En Sıcak Konular

Sayıştay Kanunu değişiyor

14 Nisan 2010 20:29 tsi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sayıştay Kanunu Teklifinin 20 maddesi daha kabul edildi.

Teklif üzerine söz alan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, teklifte Sayıştayda yeni bir yapılanma öngörüldüğünü belirtti. Söz konusu yapılanmada genel sekreterlik yerine başkan yardımcılıkları oluşturmak istendiğini ifade eden Hamzaçebi, kurumda ''ofis tipi'' bir yapılaşmayı yanlış bulduğunu ifade etti.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da teklifte, ''Sayıştay Başkanı yönetim mensuplarının görevlerini tayin eder'' ifadesinin yanlış olduğunu, çünkü yönetim mensuplarının görevlerinin zaten kanunlarda belli olduğunu kaydetti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kanun teklifinde, ''Sayıştayın, idarenin takdir yetkisini sınırlayacak ve ortadan kaldıracak karar alamayacağı'' yönündeki ifadesine kesinlik kazandırılması gerektiğini belirtti. Kaplan, aksi takdirde, TOKİ gibi kurumların denetiminde, söz konusu kurumların bu cümleye sığınmasına yol açılabileceğini söyledi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, teklifte, mahalli idarelerin idare faaliyet raporları hakkındaki Sayıştay değerlendirmesinin ilgili mahalli idarenin meclisine gönderilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Öztrak, bu raporun TBMM'ye de gönderilmesi gerektiğini, aksi halde milletvekillerinin istediği zaman bu raporlara ulaşamayabileceğini belirtti.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sayıştay Genel Sekreteri Erol Akbulut da mahalli idarelerle ilgili olanlar dahil, Sayıştayın faaliyet raporlarının kamuoyuna açıklanması gibi bir zorunluluğun bulunduğunu bildirdi.

Sayıştayın iş yükünün arttığını, bu durumda yönetim etkinliğinin artırılması gerektiğini ve kanun teklifinde de buna göre bir düzenleme yapıldığını anlatan Akbulut, aksi halde Sayıştayın sağlıklı bir denetim yapamayacağını ifade etti.

Kanun teklifinde ''denetim süreci'' başlıklı düzenlemede uluslararası standartlara uygun prosedürlere yer verildiğini belirten Akbulut, düzenlemenin, denetimde, ''olmazsa olmaz'' hususlar içerdiğini kaydetti. Denetim sürecine ilişkin düzenlemeye Sayıştay personelinin hazır olduğunu belirten Akbulut, Sayıştayda 50'nin üzerinde eğitim uzmanı olduğunu ve denetim süreci ile ilgili eğitimler düzenlediklerini anlattı.

Kanun teklifinde, ''Başsavcı birinci sınıfa ayrılmış ve bu sınıfta 6 yılını doldurmuş denetçinin sahip olduğu haklardan yararlanır'' ifadesindeki ''6 yıl'' AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in verdiği önergeyle ''9 yıl'' olarak değiştirildi.

Teklifin, ''Temyiz Kurulu'' ile ilgili düzenlemesinde de yine Bilgiç'in verdiği önergeyle değişiklik yapıldı.

Buna göre, Temyiz Kurulu; Sayıştay Genel Kurulunca, Rapor Değerlendirme Kuruluna seçilenler dışında kalan daire başkanları ile üyeler arasından 4 yıl için seçilecek 4 daire başkanı ve her daireden seçilecek ikişer üyenin katılımı ile kurulacak. Her yıl kurul üyelerinin dörtte biri yenilenecek. Üyeliği sona erenler, 4 yıl geçmeden tekrar seçilemeyecek. Kurula, en kıdemli daire başkanı başkanlık edecek.

Komisyonda, teklifin 20 maddesi daha kabul edildi.
 
ajanslar



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,401 µs