En Sıcak Konular

Merkez Komutanlığı Engin'i aramış

11 Nisan 2010 10:35 tsi
Merkez Komutanlığı Engin'i aramış 
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Güner, Merkez Komutanlığı'nın, Balyoz'da 3. dalga gözaltılarıyla ilgili savcılıktan gelen belgede imzasını göremediği Başsavcı Engin'i aradığını, Engin'in de "Haberim yok" dediğini söyledi.

Son dalgayı Merkez Komutanı haber verdi

Başsavcı Aykut Cengiz Engin, operasyonlarla ilgili savcılara kendi imzasının olması gerektiğine dair gönderdiği genelgeyi, 1 ay sonra gönderdiği ikinci genelgeyle iptal etmişti. Son genelgesinde imzaya gerek olmadığını belirten Başsavcı, başsavcı ya da vekilinin sözlü olarak bilgilendirilmesini yeterli görmüştü.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Balyoz soruşturması kapsamında Merkez Komutanlığı ile İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in görüştüğünü doğruladı. Güner, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ın ölümünün 60. yılı dolayısıyla Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen anma töreninin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ARTIK İŞ ASKERİ SAVCIDA

Bir gazetecinin, Çukurca'da 27 Mayıs 2009 tarihinde 7 askerin şehit olduğu mayın patlamasıyla ilgili dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilmesini sorması üzerine, Orgeneral Güner, Çukurca Başsavcısı'nın olayı, terörle mücadele kapsamında gördüğünü ve yetkisizlik kararıyla Van'daki Savcılığı'na havale ettiğini söyledi. Güner, branın da görevsizlik kararı verdiğini, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderdiğini kaydetti.

DİLEĞİM HIZLA SONUÇLANSIN

Dosyanın hafta başında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na ulaştığını belirten Güner, "Askeri Savcımız dosyayı inceleyecek. Varılan bir karar, sonuç yok" dedi. Güner şunları söyledi: "TSK'da ölümle sonuçlanan hangi olay olursa olsun, hiç ayrıca bir emre gerek kalmadan savcılar el koyuyor. Gece yarısı olduysa sabah ilk ışıkla beraber adli soruşturma başlıyor. Tek dileğim hızlı bir soruşturma olması."

İMZASINI GÖREMEYİNCE

Balyoz Operasyonu'nun 3. dalgasında 25 generalin ifadesinin alınmasıyla ilgili süreç hakkında soruları cevaplayan Güner, Merkez Komutanlığı ile İstanbul Başsavcısı'nın görüştüğünü doğruladı. Güner, başsavcının daha önce soruşturmalarda imzasının bulunması gerektiğini dile getiren genelge yayımladığını, son gelişmede bu imzanın bulunmaması üzerine irtibata geçildiğini vurguladı.

'HABERİM YOKTU' DEDİ

Orgeneral Güner şöyle konuştu: "5 Nisan Pazartesi günü olay bize İstanbul Merkez Komutanlığı üzerinden intikal etti. Askerin girdiği tek nokta, Merkez Komutanı'nın daha önce Başsavcılık tarafından yayımlanmış ve dağıtım adresinde olduğu için İstanbul Merkez Komutanlığı'na da gelmiş olan genelgesiyle ilgili. O genelgede başsavcımız savcılara bazı kaideler koymuş. Ve bu kadar kapsamlı bir yazı alınca bu soruşturmayı yürüten sayın savcılardan, Merkez Komutanımız başsavcımızı arayarak, bu yeni dalgadan haberi olup olmadığını soruyor. O da olmadığını söylüyor. Ondan sonra başka temas var mı? Merkez Komutanlığı savcılarımızla irtibat noktası ve kolluk gücü gibi hareket ediyor. Günde belki 5 defa, 6 defa, ihtiyaç olursa daha fazla konuşuyorlar. Doğal bir şey bu."

ANAYASA BİZE DE GELDİ

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak görüşlerinin alınıp alınmadığı yönündeki soruya da Güner, "Taslağın ilk şekli bize de kurum olarak resmen geldi. Biz de resmen görüşümüzü ilgili makamlara ilettik" cevabını verdi. Güner, eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın, Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök ile medya üzerinden başlattığı tartışmalar konusundaki bir soru üzerine de "Hoş bir şey olduğunu da söylemek mümkün değil" diye cevap verdi.

yenişafak



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,066 µs