En Sıcak Konular

Aman Ertuğrul ne yaptın?

12 Nisan 2010 11:14 tsi
Aman Ertuğrul ne yaptın? Ayasofya'nın Melekleri ne der bu işe? iyibilgi Ankara

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hakikaten ‘dert’ olan bir konuya ‘parmak bastı’!

Antalya-Demre’de, Myra-Demre Sempozyumu’nun kapanışında, ‘Noel Baba’ olarak bilinen “Aziz Nicholas”ın imajının yanlış yansıtıldığını açıkladı. Tabii bu ‘düzeltle isteğinin’ önemlice gerekçelerinden biri Noel Baba ile ilgili etkinliklerin Demre’ye getirilmesi arzusu. Zaten bu diyecek bir şey yok.

Ancak; Bakan Günay’ın sözlerine bakmakta bir fayda var; “Bundan 100 yıl kadar önce Coca Cola bir imaj yaratmış. Geyikler üzerinde gezen, uçan, kızaklar üzerinde gezen, kürkler içinde yaşayan Noel Baba imajına teslim olduğumuz zaman Akdeniz çanağında Noel Baba’dan koparız. Baştan beri Aziz Nicholas’ın kışın bile denize girilen bir iklimde yaşadığını, kızaklar üstünde gezen bir insan olmadığını dünyaya anlatmalıyız. Ticari bir ürün gerçeği teslim almış. Biz ticari ürünün arkasına takılmayalım. Ben Aziz Nicholas’la ilgili tüm etkinliklerin Demre’de yapılmasından yanayım. Ancak gerçeğinden kopmadan.”

Yani konu sadece Demre’nin turistik pozisyonunun yükseltilmesi ile ilgili değil. Bakan, Demre’de kutlansa bile illa gerçeği olacak diyor. İşin ilginç yanı, bu haberi okurlarına yansıtan gazetelerin seçtiği başlık da-yukarıdaki konuşmaya bakılarak-ilginç; “Noel Baba’nın kırmızı kürküne savaş açtı”.

Bu konuda üzerimize asla vazife olmayan ve Sayın Günay’ın da zaten cesur olduğunu bildiğimizden, aşağıdaki mayınlı noktalara dikkat çekelim.

1.Coca Cola sadece bir meşrubat markası değildir. Fransızlar meşhur hassasiyetleri yüzünden, “ülkemize cola sokmayız” dediklerinde bizzat ABD Başkanı, “Cola ABD’dir” demişti.
2. Bir çok Amerika-Batı “kahramanı” gibi, “Santa Clause imajı”da elbette suni olarak üretilmiştir. Bu tür kahramanların siyasi duruşları da vardır ve bu “duruşları üretin kimi ülkeler” de size kırılabilir.
3. Daha daha önemlisi: Noel Baba ve “kırmızı” aynı zamanda güçlü bir Türk figürüdür. Bununla ilgili çok yazılmış, çizilmiş metin var ortada. “Noel Baba’nın ‘kırmızı’ kürküne savaş açtı” başlıkları onları da alınganlığa sürükleyebilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,386 µs