En Sıcak Konular

Türkçe e-kitaplar okurla buluşmaya hazır

13 Nisan 2010 22:35 tsi
Online kitapçı idefix.com'un Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, TÜBİTAK ve birçok yayınevinin desteğiyle gerçekleşen projesi çerçevesinde kitapseverler, istedikleri kitapları elektronik ortamda satın alıp, okuyup, saklayabilecek.

Idefix.com ve Can Yayınları işbirliğiyle düzenlenen e-kitap kampanyası, Beyoğlu 360 Restoranda basına tanıtıldı.

İdefix.com Genel Müdürü Mehmet İnhan yaptığı konuşmada, iki gün sonra idefix.com'dan elektronik kitap satışına başlayacaklarını, bunun, ''internet için küçük, ama yayıncılık dünyası için büyük bir adım'' olduğunu söyledi.

Açılış kampanyası çerçevesinde satın alınan her cihazla 26 adet kitabın hediye olarak dağıtılacağını bildiren İnhan, kampanyaya kitaplarla destek veren Can Yayınlarına teşekkür etti.

Bir süredir üzerinde çalıştıkları projenin Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve TÜBİTAK tarafından da kabul edildiğini belirten İnhan, şunları söyledi:

''Vizyonumuz, herhangi bir cihazdan bağımsız olarak yayınevlerinin eserlerini, her türlü cihaz üzerine korumalı, güvenli bir şekilde aktarmak. Şuna inanıyoruz, sektör; yazar, yayınevi, dağıtımcı ve nihayet okuyuculardan oluşuyor. Bu teknoloji, yazar-okuyucu arasındaki mesafeyi kısaltıyor. Biz yayınevleriyle birlikte bu politikaları gerçekleştirmekten yana olduk. Yayınevlerine gerekli eğitimi vereceğimiz gibi kendi bünyemizde bir birim oluşturduk, burada yayınevlerine gerekli katkıyı vermeye devam edeceğiz. İdefix.com, 11 yıldır yayıncılık sektöründe faaliyet gösteriyor. 11 yıldır nasıl çalıştıysa dijital yayıncılıkta bu öncülüğünden sonra da aynı ilkelerle çalışmaya devam edecek. Başka ülkelerde teknoloji geliştiren aktörler daha dayatmacı olabiliyorlar. Biz aşırı fiyat rekabeti ve sermaye gücüyle yayıncılıkta değer çökertilmesinden yana olmayacağız. Bütün aktörlerle işbirliği içinde bunu aşmak istiyoruz.''

Elektronik kitabın üretme ve çoğaltma maliyetinin sıfıra yakın olduğunu, bunun ciddi bir fiyat baskısı getireceğini kaydeden İnhan, tüm aktörlerin fiyat rekabetine karşı çalışması ve düşen maliyetlerin doğrudan doğruya tüketiciye yansıtılması gerektiğini bildirdi.

İnhan, kitap ucuzlayıp yaygınlaşacağı için yayınevi ve yazarın gelirinin artacağını belirterek, buna ek olarak baskısı tükenen kitapların da yeniden ekonomik değer kazanacağına dikkati çekti.

Satışlarla ilgili yayınevlerine her türlü raporlama ve bilgiyi vermeye devam edeceklerini söyleyen İnhan, ''Elektronik mürekkeple kitap okumak yaygınlaşacağı zaman kitap okumak için ağaç kesmenin yadırganacağını biliyoruz. Elektronik kitapla bu teknolojinin içine doğan nesillerin okuma alışkanlıklarının artacağına inanıyoruz. Düşünce, yazın sanatı ve yazar değişmeyecek. Sonuçta eser ve okur esas olacak'' şeklinde konuştu.

-YAZARLAR GÖNÜLLÜ OLDU-

CAN Yayınları Genel Müdürü Can Öz de çalışmada yazarlarla olan ilişkiyi koordine etmeye çalıştıklarını, bu kitapların ücretsiz dağıtılmasını gönüllü olarak kabul eden yazarlara teşekkür edilmesi gerektiğini ifade etti.

Öz, gönüllü olarak eserlerinin ücretsiz dağıtımına izin veren yazarlar Ahmet Celal, Çetin Öner, Faik Baysal, Faruk Duman, Hasan Özkılıç, İnan Çetin, Yekta Kopan, Mehmet Anıl, Osman Şahin, Peride Celal, Murat Gülsoy ve Ayfer Tunç'a teşekkür etti.

e-kitapla ilgili çeşitli tartışmaların sürdüğüne işaret eden Öz, ''Ama tartışılmaz gerçek var, e-kitap daha ucuz. e-kitap bütün tartışmaları geçerek destek vermemiz gereken bir konu'' dedi.

Öz, Amerika'da Amazon.com'un dağıttığı kitapların sadece kendi programlarında okunabildiğini anımsatarak, İdefix'in ''kendi piyasamızı yaratmak istemiyoruz'' diyerek, piyasa tekeli olmak istemediğini gösterdiğine dikkati çekti.

Can Öz, ''e-kitap, piyasamızı çok değiştirecektir. Umuyoruz ki bütün sıkıntıları atlatarak okurlarla e-kitabı piyasada kabul görmüş, korsana karşı da güçlü bir şekilde duran, daha sıkı dağıtılan bir yere oturturuz''diye konuştu.

e-kitapların, basılı kitapların yaklaşık yarı fiyatına satılacağı, bilgisayar dahil çeşitli elektronik ortamlarda okunabilen bu kitapları uygun bir şekilde okumak için üretilen elektronik mürekkepli kitap okuma cihazlarının 550-600 TL civarında olduğu belirtiliyor.

e-kitapların yaygınlaşmasıyla cihazların birkaç yıl içinde 100 doların altına düşmesi bekleniyor.



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,218 µs