En Sıcak Konular

Türkiye'den gaz, petrol ve bor atağı

16 Nisan 2010 11:34 tsi
Türkiye'den gaz, petrol ve bor atağı Enerji Bakanlığı 2010-2014 stratejik planı açıklandı.

Buna göre, yerli kaynaklara elektrik üretimine öncelik verilecek. 2015 yılına kadar Türkiye’de çıkartılan petrol ve doğalgaz miktarı 2 katına yükseltilecek. Borda kapasite artırılacak...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan, ‘’Enerji Bakanlığı 2010-2014 Stratejik Planı’’nın tanıtımı yapıldı. Planın sunumunu yapan Enerji Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Şeref Efe, planda yer alan hedeflerin önemli bir kısmının ‘’meydan okuma’’ olduğunu kaydetti. İşte plandan bazı başlıklar:

RÜZGAR GÜLÜ KATLANACAK

Yapımına başlanan 3 bin 500 MW’lık yerli kömür yakıtlı termik santralları ve 5 bin MW’lık HES’ler 2013 yılı sonuna kadar bitirilecek. l 2014 yılına kadar nükleer santral inşasına başlanacak.

Yerli kömür, petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri artırılacak. l Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payı 2023 yılına kadar en az yüzde 30 olacak. Geçen yıl 802,8 MW olan rüzgar enerjisi kurulu gücü, 2015’te 10 bin MW’ye, 77,2 MW olan jeotermal enerjisi kurulu gücü de 2015 yılına kadar 300 MW’ye çıkarılacak. l 2015’e kadar, Rusya’nın doğalgaz ithalatındaki payı yüzde 50’nin altına indirilecek.

Türkiye’nin 2008 yılı petrol üretimi 19,3 milyon metreküp, dışa bağımlılık yüzde 93. Doğalgaz üretimi ise 1 milyar metreküp, dışa bağımlılık yüzde 97.3. 2015’e kadar, petrol ve doğalgaz üretimi iki katına çıkarılacak.

NABUCCO HIZLANACAK

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’yla ilgili anlaşma süresi uzatılacak. Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde inşaat 2011’de başlanacak.

Ceyhan’ın entegre bir enerji merkezi haline getirilmesi sağlanacak. 2015 yılına kadar, Ceyhan’a gelen petrol miktarı 500 milyon varile çıkarılacak.

2009 yılında 1,3 milyon ton olan bor kimyasalları ve eşdeğeri ürün üretim kapasitesi 2015 yılına kadar 2,8 milyon tona çıkarılacak.

30 MİLYAR DOLARI BULAN ENERJİ GİRDİSİ AZALTILMALI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığın Stratejik Planının en önemli parçasından birinin Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023’e kadar bütün yerli kaynakları harekete geçirebilmek olduğunu bildirdi. İthalatta 2009 yılında 30 milyar dolarlara ulaşan bir enerjisi girdisi olduğuna dikkati çeken Yıldız, bunun mutlaka azaltılması gerektiğini, bunun için de petrol ve doğalgaz aramalarına dönük faaliyetlerin, ödeneklerin artırılması gerektiğini söyledi.

bugün



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs