En Sıcak Konular

Babacan: İşsizlik azalacak

15 Nisan 2010 10:41 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin sürmesi halinde, kriz öncesi döneme daha hızlı dönebileceklerinin altını çizerek, ''yüzde 5-5,5 oranında bir büyüme yakalarsak, bu bizi 2008'in başına taşır'' dedi.

Ali Babacan, CNNTurk Televizyonunda, Türkiye ekonomisi, dünya ekonomisi ve siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

Ekonomik büyüme ve toparlanma devam ettiği sürece istihdamın da olumlu etkileneceğini vurgulayan Babacan, Aralık 2008 ile Aralık 2009 kıyaslandığında, geçen yılın son çeyreğinde başlayan toparlanmayla birlikte, istihdamda yaklaşık 1 milyon kişilik bir artışın olduğuna dikkati çekti.

Babacan, kriz döneminde bir çok ülkedeki işsizliğin iki kattan fazla artış göstermesine rağmen Türkiye'deki artışın mütevazı seviyede kaldığını anlattı.

İstihdam artışında her geçen gün daha iyi bir konuma ulaşılacağının altını çizen Babacan, ''bundan sonra toplam işsizlik, her ay, geçen yıla göre daha da azalacak. Bir kaç yıla kadar, işsizlik oranı kriz öncesi döneme geri dönecek'' şeklinde konuştu.

Ali Babacan, Türkiye'de genç bir nüfus potansiyelinin bulunduğuna dikkati çekerek, işsizliğin azalmasında mesleki eğitimin önemli olduğunu söyledi.

Babacan, Türkiye'de gençlerin, mezuniyet ve askerliğe gidiş arasında geçen zamanın da istihdamı olumsuz etkilediğini kaydetti.

-EKONOMİK TOPARLANMA İŞARETLERİ-

Türkiye ekonomisinde toparlanmanın her geçen gün güçlendiğini vurgulayan Babacan, bu toparlanma işaretlerini, ''kredi hacmindeki artış, geri dönen çeklerdeki oranın düşmesi, gazetelerin insan kaynakları ekindeki ilanların artması, elektrik üretim ve tüketiminin artması, hafif ticari araç satışlarındaki artış, buzdolabı üretimi ile tüketiminin artması'' olarak sıraladı.

-''IMF'DEN BİR KAYNAK KULLANMA İHTİYACIMIZ BULUNMUYOR''

Babacan bir soru üzerine, ABD'de bu ay içinde G-20 Bakanlar toplantısı ile IMF-Dünya Bankası Bahar Dönemi toplantılarının olduğunu, ancak Anayasa değişikliği görüşmeleri olduğu için IMF-Dünya Bankası toplantılarına, kendisini temsilen Hazine Müsteşarını göndermeye karar verdiğini söyledi.

Babacan, Haziran ayında Toronto'da yapılacak G-20 zirvesine katılacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, IMF ile ilişkiler konusunda ise rutin 4.Madde Konsültasyon çalışması yapmak üzere bir IMF heyetinin 12 Mayıs'ta Türkiye'ye geleceğini ve bu heyetin yaklaşık iki hafta Türkiye'de çalışmalar yapacağını anlattı.

Ali Babacan, IMF'den bir kaynak kullanma ihtiyaçlarının da bulunmadığını vurguladı.

Türkiye'nin yurt dışı borçlanmalarında risk priminin tarihi olarak düşük seviyelerde seyir ettiğini, krizde kredi notu iki kademe birden artırılan tek ülke olduğunu belirterek, yine de Türkiye'nin kredi notunun bulunması gereken noktada olmadığını ifade etti.
 
aa



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,715 µs