En Sıcak Konular

Kül bulutu hava trafiğini felç etti

16 Nisan 2010 11:18 tsi
İzlanda'daki yanardağda meydana gelen ikinci patlamanın ardından ortaya çıkan kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi yüzünden Avrupa hava trafiği felç oldu. En az 4 bin uçuş iptal edildi. Uçak kazasında ölen Polonya liderinin pazar günü yapılacak cen

Kül bulutu İzlanda'nın yanı sıra İngiltere, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda, İrlanda, Finlandiya, İspanya, Polonya, Fransa ve Belçika hava sahalarını etkiliyor.

Kül bulutunun görüşü engellemesinin yanı sıra uçakların motorlarına da zarar verebileceği belirtiliyor.

Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol, İzlanda'da patlayan yanardağdan püsküren volkanik kül bulutunun Avrupa hava sahasını olumsuz etkilemesinin 2 gün sürebileceğini bildirdi.

Eurocontrol sözcüsü Kyla Evens, Avrupa'da normalde günde 28 bin uçuşun yapıldığını kaydetti.

THY uyardı

Türk Hava Yolları (THY), yolcuların hava alanına gelmeden önce uçuşlarla ilgili bilgi almasını istedi. Yolcular, bilet satış ofisleri ve Türk Hava Yolları'nın 444 0 849 numaralı çağrı merkezinden bilgi alabilir.

Polonya liderinin cenazesi ertelenebilir

Kül bulutunun Avrupa'da uçuş trafiğini felç etmesi sebebiyle Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin pazar günü yapılacak cenaze töreninin ertelenebileceği açıklandı. Cumhurbaşkanlığı yetkilisi Jacek Sasin, "Eğer kül bulutu töreni etkiler ve katılımcıların gelişini engellerse, törenin ertelenme ihtimali gündeme gelebilir" dedi.

Polonya sivil havacılık kuruluşu (PAZP), kül bulutu nedeniyle ülkenin kuzeyindeki hava sahasını dün uçuşlara kapatmıştı. Güneydeki Krakov Havaalanı ise ülkede şu anda açık olan iki havaalanından biri.

Cenaze töreni için Cumartesi ve Pazar günü, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ABD Başkanı Barack Obama'nın da bulunduğu çok sayıda liderin Polonya'ya gelmesi bekleniyor.

Kül bulutu 18 km yüksekliğe erişti

Bu arada, Eyyafyallajöküll volkanının püskürttüğü duman, atmosferde meteorolojik olayların tümünün cereyan ettiği 10 km kalınlığındaki troposferi aşarak ozon tabakasını koruyan, 50 km kalınlığındaki stratosfere çıktı ve 18 km yüksekliğe erişti.

Magma etkinliğinin Eyyafyallajöküll'e yakın Katla yanardağına sıçraması durumunda, Kuzey Yarımküre'de sismik etkinliğin en çok görüldüğü nadir yerlerden olan İzlanda'daki patlamanın gücünün çok artacağı belirtildi.

Yanardağ, 1821 yılından sonra yaklaşık 200 yıllık sessizliğin ardından ilk olarak 20 Mart'ta patlamıştı. İzlanda'nın güneyinde, altındaki volkanik oluşumun 190 yıl sonra harekete geçtiği Eyyafyallayöküll buzulu, İzlanda'nın beşinci büyük buzulu.

Buzulun altındaki volkan, İzlanda'nın 9. yüzyılda kurulmasından bu yana 5 kez patladı.

İzlandalı bilim adamları, patlama başlamadan iki saat önce buzul yakınında sismik faaliyetin arttığı haberini vermiş, bölgeden yaklaşık 800 kişi tahliye edilmişti.

cnnturk



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,706 µs