En Sıcak Konular

Nükleer zirve tam bir hayal kırıklığı

15 Nisan 2010 15:57 tsi
Nükleer zirve tam bir hayal kırıklığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yorumcuları şaşırtarak Washington ziyaretini iptal etti ve en önemli müttefikinin düzenlediği nükleer güvenlik zirvesine katılmaktan vazgeçti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yorumcuları şaşırtarak Washington ziyaretini iptal etti ve en önemli müttefikinin düzenlediği nükleer güvenlik zirvesine katılmaktan vazgeçti. Bu zirve Barack Obama yönetiminin en önemli başarılarından biri olarak görülüyor. Obama, Nobel Barış Ödülü’nü hak etme çabalarının sembolik taçlanması olarak değerlendirilebilecek bir adımla, bu zirveye Rusya’yla Stratejik Silahların İndirimi Anlaşması’nı (START) anlaşmasını imzalamasının ardından geldi! Başkan nükleer silahsız bir dünyaya ve ‘korku dengesini güven dengesiyle değiştirme’ye dair programını açıkladığından beri bu alanda ülkesinin yüzünü beyazlaştırmaya çalışıyor.

İsrail’in uluslararası hukukun, daha doğrusu Amerikan koalisyonunun dışına çıkarak yeni bir konum işgal etmeye başladığı herkesçe vurgulanıyor. Netanyahu’nun ziyareti iptal etmesinin sebebi, Türkiye’nin zirvede İsrail’in dünya barışı için oluşturduğu tehlikeye dair bir rapor sunma niyetini açıklamasının ardından, İsrail’in nükleer silahlarının gündeme gelmesine karşı çıkmasıydı. Arapları ilgilendirense, İsrail’in uluslararası ilişkiler haritasındaki olağanüstü konumu.

Obama’nın yeni nükleer düşüncesine dair yaptığı konuşma büyük ilgi gördü. Başkan, ‘nükleer silahtan arındırılmış dünya’ vaadini somutlaştırmaya başladı. Zira ABD ve Rusya başkanları, 8 Nisan’da stratejik silahlarını yüzde 74 oranında azaltacak bir anlaşma imzaladı. Rusya dışişleri bakanının ABD’nin asıl niyetine dair temkinli yaklaşımına rağmen, dünya artık daha güvenli.

Meselenin Arapları ilgilendiren tarafıysa, İsrail’in nükleer silahlarının hâlâ görmezden gelinmesi. Sanki bu konu uluslararası ilişkilerde sıradan bir olayla ilgiliymi, veya dünya İbrani devletinin niyetlerine gönül rahatlığıyla yaklaşıyormuş gibi. Batı’nın çelişkisi açıkça görülüyor. Zira Amerikalı komutanlar İsrail hükümetinin öldürme ve Yahudileştirme yönünde attığı her adımın Irak, Afganistan, Pakistan, Somali ve Çeçenistan’daki ABD askerlerine zarar verdiğini belirttiğinde, Washington müttefikinin yanında durdu. İran’a karşı bir İsrail-Amerikan savaşına gizli hazırlık yapılmasına dair niyetlere ve halihazırdaki Washington-Tel Aviv anlaşmazlığının bu savaşa psikolojik hazırlıktan ibaret olduğuna dair uyarıyı tekrarlamalıyız.

AHMED EL KADİDİ / Vatan



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,290 µs