En Sıcak Konular

İşin sırrı o ankette saklı

15 Nisan 2010 08:59 tsi
İşin sırrı o ankette saklı AKP hayır demekten neden korkmuyor?

Son iki gündür AK Parti cephesinden gelen işaretler, CHP lideri Deniz Baykal’ın Anayasa değişikliği üzerine önerilerinin bir kandırmaca olduğu yolunda yoğunlaştı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in ifadelerinde net ifadesini bulan AK Parti tutumu; 1- CHP’nin önerisinin yeni bir şey olmadığı, 2- Baykal’ın dediği gibi 3 değil, aslında 11 maddeyi kapsadığı, 3- Kabul edilse bile arkasından başka oyunlar çıkacağı, 4- Baykal’ın amacının referandumu önlemeye yönelik olduğu noktalarında toplanıyor.

Gerçi son sözü Başbakan Tayyip Erdoğan söyleyecek, ama bu tutumdan AK Parti’nin CHP önerisine sıcak bakmadığı, muhtemelen reddetme eğiliminde olduğu sonucu çıkarılabilir.
Nitekim Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün Vaşington’dan Ankara’ya dönüşünde Baykal’ın önerisini, Anayasa değişikliğini ‘sulandırma’ girişimi olarak niteledi. Öte yandan ‘Kapılarımız açık, kameramız da yok, görüşmeye hazırız’ dedi; Baykal’ın teklifini reddettiğini söyleyen bir muhabire ise ‘Söylediklerimi çarpıtmayın’ dedi.

Baykal ise, Erdoğan’dan bir saat kadar önce Brüksel’den İstanbul’a dönüşünde, Erdoğan’a ‘ABD’ye giderken açtığı kapıyı açık tutma’ çağrısı yapmış, Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen değişiklik paketinin Meclis Genel Kurulu’na 19 Nisan Pazartesi günü getirme kararını da olumlu bir gelişme olarak nitelemişti.

Şöyle bir akıl yürütme mümkün: Demek ki Erdoğan, Baykal’dan, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıma hususu dahil yeni adımlar bekliyor. Baykal da yeni manevra alanı kazandıracak birkaç gün daha önünde olduğu için memnun.

İyisi mi siz yarın ‘AK Parti tuzağa düşmedi, yola devam’ diyecek olanlara ihtiyatla yaklaşın.

Ankete dayalı siyaset
Ama diğer ihtimali değerlendirelim: AK Parti, CHP’nin elini geri çevirirse, toplumda uzlaşmaz damgası yemekten ve seçime öyle gitmekten çekinmiyor mu?
Bence, hayır, çekinmiyor. Peki neye güveniyor? Cevap; ellerinde bulunan bazı kamuoyu çalışmalarına.

Yeni Şafak gazetesinde dün Abdülkadir Selvi, CHP’nin uzlaşma yolunu tercih etmesinde de
acaba böyle bir anket çalışmasının mı payı olduğunu sordu. Selvi, ‘Bir kurumumuzun yaptırdığı anket’ halkın referandumda Anayasa değişiklik paketine yüzde 67 oy vereceğini yazdı. Bu anket benim elimde yok. Dün Selvi ile görüştüm, o da elinde olmadığını ama güvenilir kaynaklara dayanarak bu bilgiyi aktardığını söyledi; ciddi bir meslektaştır, kaynağına güveniyor ki yazmış.

Ancak dün Zaman gazetesi manşetinden bir başka araştırma yayımladı. Zaman grubuna bağlı Cihan Veri Toplama ve Araştırma Servisi’nce yapıldığı yazılan o araştırma, muhtemel bir referandumda değişime ‘evet’ diyeceklerin oranı yüzde 62.5 olarak gösteriyordu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ‘En az yüzde 60’ tahmini de herhalde benzeri tahminlere dayanıyordu.

Elimizdeki bilgiler, bu ve benzeri araştırmaların önceki gün Ankara’da AK Parti kurmaylarınca yapılan bir değerlendirme toplantısında ele alındığını gösteriyor. Varılan sonucun, buz dağının su üzerindeki kısmı, Cemil Çiçek tarafından ifade edilendir.

...

Murat Yetkin / Radikal'deki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,077 µs