Talimat verdi: Bu işi süratle çözün | " /> Talimat verdi: Bu işi süratle çözün | "/>

En Sıcak Konular

Talimat verdi: Bu işi süratle çözün

15 Nisan 2010 08:29 tsi
Talimat verdi: Bu işi süratle çözün 
Yılan hikayesine dönen çipli pasaport sorununa Başbakan Tayyip Erdoğan el koydu. Erdoğan, üç bakanlığa 'bu işi süratle çözün' talimatı verdi. Her şey yolunda giderse, pasaportlar haziranda hazır...

Türkiye, AB standardında çipli pasaport için 2004 yılında düğmeye basmıştı. 2007'de yapılan uluslararası biyometrik pasaport ihalesini, 10 milyon 500 bin lira teklif veren Türk - Malezya ortak girişimi kazanmıştı. 11 Temmuz 2007'de imzalanan sözleşmeye göre, teknik şartnamede belirtilen tüm teknik donanımın 2008 yılının başında Emniyet'e teslim edilmesi gerekiyordu.

Ancak hem cihazların teslim süresinde hem de teslim edilen cihazların teknik özelliklerinde sorunlar yaşandı. Test aşamasında, firmanın teslim ettiği cihazların sözleşme hükümlerine uymadığı anlaşıldı ve ihale 11 Eylül 2009 tarihinde iptal edildi.

DARPHANE DE BECEREMEDİ

Aksaklıklar devam edince, pasaport defterlerini basım işi Darphane'ye verildi. Geçen aralık ayında defterleri basmaya başlayan Darphane, kişiselleştirme işlemlerini gerçekleştiremeyeceğini bildirince yeni pasaportlar 1 Nisan'a yetişmedi. Bu aşamada Başbakan Erdoğan el koydu. Erdoğan, biyometrik pasaportların koordinasyonunu yapan Dışişleri, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarına 'bu işi süratle çözün' talimatı verdi.

İHALE POLİSE KALDI

Başbakan 'çözün' deyince çipli pasaport ihalesi polisin üstünde kaldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut ve İltica Daire Başkanlığı, Darphane'nin bastığı biyometrik pasaportların kişiselleştirme işlemlerini yapmak üzere özel bir birim oluşturdu. Polis Akademisi'nin Gölbaşı kampusundaki bir bina, bu birime tahsis edildi ve pasaportların kişiselleştirme işlemlerini yapmak üzere 120 polis atandı. Bu sayının önümüzdeki günlerde 150'ye çıkartılacağı öğrenildi.

DONANIMLAR İHALESİZ ALINACAK

Sürecin daha fazla uzamaması için, özel birimin kişiselleştirme işlemlerinde kullanacağı tüm donanımın, ihalesiz olarak yurtdışından alınması kararlaştırıldı. Yurtdışından doğrudan alım yapma yetkisi Dışişleri Bakanlığı'nda olduğu için bu görev, Dışişleri'ne verildi.

PROGRAMI POLİS YAZACAK

Emniyet'in bilgisayar uzmanlarının, program yazım işlemine başladığı öğrenildi. Türkiye'de genelinde polise her gün ortalama 6 bin 500 pasaport başvurusu geldiği; özel birimin, bu ihtiyacı karşılayacak şekilde tasarlandığı bildirildi. Yapılan hesaplara göre yeni pasaportlar, üç gün içinde sahibine ulaştırılacak.

akşam



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs