En Sıcak Konular

Kurtulmuş'tan 'Anayasa Meclisi' teklifi

13 Nisan 2010 21:24 tsi
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtuluş, yeni bir anayasanın yapılması için her kesimden temsilcilerin olduğu bir ''Anayasa meclisi''nin oluşturulmasını önerdi.

Kurtulmuş, partisinin Mardin İl Başkanlığı tarafından Yay Grand Otel'de düzenlenen ''Siyaset ve Ekonomide Farklı Çözüm'' toplantısında yaptığı konuşmada, son günlerde Türkiye gündemine gelen Anayasa tartışmaları sürecinde Saadet Partisi olarak kapıları kapatmadıklarını belirtti.

İsteklerini çok açık bir şekilde ortaya koyduklarını kendilerini ziyaret eden hükümet temsilcilerine yeni bir anayasanın nasıl yapılacağını gerekçeleri ile anlattıklarını bildiren Kurtulmuş, şunları söyledi:

''Ama öyle görünüyor ki hükümet topyekun yeni bir Anayasa yapmayacaktır. Zaten yamalı bohçaya dönmüş olan 12 Eylül askeri vesayet Anayasasının üstüne bir yama da bu hükümet yapacaktır. Esas Türkiye'de yapılması gereken yeni ve çağdaş, demokratik, katılımcı bir Anayasadır. Şunu çok açık bir şekilde söylemeliyim. Böyle bir topyekun Anayasa değişikliği için maalesef Türkiye'de fırsat kaçırıldı.'' dedi.

-''ANAYASAYI MİLLET YAPAR''-

''Bir ülkede Anayasa niçin önemlidir?'' diye soran Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Anayasalar bir ülkede halkın devletle yapmış olduğu sözleşmedir. Türkiye'de Tanzimat'tan bu yana millete tepeden bakan, 'bu millet ne anlar?, eli nasırlılar ne anlar? ' diyen bu zihniyet bu ülkede millete aslında şunu demiş oluyor, 'Ey millet siz bu ülkenin kiracısısınız buyurun bu yaptığımız anayasa sizin kontratınızdır' diyor. Biz de Saadet Partisi olarak diyoruz ki hayır, bu ülkede yaşayan milletimiz bütünüyle asla kiracısı değil. Evin sahibidir, biz ev sahibiyiz. Eğer ev sahibi olarak görüyorsanız niye kapalı kapılar ardında Anayasa yapılıyor. Buyurun bu anayasayı milletin kendisi yapsın. Anayasa tartışmaları sırasında hükümet partisinden gelen bazı sözleri hatırlatmak istiyorum 'efendim sürpriz maddelerimiz var' diyorlar. Arkadaşlar piyango bileti çekilişi yapmıyoruz. Anayasa değişiklikliği yapıyoruz. Milletin devletle kontratını yapıyoruz. Bunda sürpriz falan olmaz. Herkes ne biliyorsa ortaya koyar, herkes görüşlerini açık tartışır, anayasayı millet yapar.

Sayın Başbakan diyor ki 'Sayın Baykal bu teklifleri ile Şark kurnazlığı yapıyor. Şark kurnazlığını daha iyi bilirim' diyor. İsim, şehir oyunu, ya da amiral battı oyunu oynamıyoruz. Yaptığımız iş Anayasa yapmaktır. Yeni bir anayasanın yapılması için her kesimden temsilcilerin olduğu bir anayasa meclisi oluşturulsun.''

Kurtulmuş, tüm eleştirilerine karşın ''mevcuda göre ileri bir adım olduğu için'' teklife olumlu baktıklarını kaydetti.



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,460 µs