En Sıcak Konular

Kırgizistan ikinci bir Afganistan olur mu?

15 Nisan 2010 15:48 tsi
Kırgizistan ikinci bir Afganistan olur mu?
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu söylerken, ülkenin “ikinci bir Afganistan” olabileceği uyarısında bulundu.

Kırgızistan’da geçtiğimiz hafta iktidarın devrilmesi ve 84 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan
olayların ardından, Amerika Birleşik Devletleri geçici hükümete destek vereceğini açıkladı. Geçici hükümetin lideri Roza Otunbayeva ise, çıkan ayaklanmaların sorumlusu olarak gösterdiği Kurmanbek Bakiyev için “ya yargılanacak ya da ülkeyi terk edecek” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı‘nın Orta ve Güney Asya’da sorumlu yardımcısı Robert Blake, başkent Bişkek’te geçici hükümetin lideri Roza Otunbayeva ile biraraya geldi. Blake, Washington hükümetinin geçici hükümete yardım için hazır olduğunu söyledi: “Hükümetin attığı adımlar konusunda iyimserim ve bu sürecin ilerlemesine destek vermek için yardımcı olmak istiyoruz.”

Devrik Devlet Başkanı Bakiyev, kendisiyle ailesinin güvenliği sağlandığı takdirde istifa edeceğini açıklamıştı. Otunbeyava ise şöyle konuştu: “Her iki seçeneği de ele alacağız. Eğer Bakiyev’i yakalarsak, o zaman yargılanacak. Ya da ülkeyi terk edecek. Görevde kalmasının hiçbir meşru yanı yok.”

Otunbayeva, Blake ile Manas Amerikan askeri üssü meselesini ele almadıklarını, sadece Washington’un Kırgızistan’daki durumun istikrara kavuşmasına yönelik yapacağı yardım konusunu görüştüklerini açıkladı.

Bakiyev’in geçici hükümetle görüşmeye hazır olduğunu ifade eden Otunbayeva, ancak şu ana kadar kendisiyle bir temaslarının olmadığını ifade etti.

Öte yandan, Bakiyev’in sığındığı Celalabad’da hem geçici hükümet, hem de Bakiyev yanlıları gösteriler düzenledi.

Devrik lider Bakiyev ise, dün Celalabad kentinde düzenlediği gösteride, buradaki halkın desteğini aldı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de, ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu söylerken, Kırgızistan‘ın “ikinci bir Afganistan” olabileceği uyarısında bulundu.

Medvedev’in sözleri, Devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in kendisiyle ailesinin güvenliği sağlandığı takdirde, istifa edeceğini açıklamasının ardından geldi.

Bişkek’e sıçrayan muhalefet yanlısı gösterilerde parlamento dahil pek çok kamu binasının işgal edilmesinin ardından Bakiyev, başkenti terk ederek, güneydeki Celalabad’a kaçmıştı.

Kurmanbek Bakiyev, dün Celalabad kentinde taraftarlarıyla birlikte yaklaşık 3000 kişinin katıldığı bir gösteri düzenleyerek, buradaki halkın desteğini aldı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Washington’daki Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Kırgızistan’da yaşananlarla ilgili olarak, mevcut tehlikenin devam etmesi halinde, ülkenin bölünebileceğini söyledi.

Dimitri Medvedev şöyle konuştu: “Bizler, iç savaşın ne demek olduğunu çok iyi anlıyoruz. Bugün, Allah korusun, eğer savaş başlarsa, bütün aşırıcıları ve her kesimden teröristi de çeker. Çünkü bu tür çatışmalarda, radikal hareketler için en iyi olası şartlar oluşturulur. Bu durumda, Kırgızistan‘ın yerine, birkaç yıl öncenin Afganistan‘ı ortaya çıkabilir, askeri operasyonlardan önceki Afganistan.”

Geçici hükümetin Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Kenesbek Duşebayev yaptığı açıklamada, Bakiyev’e yönelik herhangi bir silahlı operasyonun düzenlenmeyeceğini söylerken, “Bakiyev’i akıllı olmaya ve gönüllü olarak teslim olmaya çağırıyoruz” dedi.

Kaynak: euronews



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,547 µs