En Sıcak Konular

Avrupa'nın kuzeyinde "kül bulutu" çilesi

15 Nisan 2010 19:59 tsi
İzlanda'da geçen ay patlayan tehlikeli yanardağda ikinci bir patlamanın meydana gelmesiyle ortaya çıkan kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi yüzünden uçakların İzlanda üzerinden uçuşu askıya alındı. Diğer hava yolları gibi Türk Hava Yolları'nın (T

İngiltere, İrlanda, Norveç, İzlanda ve İskoçya'da hava trafiğinin ne zaman açılacağına ilişkin bilgi verilmezken; THY'nin yarın yapacağı seferlere yönelik bir karar oluşmadı. Şirket, tüm yolcularına havalimanına gelmeden önce uçuşlarıyla ilgili bilet satış ofisleri ve 444 0 849 numaralı çağrı merkezinden bilgi almalarını önerdi. İngiliz Hava Kontrol Merkezinden yapılan açıklamada, kararın güvenliği sağlamak amacıyla alındığı ve olası riskleri en aza indirmek için çalışmaların sürdüğü belirtildi ve kül bulutunun güneye doğru hareket ettiği kaydedildi.

Görüş mesafesinin yetersizliği yüzünden daha önce Norveçli havacılık yetkilileri, kuzeyde Bodoe ile Tromsö arasındaki hava sahasının kapatıldığını, bu önlemin daha güneydeki Trondheim'de de uygulanmasının düşünüldüğünü duyurmuştu.

İzlandalı bilim adamları, patlama başlamadan iki saat önce buzul yakınında sismik faaliyetin arttığı haberini vermiş, bölgeden yaklaşık 800 kişi tahliye edilmişti.

Yanardağ, 1821 yılından sonra yaklaşık 200 yıllık sessizliğin ardından ilk olarak 20 Martta patlamıştı.

İzlanda'nın güneyinde, altındaki volkanik oluşumun 190 yıl sonra harekete geçtiği Eyyafyallayöküll buzulu, İzlanda'nın beşinci büyük buzulu. Buzulun altındaki volkan, İzlanda'nın 9. yüzyılda kurulmasından bu yana 5 kez patladı.

İNGİLTERE'DEKİ HAVAALANLARI KAPATILDI, UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

İzlanda'da geçen ay patlayan tehlikeli yanardağda ikinci bir patlamanın meydana gelmesiyle ortaya çıkan kül bulutu İngiltere'nin hava sahasını etkiliyor.

Patlama sonucu oluşan dev kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi nedeniyle ülkede çok sayıda havaalanı kapatıldı, uçuşlar iptal edildi.

İngiltere'nin en büyük havaalanı Heathrow'dan yapılan 150 uçuş iptal edilirken, gün boyu Heathrow'dan yapılacak uçuşlarda aksamalar olacağı uyarısında bulunuluyor. Dev kül bulutu en çok ülkenin kuzeyini etkilerken, Aberdeen, Glasgow, Edinburgh, Belfast ve Newcastle havaalanları kapatıldı.

Birmingham, Manchester, Exeter havaalanlarında çok sayıda uçuş iptal olurken, Londra yakınlarındaki Stansted ve Gatwick havaalanlarındaki uçuşlar da olumsuz etkileniyor.

İngiliz Hava Trafik Kontrol Servisi (NATS), meteoroloji yetkililerinin kül bulutunun uçakların motorlarına zarar verebileceği ve görüş mesafesini engellediği gerekçesiyle havaalanlarına uyarıda bulunmasının ardından, havaalanları kapatıldı ve çoğu uçuş iptal edildi. Meteoroloji yetkilileri kül bulutunun ülkeyi terk etmesinin birkaç gün alabileceği tahmininde bulunuyor.

Yetkililer, İngiltere'ye seyahat edecek yolculara, uçuşlarıyla ilgili önceden bilgi almaları tavsiyesinde bulunuyor.

İSVEÇ'İN HAVA TRAFİĞİ DE AKSIYOR

İzlanda'da geçen ay patlayan yanardağda ikinci bir patlamanın meydana gelmesiyle ortaya çıkan kül bulutu, İsveç'te de hava trafiğini olumsuz etkiliyor.

Kül bulutunun İsveç hava sahasına ulaşması nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Skellefteo, Luleo ve Kiruna'dan yurt içi seferler yapılamıyor. Bu seferlerin durması, ülkenin diğer havaalanlarındaki uçuşlarda da aksamalara yol açıyor.

Kül bulutunun gün içerisinde Danimarka hava trafiğini de olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Dev kül bulutu nedeniyle Norveç ve İngiltere'de de çok sayıda uçuş iptal edilmişti.

İzlanda'daki yanardağ, 1821 yılından sonra yaklaşık 200 yıllık sessizliğin ardından 20 Martta patlamıştı. Yanardağ dün tekrar patladı.

İzlanda'nın güneyinde, altındaki volkanik oluşumun 190 yıl sonra harekete geçtiği Eyyafyallayöküll buzulu, ülkenin beşinci büyük buzulu. Buzulun altındaki volkan, İzlanda'nın 9. yüzyılda kurulmasından bu yana 5 kez patladı.

İRLANDA'NIN HAVA TRAFİĞİ AKSIYOR

İzlanda'da geçen ay patlayan yanardağda ikinci bir patlamanın meydana gelmesiyle ortaya çıkan kül bulutu, İrlanda'daki hava trafiğini de olumsuz etkiliyor.

Patlama sonucu oluşan dev kül bulutunun İngiltere hava sahasını etkisi altına almasının ardından, İrlanda'da da 100'den fazla uçuşun iptal edildiği bildirildi.

İrlanda'nın hava yolu şirketlerinden Ryanair, bugün yerel saatle 09.00'dan itibaren İngiltere'deki hava limanlarıyla bağlantılı uçuşlara izin verilmediğini; İsveç, Norveç ve Danimarka uçuşlarının da durdurulduğunu bildirdi.

Aer Lingus hava yolu şirketi de, Dublin, Cork, Shannon, Belfast ve Londra yakınlarındaki Gatwick hava limanlarıyla bağlantılı uçuşlarında aksamalar olacağını doğruladı.

Hava trafiğindeki sorunlar nedeniyle İrlanda-İngiltere uçuşları iptal edilen yolcuların, iki ülke arasında sefer yapan feribotlara yöneldiği belirtiliyor.



Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,764 µs