Pakistan örneği | " /> Pakistan örneği | "/>

En Sıcak Konular

Özbek'ten Pakistan örneği

13 Nisan 2010 09:25 tsi
Özbek'ten Pakistan örneği 
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek, Ankara Adliyesi'nde hakim ve savcılarla yapılan toplantıda çok ilginç bir örnek verdi. Özbek'in verdiği bu örnek değişik yorumlara neden oldu.

Pakistan’da, iktidarı darbeyle ele geçiren General Ziya Ül Hak’ın hazırlattığı anayasa üzerine yemin etmeyip istifalarını sunan yüksek yargı temsilcilerini anımsatan Özbek, “Türk hakim ve savcıları, Pakistan hakim ve savcılarından daha duyarsız değillerdir. Bu bağlamda, üzerlerine düşenleri, hukuk kuralları içinde, yargıyı savunma adına yerine getireceklerdir” dedi.

Söylemeye devam

Yüksek yargı organlarının başkanlarının Ankara Adliyesi’nde hakim ve savcılarla yaptığı ve geniş katılımı açısından ilk olma özelliği taşıyan toplantıda, anayasa paketi ve yargının sorunları tartışıldı. “Hepsi benim olsun” mantığı ile hareket edildiğini savunan Özbek, şunları söyledi: “Yargıçları tamamıyla dosyanın içine hapsetmek ve yargı bağımsızlığını yok etmek için anayasa değişikliği adı altında bir durumla karşı karşıyayız. Savunduğumuz kuvvetler aylığı ilkeleri, Kenan Evren tarafından dahi muhafaza edildi, ama şimdiki düzenlemelerle daha da geriye götürülmek isteniyor. Yargıçların artık dosyaların arasından çıkmalarının zamanı geldi.”

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise “Bugün, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesini demokratik, laik, hukuk devletinin temeli olduğu için savunuyoruz. Yargı bağımsızlığı yok edilmek isteniyor. Bu konularla ilgili görüşlerini her zaman söylemeye devam edeceğim” dedi.

Meşruluk uyarısı

İkinci kez toplanıp, anayasa paketine ilişkin raporu değerlendiren Yargıtay Başkanlar Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada “Mevcut Anayasa’daki gibi meşruluk tartışması kaçınılmaz olur. Toplum vicdanında kısa sürede rahatsızlık yaratır” uyarısı yapıldı. Açıklamada özetle şu görüşlere yer verildi:
“Yargı bağımsızlığını sağlayamamış bir toplum, hukuk dışı yönetime boyun eğmek zorundadır. Böyle bir yönetimin adı ise demokrasi değildir.

Dikkate alınmadı

Yapılması düşünülen değişikliklerde toplumsal uzlaşmayı sağlayacak bir yöntem tercih edilmediği gibi, düzenlemelerden doğrudan etkilenecek Yargıtay ve Danıştay’ın görüşü dahi alınmamış, daha önce bu konuda kurulumuzca hazırlanan Yargı Reformu Strateji Raporu ile ortaya koyduğumuz öneriler de gözetilmemiştir.

Bu düzenleme sonucu bir siyasi parti hakkında dava açılması iznini verme yetkisi o partinin de temsil edildiği bir komisyona verildiği için partilerin hukuki yönden denetimi ortadan kaldırılmaktadır.”
 
hurriyet



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,273 µs