En Sıcak Konular

Ermenistan ve İran ele alındı

14 Nisan 2010 08:18 tsi
Ermenistan ve İran ele alındı Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasındaki görüşmede, başta olmak üzere bir çok konu ele alındı.

 ''Çok samimi bir havada geçtiği'' bildirilen görüşmenin, 15 dakika planlanmasına karşın 45 dakika sürdüğü bildirildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama Nükleer Enerji Zirvesi'nin yapıldığı merkezde yapılan görüşmede, Erdoğan, Obama'ya Türkiye'nin Kafkasya ve Orta Doğu'da barışın tesisi için yaptığı çalışmaları aktardı.

Görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kafkasya bölgesiyle ilgili sürdürdükleri çalışmaların devamı için mutabakata varıldı.

Başbakan Erdoğan, ayrıca Obama'ya İran'ın nükleer programı konusundaki görüşlerini de iletti. Obama da Türkiye'nin diplomasi ve barışa yönelik çalışmalarını takdirle izlediklerini ancak çözüme ulaşmak ve ilerleme kaydetmek için bu konuda Türkiye'nin devrede kalarak girişim ve çabalarını, yapıcı katkısını sürdürmesini istedi.

''Çok samimi bir havada geçtiği'' bildirilen görüşme, 15 dakika planlanmasına karşın 45 dakika sürdü. ''Yapıcı ve olumlu olduğu'' bildirilen görüşmede, Kafkaslar ve Orta Doğu'daki gelişmeler de ele alındı.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da hazır bulundu.

Bu arada Başbakan Erdoğan, görüşme öncesinde evsahibi Obama'nın ''Nükleer Güvenlikte Ulusal Atom Enerji Ajansı'nın Rolü'' konulu çalışma yemeğine katıldı.

Erdoğan, Obama ile aynı masada yan yana oturdu.

Başbakan Erdoğan, Obama ile yaptığı görüşmenin ardından Rusya Federasyonu Başkanı Dmitri Medvedev ile görüştü.

NÜKLEER MESELELER DİPLOMASİ İLE ÇÖZÜLÜR

Başbakan Erdoğan Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ''Başta nükleer enerji ve nükleer silahlar olmak üzere, her alanda dünya kamuoyunu ve vicdanları rahatlatacak cevaplar üretmemiz artık kaçınılmaz ve ertelenemez bir hal almıştır'' dedi.

Türkiye olarak üzerinde hassasiyetle durdukları Medeniyetler İttifakı'nın, dünyada çeşitli nedenlerden oluşmuş ön yargıları ve yanlış anlamaları gidermeye yönelik önemli bir mücadele yöntemi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, ''Nükleer silahlar, kitle imha silahları, uluslararası terörizm gibi konularda, ortak ve kararlı bir hareket tarzı ortaya konmadığı sürece, medeniyetler arasındaki uçurum daha da derinleşecek ve telafisi zor husumetler ortaya çıkacaktır'' diye konuştu.

Yaşanmakta olan ağır küresel krizin, küresel meseleler karşısında ortak ve aktif çabaların ne kadar hayati olduğunu ispat ettiğini dile getiren Erdoğan, ''Aynı şekilde, nükleer enerji, nükleer silahlar, terörizm, yoksulluk, iklim değişikliği gibi küresel sorunlar karşısında da bu ortak kararlılığı göstermek zorundayız'' şeklinde konuştu.

''Nükleer silahları kullanma riskinin ancak nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle azaltılabileceğini idrak etmeliyiz'' diyen Erdoğan, ''Bununla birlikte her ülkenin nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla yararlanma hakkı teslim ve teyit edilmelidir'' dedi.

NÜKLEER SİLAHLAR

Türkiye olarak, uluslararası toplumun güvenlik algısının artırılması ile nükleer silahlara dayalı güvenlik arasında ters orantı bulunduğuna inandıklarını dile getiren Erdoğan, ''Şahsi düşüncem, gerçek caydırıcılığın veya güvenliğin nükleer silahlara değil, halklarımızın refahına yapılan yatırımlarla mümkün olduğu yönündedir'' dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Nükleer silah sahibi ülkeler, bu çerçevede ayırdıkları dev kaynak ve bütçeleri, bunun yerine halklarının refahı için tahsis etselerdi, kuşkusuz o ülke çok daha zengin ve zengin olduğu kadar da güvenli olabilirdi.

O nedenle, nükleer silahların tedricen azaltılması ve bir aşamada ortadan kaldırılması, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrara yapılabilecek en faydalı hizmet olacaktır. Elbette güvenlik konusunun yegane unsuru nükleer silahlar değildir. Ancak en yıkıcı etkilere sahip olan tehdidin, nükleer silahlar olduğu kesindir.

Bu bağlamda, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya, herkesin kendini daha güvende hissedeceği bir dünya anlamına gelecektir ve Türkiye bu yöndeki çabaları teşvik etmektedir. Nükleer programlara ilişkin meselelerin ancak diyalog, angajman ve diplomasi yoluyla çözülebileceği yönündeki tezimiz de halen geçerlidir.''
 
RUSYA PLÜTONYUM İMHASI İÇİN 2.5 MİLYAR DOLAR HARCAYACAK

Zirveye katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergel Lavrov, ABD ile yapılan anlaşma gereği, nükleer silah üretiminde kullanılabilir 34 ton plütonyumu imha etmek için 2.5 milyar dolar harcayacaklarını söyledi.

Lavrov, açıklamayı, Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile iki ülkenin Soğuk Savaş dönemi silah programlarındaki plütonyum stoklarını azaltma konusunda vardıkları anlaşmanın protokolünü imzalamadan önce yaptı.

OBAMA, İRAN'A KARŞI NPT'Yİ GÜÇLENDİRMEYİ UMUYOR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, NPT sayesinde uzun yıllar boyunca nükleer silahların yayılmasının büyük oranda engellendiğini belirterek, "İran ve Kuzey Kore gibi bazı devletlerin nükleer silahların peşine düşmesiyle son yıllarda yıprandığını görüyoruz" dedi.

Bu nedenle Başkan Obama'nın güçlendirilmiş bir NPT'ye sahip olabilme konusuna odaklandığını belirten Rhodes, "Böylece devletler yükümlülüklerini yerine getirmediklerinde, onları bundan sorumlu tutabiliriz" diye konuştu.

NÜKLEER TEHLİKELERE DİKKATİ ÇEKEN ORTAK AÇIKLAMA

Avrupalı 40 devlet adamı, dünyada büyüyen nükleer tehlikelere dikkati çeken ortak açıklamaya imza attı.

Avrupa genelinden eski üst düzey devlet adamlarının oluşturduğu grup, büyüyen nükleer tehlikenin vurgulandığı açıklamada, sorunun üzerine gitmek için büyük uluslararası çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Eski Norveç Başbakanı Gro Harlem Brundtland, eski Belçika Başbakanı Jean-Luc Dehaene ve eski İsveç Dışişleri Bakanı Hans Blix'in de aralarında bulunduğu grup, ABD Başkanı Barack Obama'nın nükleer silahsızlanma vizyonunu da taktir ederek, ABD, Avrupa ve Rusya arasındaki güvenlik ilişkilerinin yeniden düşünülmesi çağrısında bulundu.

Grubun ortak açıklamasının, küresel nükleer silahsızlanma tartışmalarına katkı için ilk koordineli Avrupa girişimi olduğu bildiriliyor.
 
aa



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs