En Sıcak Konular

İngiltere siyaset tarihinde bir ilk

16 Nisan 2010 10:47 tsi
6 Mayısta yapılacak genel seçim öncesi üç siyasi lider, ABD usulü TV tartışmasına katıldı, göçmenlik konusu ana gündem oldu.

İngiltere'de 6 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler öncesinde başlıca üç siyasi partinin liderleri dün akşam televizyonlarda canlı yayımlanan tartışma programında karşı karşıya geldi.

Başbakan Gordon Brown, Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve Liberal Demokratların lideri Nick Clegg, önceden belirlenmiş 200 kişilik izleyici kitlesinin sorduğu ya da e-posta yoluyla gönderilen soruları yanıtladı.

GÖÇMENLER ANA KONU OLDU

Liderlere yöneltilen ilk soru, göç politikasıyla ilgili oldu. Brown, vize uygulamalarında "puan sistemini" devam ettireceklerini söyleyerek, mevcut politikayla göç oranının düştüğünü belirtti. Cameron ise göç oranlarının çok yüksek olduğunu savunarak, partisinin iktidara gelmesi durumunda sadece puan sistemini devam ettirmeyeceğini, aynı zamanda ülkeye AB dışından giren kişilerin sayısına bir sınırlama getireceğini ifade etti. Clegg, göçmenlerin belli bölgelerde çalışmalarını sağlayarak, göç politikasının kontrol altında tutulabileceğini ve adil bir göç sistemine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Ülkenin iç politikasını uzun süre meşgul eden İngiliz parlamenterlerin harcamaları ve suistimalleri konusu da liderlere soruldu. Liberal Demokrat Parti lideri Clegg, bu konuda milletvekillerinin suistimalleri durumunda görevden alınmalarını sağlayacak yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgularken, Cameron bu konunun parlamento için büyük bir utanç olduğunu söyledi ve parlamentodaki milletvekili sayısının azaltılması gerektiğini ifade etti. Brown da İngiliz Parlamentosunun üst kanadı olan Lordlar Kamarası'nda küçülmeye gidilmesi gerektiğini kaydetti.

EĞİTİM VE EKONOMİ

Eğitim sisteminin yenilenmesi gerektiğini savunan Cameron ve Clegg, mevcut eğitim sisteminin çok bürokratik olduğunu ve yaratıcı bir eğitim sistemine ihtiyaç bulunduğunu savundu. Muhafazakarların lideri Cameron'ın eğitim bütçesinde kısıtlamaya gidilmesi gerektiği görüşü, Brown ve Cameron arasında tartışmaya neden oldu.

Tartışma programının konusu iç politika olsa da ekonomi konusu da gündeme geldi. Cameron, ekonominin büyümesi için çalışılması gerektiğini ifade ederken, İngiltere'nin önde gelen iş adamlarının partisinin ekonomi politikasına verdiği desteği hatırlattı. Brown ise küresel ekonomik krizden olumsuz etkilenen İngiliz ekonomisinin iyileştirilmesi için risk alınmaması gerektiğini savundu.

Programda, Afganistan'daki İngiliz askerlerinin durumu da gündeme geldi. Cameron yeterli ekipmanın Afganistan'daki İngiliz birliklerine sağlanmadığını savunurken, Brown bu iddiayı reddetti. Clegg ise askeri hizmetlerin ve ordudaki bazı sistemlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu arada, tartışmanın hemen ardından programı izleyen 4 bin kişiyle yapılan anket sonuçları da aynı kanalda yayınlandı. "Bu akşamki tartışmayı sizce kim kazandı" sorusuna, ankete katılanların yüzde 43'ü Nick Clegg, yüzde 26'sı David Cameron, yüzde 20'si ise Gordon Brown yanıtını verdi.

İngiliz basını, liderlerin televizyon programlarındaki performanslarının ve savundukları politikaların seçmenlerin tercihlerine yön vereceği yorumunu yapıyor. İngiltere'deki siyasi partiler, 6 Mayıs Perşembe günü yapılacak genel seçimde 650 koltuk için yarışacak.

Ülkede yapılan seçimle ilgili son kamuoyu yoklamalarına göre, Muhafazakar Parti, İşçi Partisi önündeki yerini koruyor. Ancak mevcut sayılar, Muhafazakarların tek başına iktidar olamayacağı ve koalisyon hükümetine gidilebileceği yorumlarına neden oluyor.

İlki ITV'nin birinci kanalında yayınlanacak olan bu tartışma programını, Sky ve BBC 1 televizyon kanallarındaki programlar takip edecek.

Bu oturumlarda İngiltere ekonomisiyle dış politikasının tartışılması bekleniyor.

Üç liderin katıldığı ve ABD tarzı televizyonda tartışma programları, İngiltere'de ilk kez yapılıyor.

dunyabulteni

 

 



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,515 µs