En Sıcak Konular

Nükleer Güvenlik Zirvesi bugün başlıyor

12 Nisan 2010 10:03 tsi
ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde, 47 ülkenin lideri, nükleer güvenlik, nükleer terörizm tehdidi ve dünya genelindeki nükleer materyallerin güvence altına alınmasının yollarını ele alacağı Nükleer Güvenlik Zirvesi bugün başlıyor.

Zirve, Başkent Washington'daki Kongre Merkezinde düzenlenecek. Zirveye katılan heyet başkanlarını yerel saatle bugün öğleden sonra Kongre Merkezinde karşılamaya başlayacak olan Obama, yerel saatle akşam da heyet başkanlarına, nükleer terörizm tehdidinin boyutunun tartışılacağı çalışma yemeği verecek.

Zirve kapsamında yarın ise aile fotoğrafının ardından açılış oturumu ve onu takiben tüm gün boyunca farklı konu başlıklarında oturumlar düzenlenecek.

-NÜKLEER MATERYALLERİN DURUMU MASAYA YATIRILACAK-

Zirvede, ABD Başkanı Barack Obama'nın nükleer gündeminde en öncelikli konulardan birini oluşturan ve Obama'nın geçen yıl Prag'da açıkladığı dünyadaki korunaksız tüm nükleer materyallerin 4 yıl içinde koruma altına alınması hedefi doğrultusunda küresel boyutta verilecek ortak çabalar masaya yatırılacak.

Nükleer materyallerin teröristlerin eline geçmesini engellemede atılabilecek adımlar ve ülkeler arasında bu amaçla toplu bir eylem planı ve somut taahhütler geliştirilmesinin yolları üzerinde durulacak olan zirvede, terörist grupların nükleer silah geliştirmede kullanabilecekleri nükleer materyallere ulaşmasının yaratacağı tehdidin mümkün olduğunca azaltılması amacıyla nükleer kaçakçılığın engellenmesinde işbirliği ve dünya genelindeki nükleer materyallerin güvence altına alınması konusuna odaklanılacak.

Zirveye, 38'i devlet ya da hükümet başkanı, 9'u ise başbakan yardımcısı ya da devlet başkanı yardımcısı, dışişleri ya da savunma bakanları düzeyinde olmak üzere toplam 47 ülke katılıyor.

-NÜKLEERDE EN FAZLA KATILIMA SAHİP TOPLANTI-

Zirvenin, nükleer güvenlik konularında en fazla katılıma sahne olan uluslararası toplantı niteliğini taşıdığı belirtiliyor. Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği zirvede Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da eşlik edecek.

Zirvede, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano ve AB Başkanı Herman van Rompuy da hazır bulunacak.

Zirveye katılan ülkelerin, sahip oldukları nükleer materyallerin bazılarının ortadan kaldırılması ya da daha iyi korunması doğrultusunda atmakta oldukları ya da atmayı düşündükleri spesifik adımlara dair bilgiler vermesi öngörülüyor.

Zirvede katılımcı ülkelerin liderlerince, nükleer terörizmin ciddi bir tehdit olarak altını çizen ve ülkelerin nükleer güvenliğin güçlendirilmesi ve nükleer materyallerin teröristlerin eline geçmesinin önlenmesi amacıyla ulusal ve uluslararası boyutta genel anlamda atabilecekleri adımlara dair taahhütleri içeren üst düzey bir bildiri yayımlanması öngörülüyor. Zirve sonunda, bu amaç doğrultusunda uluslararası toplumun atabileceği adımlarla ilgili bir eylem planının da oluşturulması bekleniyor.

-ZİRVEDE İKİLİ TEMASLAR...-

Zirve, liderler arasında bazı ikili görüşmelere de sahne olacak. Bu kapsamda Obama'nın görüşmeleri dün itibariyle başladı.

Dün Nijerya'nın geçici devlet başkanı Goodluck Jonathan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ile görüşmelerde bulunan Obama'nın, bugün de sırasıyla Ürdün Kralı Abdullah, Malezya Başbakanı Necip Razak, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile ikili görüşmeler yapması öngörülüyor. Obama'nın yarın Başbakan Erdoğan ile de görüşeceği belirtiliyor.
 
aa



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,454 µs