En Sıcak Konular

Ergün: Mesele elini taşın altına koymak

14 Nisan 2010 22:01 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, işsizliğin tek başına çözümü, birini bir yıl süreyle yanına almakla işsizlik çözülür diye bir fikir kimsede yok. Sayın Başbakanımızda da böyle bir fikir yok. Biz de de yok' dedi.

Ergün, ''siz bunu 1 milyon kişi olarak gerçekleştiremeyebilirsiniz. Kaç kişi gerçekleştirdiğinizin önemi de yok. önemli olan bu adımı atmak, elini taşın altına soktuğunu bütün Türkiye kamuoyuna gösterebilmektir. Beklenen de aslında budur'' diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Argün, CNN Türk'de katıldığı bir programda, Türkiye'deki istihdam sorunu ve yarın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından gerçekleştirilecek ve istihdam konusunun ele alınacağı toplantıya ilişkin soruları yanıtladı.

TOBB'da gerçekleştirilecek toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işadamlarından birer işsizi istihdam etmelerine ilişkin önerisinin nasıl karşılık bulacağına ilişkin soru üzerine Bakan Ergün, Başbakan Erdoğan'ın bu konuda sözlerinin herşeyden önce doğru algılanması gerektiğini söyledi. Başbakan'ın sözlerini başka bir istikamette yorumlamanın faydası olmayacağını belirten Ergün, şunları kaydetti:

''Türkiye bu süreçten geçerken herkes elini taşın altına soksun. Bazı şeyler milli bir görev sayılsın ve motive edici bir unsura dönüşsün.

Yoksa işsizliğin tek başına çözümü, birini bir yıl süreyle yanına almakla, ona katılmakla işsizlik çözülür diye bir fikir kimsede yok. Sayın Başbakanımızda da böyle bir fikir yok. Biz de de yok.

''İŞADAMLARINDAN BU İSTİKAMETTE KARAR ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM''

Ama bu ne olacak? Genel olarak kamuoyunda herkes elini taşın altına sokuyor. Herkes bu işin çözülmesi için bir gayret içerisinde, bir motivasyon unsuru ortaya çıktı.

 İşsizlik rakamlarında daha hızlı bir düşme ivmesi görüldü. Bu, piyasalarda ciddi bir hareketlenme, yatırımlarda ciddi bir hareketlenmeyi de beraberinde getirebilecektir.

Ve bunu bir milli görev olarak saymakta fayda var. Bunun etrafında dolaşmak yerine, buna başka türlü yorumlar getirmek yerine, (Evet bunu ele alalım. 1 milyon kişi mi bizden bekleniyor.)

Yani siz bunu 1 milyon kişi olarak gerçekleştiremeyebilirsiniz. Kaç kişi gerçekleştirdiğinizin önemi de yok. Önemli olan bu adımı atmak, elini taşın altına soktuğunu bütün Türkiye kamuoyuna gösterebilmektir.

Beklenen de aslında budur. Yani yarın ben işadamlarından bu istikamette bir karar çıkacağını şahsen düşünüyorum.''

Kayıtdışılıkla ilgili soru üzerine Bakan Ergün, kayıtdışılıkla mücadeleyi de birlikte yapmak gerektiğini kaydetti. Hem tekstil hem başka sektörlerde kayıtdışılığın mevcut olduğunu belirten Ergün, kayıtdışılıkla, işsizlik arasında yakın ilişki bulunduğunu belirterek sözlerini söyle sürdürdü:

''Onlara girmeyelim. Ama bu, birlikte verilmesi gereken bir mücadele. Sayın Başbakanımızın söylediği de (Mücadeleye katılın. Gelin bakın, biz gece gündüz dünyanın her yerinde sizin için koşuyoruz.

Siz ihracat, yapın diye, siz istihdam meydana getirin, sizin üretiminiz artsın, karınız artsın diye koşuyoruz ve artıyor da) Allah daha çok versin.

Kimsenin bunda gözü yok ama Türkiye'nin, bu sorunun çözümü konusunda da elini taşın altına sokarken herkesin birlikte olduğu kamuoyu tarafından görülsün. İstediğimiz şey budur.''

İşsizlik rakamlarının yaz aylarında, turizm ve tarım sektörlerindeki gelişmelerle beraber düşme eğilimi içerisine girdiğini anlatan Nihat Ergün, sanayi üretimiyle ihracattaki artışın da yeni istihdam oluşturacağını kaydetti.

Ancak, bu kriz sürecinden geçerken işsizliği yüzde 10'ların altına çekme konusunda epey bir gayret göstermeleri gerektiğine işaret eden Ergün, bunun kolay bir mesele olmadığını, belki de ekonomik krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki en önemli etkilerinden birisinin, işsizlik konusunda çözümü zorlaştıran etkisi olduğunu anlattı.

Bu yüzden herkesin elini taşın altına koyması halinde işlerin biraz daha kolaylaşacağını ifade eden Ergün, bunun ise Türkiye'nin işinin kolaylaşması anlamına geldiğini bildirdi.

Çarklar dönerken bunu yapmanın çok önemli olduğunu belirten Ergün, ''Hani çarklar durduğu zaman bu teklif yapılsa, (Çarklar hem duruyor hem bize bu teklifi yapıyorsunuz) denilebilir. Ama çarklar dönüyor.

İhracat artışı, üretim artışı başladı. Tam da bu sırada bunu yapmanın büyük bir motivasyon olacağını biz düşünüyoruz. Yarın iş adamlarımızdan da bu istikamette bir karar bekliyoruz.

Bu konuyu yoğun bir tartışma konusu haline getirmenin kimseye bir faydası olmayacak. Onlara da olmayacak, işsize de olmayacak, Türkiye'ye de olmayacak'' diye konuştu.

aa



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,810 µs