En Sıcak Konular

Dolar düşmeye devam edecek mi?

15 Nisan 2010 15:56 tsi
TL'de alım tavsiye eden raporların desteğiyle bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları açılışta son 2.5 ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Global olarak artan risk iştahı ve TL'de alım tavsiye eden raporların desteğiyle bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları açılışta son 2.5 ayın en düşük seviyelerine gerilerken, TCMB'nin dünkü çıkış stratejilerinin olumlu algılanmasıyla gösterge tahvilin faizi geriledi.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4795/1.4815 TL olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.4720/1.4770 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.3638 seviyesinden işlem görüyordu.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Hem bonoya giriş var hem de genel olarak risk iştahı olumlu. Ayrıca birçok raporda Güney Afrika Randı ve Brezilya Reali'ne karşı TL öneriliyor. Yurtdışı piyasaları izlemeye devam edeceğiz. Euro/dolar paritesine de bağlı olarak dolar/TL'de aşağı hareket bekliyorum" dedi.

Yurtiçinde bugün TSİ 1000'da Ocak ayı işsizlik verileri açıklanacak. Öte yandan, TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, bugün saat 0930'da Malatya'da, İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde "Küresel Kriz, Etkileri ve Para Politikası Uygulamaları" konulu bir konuşma yapacak.

ABD tarafında ise veri gündemi oldukça yoğun. TSİ 1530'da işsizlik maaş başvuruları, NY Fed imalat endeksi, TSİ 1600'da Şubat ayı swap hariç sermaye dengesi, toplam sermaye dengesi, TSİ 1615'de Mart ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanımı ile TSİ 1700'de Philadelphia Fed endeksi açıklanacak.

Başka bir bankanın döviz masası yöneticisi ise, "Global risk iştahı açısından ortam müsait, borsalar yükseliyor. Bunun yanı sıra Türkiye özelinde de özellikle son 10 gündür belirgin bir yabancı girişi var. Ayrıca TL lehine raporlar da söz konusu" dedi ve şöyle devam etti:

"Teknik olarak dolar/TL'nin 1.44 seviyesine kadar gerileme potansiyeli var. Euro/dolar tarafında ise olumlu ABD verilerine rağmen alınmış pozisyonlar nedeniyle euro hala güçlenebiliyor. Dolayısıyla ortam dolar/TL'de düşüşü destekleyecek nitelikte. Ancak sürpriz bir gelişme, kötü bir haber, bir düzeltme hareketini beraberinde getirebilir."

Dolar dün akşam Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ekonomi hakkında tedbirli açıklamalar yapması ve faiz oranlarının bir süre daha düşük seviyelerde tutulacağını yinelemesiyle euro karşısında değer kaybetti. Euro dolar karşısında dün 1.3666 seviyelerine kadar yükseldi. Bir aracı kurum olan Lind-Waldock'un piyasalar analisti Carol Hurley, euronun devam eden kısa pozisyonlardan destek aldığını söyledi. Ancak sonrasında tekrar gerileyen euroda Yunanistan'a yönelik endişeler ve kurtarma paketine ilişkin şüpheler yukarı yönlü hareketi sınırladığı belirtiliyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke ABD'deki ılımlı ekonomik toparlanmanın uzun bir süre daha çok düşük faiz oranlarını gerekli kılabileceğini söyledi. Ortak Ekonomik Komite üyelerine seslenen Bernanke çift dipli resesyon riskini reddetmekten kaçındı ve enflasyonun çok acil bir endişe olmadığını belirtti.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 9.00 valörlüde yüzde 8.94 olan 25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.94/8.84 seviyesindeydi.

Gösterge faizde dünkü dalgalanmanın ardından bugün daha sakin bir seyir beklediğini söyleyen bir bankanın tahvil/bono masası işlemcisi, "Dün TCMB açıklamalarının ardından gösterge tahvilin faizi geriledi. Bugün de sürpriz bir hareket olmazsa yüzde 8.75- 8.95 aralığında bir seyir izlemesi muhtemel. Dün yüzde 8.85 seviyelerinden bir miktar kâr realizasyonu geldi ancak piyasada hala alım var. Genel olarak olumlu hava devam ediyor" dedi.

TCMB'nin dün çıkış stratejisi açıklamasına ilk etapta sert tepki vererek yaklaşık 10 baz puan yükselen yeni gösterge tahvilin bileşik faizi, yumuşak bir geçiş dönemi olacağının algılanmasıyla yüzde 8.91 seviyesine gerilemişti.

TCMB'nin çıkış stratejisine yönelik açıklamaların ile etapta olumsuz algılandığını ve gelen satışlarla faizin yükseldiğini söyleyen bir bankacı, "Açıklamanın detayları okundukça hızlı önlem alınmayacağı, rahat geçiş olacağı anlaşıldı" dedi.

Merkez Bankası "çıkış stratejisi"nde kriz döneminde alınan likidite önlemlerinin önümüzdeki dönemde kademeli olarak geri alınacağını, ilk adımda repo ihalelerinde sabit faiz yöntemine geçileceğini ve TCMB tarafından belirlenecek bu faizin gecelik borçlanma faiz oranının 50 baz puan üzerinde tespit edileceğini açıkladı.

Sabah



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,722 µs