şokta, Polonya yasta... | " /> şokta, Polonya yasta... | "/>

En Sıcak Konular

Dünya şokta, Polonya yasta...

11 Nisan 2010 09:49 tsi
Dünya şokta, Polonya yasta... Pilotun inadı Varşova-Smolensk seferini yapan Rus TU-154 tipi uçağın pilotu kulenin, “Minsk Havalimanı’na in” talimatı ve sisi dikkate almayınca faciaya yol açtı.

İçinde Polonya Devlet Başkanı Kaçinski, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, Merkez Bankası Başkanı da dahil 97 kişi olan uçak, 3 alçalma girişiminde bulundu. Ancak havaalanı pistini tutturamadı. İlk çarpmada kuyruğu kopan uçaktan kurtulan olmadı.

POLONYA Devlet Başkanı Leh Kaçinski ve eşini taşıyan Rus TU-154 tipi yolcu uçağı, Varşova-Smolensk seferini yaparken düşerek parçalandı. Rusya’nın Smolensk bölgesi Severni askeri havalimanına iniş sırasında yoğun sis yüzünden düştüğü belirtilen uçakta bulunan 97 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadı. Aralarında Genelkurmay Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı’nın da bulunduğu birçok üst düzey yetkili kazada yaşamını yitirdi. 1940’ta Sovyetlerin esir alıp katlettiği 20 bin Polonyalı savaş esirini anmak için Rusya’ya giden uçakta ölenlerin 88’i resmi heyetteydi.

Smolensk Valisi Sergey Altufyev, Kaczynski’yi (60) taşıyan uçağın düşüşü ve kazanın nedeniyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

Kuleyi dinlemedi

- Kaza tam olarak sabah saat 10.56’da meydana geldi (TSİ 09.56). Bölgede yoğun sis olmasına rağmen, uçak Severni askeri havalimanına iniş için alçalmaya başladı. Rus hava sahasına girişinde, TU-154 pilotu sis ve kötü hava koşulları nedeniyle uyarıldı ve Beyaz Rusya başkenti Minsk’teki havaalanına yönelmesi istendi.

- Ancak pilot, sisin dağılacağını varsayarak, kulenin talebini kabul etmedi ve yoluna devam etti. Uçak, Severni askeri havaalanına yaklaştığında, pilotun tahminleri doğru çıkmadı, yoğun sis devam ediyordu.

- Pilot kazaya neden olan son iniş denemesinden önce üç alçalma girişiminde daha bulundu, ancak havaalanı pistini tutturamadı.

- Görgü tanıklarına göre, ilk önce uçağın sol kanadı ormanlık arazide ağaçların tepesini biçmeye başladı. Ardından sola yatarak dengesini tamamen kaybeden uçak yere çakıldı. İlk çarpmada kuyruğu kopan uçağın gövdesi daha sonra taklalar atarak ormanı yarmaya başladı. Düşme anında infilak olmadı. Yangın, enkaz kalıntıları üzerinde sonradan başladı. Yolcuların tamamının yere çarpma anında hayatını kaybettiği söylenebilir.

Cesetler Moskova’ya

Ormanlık bölgedeki kaza alanına giden arama kurtarma ekipleri, uçak enkazının geniş bir alana yayıldığını ve bazı yerlerde küçük yangınlar çıktığını belirtti. Parçalanan ancak infilak meydana gelmeyen uçaktan fırlayan cesetler de yine geniş bir alana dağılmıştı. Ekipler, kazadan kurtulan olmadığını bildirdi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, uçaktan çıkartılan Devlet Başkanı Kaçinski  ve eşi dahil olmak üzere, tüm Polonyalı yöneticilerin naaşlarının ilk önce kimlik tespiti için başkent Moskova’ya getirileceğini açıkladı.

Yönetimin yarısı gitti

POLONYA yönetiminin neredeyse yarısı kazada yaşamını yitirdi. Liste şöyle:

- Devlet Başkanı Leh Kaçinski ve eşi Maria Kaçinski
- Parlamento Başkan yardımcıları Kşiştof Putra, Ejik Şmaydzinksi, Kristina Boçenek
- Dışişleri Bakan Yrd. Andrej Kremer
-  Kültür Bakanı Yrd. Tomaş
- Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor  m Ulusal Güvenlik Servisi Başkanı Aleksander Şiglo  m Merkez Bankası Başkanı Slawomir Skrzypek m Polonya’nın Moskova Büyükelçisi Eji Bahr m  Eski Devlet Başkanı Ryszard Kaczorowski m  Kara Kuv. Komutanı General Tadeusz Buk m  Hava Kuv. Komutanı General Andrzej Blasik m  Deniz Kuv. Komutanı Amiral Andrzej Karweta m  Özel Kuv. Komutanı General Wlodzimierz Potasinski

Rus pilotlar:Baskı olmuş

RUSYA’daki pilotlar, Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski uçağının dördüncü başarısız iniş girişiminde çakıldığını öğrenince Polonyalı meslektaşlarını “Onlara buraya inin baskısı yapıldığından eminiz” açıklaması yaptı. Normalde hiçbir yolcu uçağı pilotunun hava muhalefeti nedeniyle aynı alana ikiden fazla iniş denemesi yapmadığını belirten Rus pilotlar, “Kazayla ilgili resmi yetkililerin yaptığı açıklamalar pilotlara salondan baskı yapıldığına işaret ediyor” dedi.

Dünya başsağlığı diledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Papa 16. Benedikt, olaydan duydukları üzüntüleri belirttiler ve başsağlığı dilediler.

Polonya: Kendimiz inceleyelim Rusya: Derhal

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, Polonyalı mevkidaşı Donald Tusk ile birlikte Lech Kaczynski’nin uçağının düştüğü bölgeye gitti. Polonya Başbakanı Tusk, özel uçağıyla kazayı olay yerinde inceleyecek uzman ekipleri de getirdi. Tusk’un kaza alanını ziyaret kararının, Polonya kamuoyunda ortaya çıkan bazı şüpheleri bertaraf etme amacı taşıdığı söyleniyor. Uçak kazası, Moskova ile Varşova arasında şüphe yarattı. Tusk, Putin’den Polonyalı müfettiş ve teknik ekiplerinden oluşan ekibin Rusya’ya gelerek uçağın düştüğü bölgede kendi araştırmalarını yapmak için izin istedi. Putin, Polonyalı uzman ekibe derhal vize talimatı verdi.

Karakutu bulundu

UÇAĞIN kara kutularının bulunduğu duyuruldu. Uçağın düşük irtifadan yere çakıldığı için karakutuların zedelenmediğini belirten Rusya Acil Durumlar Bakanlığı yetkilileri, kayıtlarının kusursuz okunabileceğini söyledi.

1 hafta yas var

Kaçinski’nin uçak kazasında ölmesinin ardından 1 hafta yas ilan edildi. Yönetim kadrosunun neredeyse yarısını kaybeden Polonya’da, Varşova’daki Devlet Başkanlığı binasının önüne gelerek ölenleri çiçeklerle ananlar gözyaşlarını tutamadı. Ülkede, Haziran ayından önce erken devlet başkanlığı seçimi yapılacak. Hükümet sözcüsü Pawel Gras meclisin alt kanadının başkanı Bronislaw Komorowski’nin şimdilik devlet başkanlığına vekalet edeceğini söyledi.

Ödül almıştı

Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski, 24 Ocak 2007’de Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) ve Avrupa Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “2006 Türkiye Başarı Ödülleri” törenine katılmıştı. Kaçinski, “Yılın Yabancı Devlet Adamı” ödülünü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın elinden almıştı.

hurriyet



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs