesi’ne aykırı olarak mayın döşendiğinin Taraf tarafından ortaya çıkarılması, bu konuda mücadele eden sivil toplum kuruluşlarını da hareketlendirdi.

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Sözcüsü Muteber Öğreten, “Uluslararası mayın izleme, mayınlar için bilgi toplama işlemlerini yaparken, çatışmaların yoğun olduğu bölgelerdeki yerel halk ‘korucular ve askerler mayın döşüyor’ diyordu. Fakat ne onların elinde ne de bizim elimizde bir kanıt vardı. Bu haber somut bir belge oldu” dedi.

‘Mayınların yeri açıklansın’

Öğreten, söz konusu mayınların menşeinin ortaya çıkarılması ile sözleşmeye uyulup uyulmadığını uluslararası boyutta takip etme imkânı doğacağını vurgulayarak, “Mayınsız Bir Türkiye Girişimi olarak davaya müdahil olmak için başvuruda bulunacağız” diye konuştu. Öğreten, Taraf’a şu değerlendirmeyi yaptı: “Olaylara baktığımızda askerî karakol yakınlarındaki çöplüklerde ve atış talimlerinin yakınlarında olması dikkatimizi çekiyordu. Yerel halk ise ‘bunlar kasıtlı olarak toplanmıyor’ diyorlardı. Türkiye’nin elinde 16 bin eğitim amaçlı mayın bulunduğu iddia edilmişti. Bu mayınların ne şekilde kullanıldığı konusunda detaylı bilgiyi, Türkiye raporlarda vermedi. Ottowa Sözleşmesi’ne 156 devlet taraf ve ‘mayını üretmiyorum, satmıyorum, devretmiyorum’ deniliyor. Bütün mayınların tek tek açıklanması gerekiyor. Burada da tek yanlı bir açıklama ve yönlendirme değil, farklı bilirkişilerin yer almasını ve sorumluların yargılanmasını istiyoruz.”

TARAF



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,623 µs