En Sıcak Konular

Cassini, Satürn uydularının yanından geçti

13 Nisan 2010 15:24 tsi
NASA'nın Cassini uzay aracı, Satürn'ün uyduları Titan ve Dione'un yakınlarından aralarında hiç manevra yapmadan geçti.

NASA'nın Jet Motorları Laboratuvarı'ndan (JPL) yapılan açıklamada, Cassini'nin daha önce sadece bir kez yakınlarından geçtiği Dione'dan bu kez çarpıcı çatlamış yüzey ve krater fotoğrafları gönderdiği belirtildi.

Cassini'nin daha önce çok ayrıntılı görüntüler geçtiği Titan'dan da birkaç fotoğraf gönderdiğini belirten NASA, uzay aracının "Ekinoks" adlı uzay programı çerçevesinde iki kez daha Satürn'ün bu iki uydusunun yanından geçeceğini kaydetti. Cassini'nin ikinci programı "Gündönümü" Ekimde başlayacak.

TİTAN'DA YAŞAM TARTIŞMASI

Bu arada, bilim adamları, özellikle Cassini'nin gönderdiği bilgiler ışığında eğer varsa, Dünya'ya çok benzeyen Titan'da yaşamın nasıl olacağını tartışıyorlar.

Astrobiyolog William Bains, İskoçya'nın Glasgov kentinde bugün başlayan Ulusal Astronomi Konferansı'nda yapacağı sunumda, eğer Titan'da yaşam varsa bunun bizim bildiğimiz gibi olmadığını anlatacak.

Eğer Titan'ın donmuş yüzeyinde bir yaşam oluştuysa, bunun su değil, Cassini uzay programının gösterdiği gibi Titan'daki tek sıvı olan metan veya etan temelli bir yaşam olması gerektiğini belirten Dr Bains, "Bu bizim bildiğimiz tüm kimyanın kökten değişmesi anlamına gelir" diye konuştu.

Titan'ın yüzey ısısının -180 santigrat derece olduğunu anımsatan Bains, normalde moleküllerin kullanılandan daha fazla sayıda elementten yapılması ve kimyasal açıdan daha tepkisel olması gerektiğini, ancak Titan'da durumun böyle olmadığının altını çizdi.

Bilim adamları, Amerikan uzay çalışmaları kuruluşu NASA'ya Satürn'ün uydusu Titan'ın bir denizine "gemi" indirilmesi önerisinde bulunmuşlardı.

Titan'ın en kuzeyindeki sıvı metan havzası Ligeia Mare'ye gemi indirilmesi önerisi hayata geçirilebilirse, Dünya'nın ötesinde bir gezegenin denizden ilk keşfi olacak. Öneri, NASA tarafından henüz ne reddedildi, ne de onaylandı.

DEV BEBEK YILDIZ

Avrupa Uzay Ajansı'nın Dünya'nın yörüngesinde Herschel teleskobu, Rosette Moleküler Bulutu'nda dev yeni bebek yıldızların yaydığı parlak ışığın görüntülerini tespit etti.

Güneş'ten 10 kat daha büyük bebek yıldızlar, Samanyolu'nun yoğun yıldız oluşum bölgesinde 5 bin ışık yılı uzakta gözlendi.
Uzay teleskobunun fotoğrafında dev toz bulutunun sadece bir bölümü görüntülenebildi.



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,731 µs