En Sıcak Konular

15 puanlık katsayı için de Danıştay'a itiraz edildi

15 Nisan 2010 09:02 tsi
Düz liseli bir öğrenci velisi ile Anadolu öğretmen liseli bir öğrencinin, YÖK'ün son katsayı düzenlemesinin durdurulması için Danıştay'a başvurdukları ortaya çıktı. Gerekçe ise oldukça ilginç:

Yüz binlerce meslek liseli öğrencinin üniversiteye girişini sağlayacak YÖK'ün son katsayı düzenlemesinin iptali için açılan davanın detayları belli oldu.

Yükseköğrenime girişte katsayı uygulamasının nasıl olacağı konusunda belirsizlik devam ediyorken, düz liseli bir öğrenci velisi ile Anadolu öğretmen liseli bir öğrencinin, YÖK'ün son katsayı düzenlemesinin durdurulması için Danıştay'a başvurdukları ortaya çıktı. Şikâyetçi veli ile öğrenci, dava dilekçelerinde yükseköğrenime girişte, daha önce uygulanan katsayı uygulamasına dönülmesini talep ediyor. Buna göre üniversiteye girişte katsayı farkının 15'ten 50'ye çıkarılması isteniyor. Şikâyetçilerin taleplerini mahkemeye iletirken, dilekçelerinde meslek liseli öğrencileri incitecek açıklamalara yer vermeleri de dikkatlerden kaçmıyor.

Danıştay'a Ankara'dan başvuran Orhun Özmen'in babası Atila Özmen, yürütmenin durdurulması için saydığı gerekçeler ile verdiği örneklerde, meslek liseli ile düz liseli öğrenciler arasında katsayı farkının olmasının doğal karşılanması gerektiğini öne sürüyor. Baba şu ilginç açıklamaya imza atıyor: "İmkân eşitliğinin ruhuna ve amacına uygun olarak yönlendirme suretiyle kademelerden geçerek verilen haklardan yararlandırılmış bireylerin, bu eğitim kurumları içinde seçtikleri okul ve alan nedeniyle elde ettikleri sosyal statünün farklı olması kaçınılmazdır."

Bir diğer şikayetçi Denizli Lütfi Ege Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Neylan Özlem Pelek de dilekçesinde öğrencilerin artık katsayı bunalımı yaşamalarını istemediğini dile getiriyor. Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulanmasına ilişkin ilk düzenlemesi olan 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurmuştu.

İstanbul Barosu Başkanlığı, YÖK'ün, yükseköğretime girişte farklı katsayı puanı uygulamasını kaldıran 21 Temmuz 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini oybirliğiyle durdurmuştu. Bunun üzerine YÖK, 17 Aralık 2009'da üniversiteye giriş sınavında adaylara "farklı katsayı'' uygulanması kararı almış ve puanlar hesaplanırken adayların kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarının 0.15, alan dışı tercihte 0.13 ile çarpılmasını kararlaştırmıştı.

zaman



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,516 µs