Daha fazla çaba!.. | " /> Daha fazla çaba!.. | "/>

En Sıcak Konular

Clinton İsrail'e seslendi: Daha fazla çaba!..

16 Nisan 2010 09:20 tsi
Clinton İsrail'e seslendi: Daha fazla çaba!..  

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "İsrail'in, Filistinliler ile barış elde etmek için daha fazlasını yapması" gerektiğini belirtti.

Clinton, Washington'daki S. Daniel Abraham Center'da Ortadoğu Barışı konulu bir toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail'in barış için kesin adımlar atması gerektiğini belirterek, ayrıca "kurumsallaşmayı güçlendirmesi" gerektiğini, bunun da "aşırıcı" olarak nitelediği Hamas ve diğer grupların güçlenmesine karşı en iyi silah olduğunu söyledi.

Filistinlilerin de barışa katkı sağlamak için "kışkırtıcılığı sona erdirilmesi, yolsuzluğun kontrol altına alınması ve ortalığı kızıştıracak söylemlerden kaçınılması" gerektiğini söyleyen Clinton, ancak barış için daha büyük sorumluluğun İsrail tarafında olduğuna işaret etti.

İsrail başbakanının iki devletli çözüm yaklaşımını benimsediğini söylediğini hatırlatan Clinton, Binyamin Netanyahu'nun samimi davranarak bunu Filistinlilere ispatlaması gerektiğini belirtti.

İsrail'in Filistinlilerin meşru haklarına saygılı olması ve yeni yerleşim birimi açmaktan vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Clinton, İsrail'in tek taraflı açıklama ve icraattan sakınmasını istedi.

Clinton, Arap ülkelerine de seslendiği konuşmasında, Arapların Filistin yönetimine destek vermesi gerektiğini söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve El Fetih'i "barış için güvenilir ortak" olarak tanımlayan Clinton, İsrail'in FKÖ ve El Fetih ile ilişkilerini güçlendirmemesi durumunda Hamas'ın güçleneceğini belirterek, "İsrail, Filistin Yönetimi'nin güvenilebilir kurumsallaşma çalışmalarına destek verebilir ve desteklemelidir de, ki böylece sonuç alınabilsin" dedi.

Filistin lideri Mahmud Abbas'ın bu süreçte beklentileri karşılayamaması durumunda kendine olan desteğin azalacağını belirten Clinton, böylesi bir gelişmedea Filistinlilerin Hamas'ın da dahil olduğu yeni seçeneklere yöneleceğini, bununsa sadece daha fazla sorun çıkaracağını söyledi.

Hillary Clinton, "İsrail'i, Filistinlilerin yasal beklentilerine saygı duyarak kapsamlı bir barışın kurulması sürecine devam edilmesi, yerleşimcilik girişimlerinin durdurulması ve Gazze Şeridi'ne gerekli insani yardımların yapılması konularında teşvik ediyoruz" dedi.

cnnturk



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,090 µs