En Sıcak Konular

Siz gitmezseniz, oradakiler gelir mi?

16 Nisan 2010 11:46 tsi
Siz gitmezseniz, oradakiler gelir mi? Bir süpergüç, uzaydan elini eteğini neden çeker? iyibilgi özel

Süpergüçlerin uzaya olan ilgilerini anlayabilmek için soğuk savaş dönemine bakmak gerekir. Tüm oyun, prestij ve silah teknolojileri etrafında döner. Başlangıçta milyarlarca Dolar veya Ruble, biz daha güçlüyüz, daha akıllıyız mesajını verebilmek için harcanmış olsa da, sonradan işin içine milli güvenlik çıkarları girmeye başladı. 2. Dünya Savaşı'ndan beri gökyüzünü kontrol edenin tüm savaşın gidişatını belirlediği bu dünyada, en yükseğe çıkabilenin, taktik üstünlük elde edebileceği bilinen bir gerçek.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasında en önemli pay, ABD'nin 40. Başkanı Ronald Reagan'in onayladığı "Yıldız Savaşları" projesiyle, dünya yörüngesine yerleştirilecek uydular vasıtasıyla, NATO ülkelerini hedef alacak nükleer başlıklı taktik füzelerin ABD ve müteffiklerine erişmeden yok edilmesi planlanmıştı. Sovyetler, giderek bozulan ekonomilerinin böylesine muazzam kaynaklar gerektiren bir projeye karşı yanıt veremeyeceğinin farkında olarak, ABD ile uzlaşma yolunu seçti, böylece Soğuk Savaş da bildiğimiz anlamda sona ermiş oldu. Üstünlüğünü kanıtlamış olan ABD, uzaydan hemen vazgeçmedi. Uzun süre daha Amerikan halkı, NASA projelerini vergileri ile finanse etmeye devam etti.

Taa ki bugüne dek.

Başkan Barack Obama'nın aldığı karar ile, ABD yönetimi uzay programlarının çok büyük bir kısmını rafa kaldırmaya karar verdi. Bu kararda etkili olan en önemli sebep, krizin vurduğu Amerikan ekonomisinin kaldıramayacağı orandaki devasa masraflar. Yarım kilo ağırlığındaki bir kütleyi dünyadan uzaya çıkarmanın masrafı 10.000 doları bulurken, bir astronotun uzaya gönderilmesi kaba bir hesapla 65 milyon dolara mal oluyor. Ekonomik kriz yüzünden kamu harcamalarını arttıran, büyük şirketleri iflastan kurtarmak için borç veren federal hükümet, bütçe açığını kapayabilmek için çareyi NASA'nın milyar dolarlık projelerini "rafa kaldırmakta" buldu. Uzaya insan göndermek, Mars, Ay...Hepsi rafa kalktı.

Peki uzay kimlere kalacak?

1- Özel şirketler: Son on yılda, bir kaç "çılgın" yatırımcı, uzayla ilgilenmeye başladı. Bunların arasında e-bay'in kurucuları, Virgin markasının'in sahibi Sir Richard Branson gibi isimler var. Bu insanlar, maliyetleri düşürüp, uzay ticaretine girmek istiyorlar. Uzay ticaretinden kastımız, hükümetler için uzaya uydu çıkarmak, astronot yetiştirmek, kargo taşımacılığı yapmak ve tabii ki turistik geziler. Şimdiye kadar bir kaç başarılı deneme olduysa da, genel görüş o ki, henüz özel sektör, bu maliyetin altından tek başına kalkabilecek düzeye gelmedi.

2- Rusya ve Çin. Bildiğiniz üzere Ruslar, uzaya turist taşımaya çoktan başladı. Parasını bastıran zenginler, dünyayı uzaydan seyredebiliyor. Öteki taraftan 2020'de Çinliler'in Ay'a bayraklarını dikmeyi planlıyor.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da çeşitli komplo teorileri var. En fazla dolaşımda olan teoriye göre, ABD'nin uzaya konvansiyel yollarla çıkmasına gerek kalmadı. Artık başka yöntemlere sahip. Açık açık söylemeye kimse cesaret edemiyor ama "yabancı teknolojisi" diyelim, yeter.

İşin özü, ABD uzaydaki üstünlüğünü ekonomik krize adeta kurban etmiş gibi gözüküyor. Aynı mantıktan gidersek, süpergüç yakında Afganistan ve Irak'taki savaşı sonlandırmak zorunda kalacak. Hele İran'ı hiç aklına bile getirmemesi gerekiyor.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,163 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,981 µs