En Sıcak Konular

Kırgızlarla Özbekler arasında çatışma endişesi

9 Nisan 2010 21:56 tsi
Kırgızistan'da önceki gün güvenlik güçleri ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmaların ardından ülkenin yönetimini muhalefete kaptıran Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in memleketi Celalabad'da yoğun olarak yaşayan Özbekler ile Kırgızlar arası

Edinilen bilgiye göre, önceki gün Devlet Başkanı Bakiyev'in sığındığı Celalabad eyaletinde, Kırgızlar ile Özbekler arasında gerginliğin çıkabileceği yönünde dedikodular yayılıyor.

Dün başkente 100 kilometre mesafede bulunan Tokmok kentindeki yağma sırasında, Kırgızlar ile Uygur ve Dungan halkları arasında gerginlik olduğu öğrenildi.

Devlet Başkanı Bakiyev'in yandaşlarının Celalabad'dan başkente geleceği yönündeki söylentilerin, ülkede yeni çatışmaya meydan vermesinden endişe ediliyor.

Calalabadlıların, Bişkek'te Ala Too Meydanı'nda üç gündür dağılmayan kitlenin Calalabad'a geleceği yönündeki tehditler paniğe neden olurken, kentte bazı alışveriş merkezleri, iş yeri sahipleri tarafından boşaltıldı.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, ülkede iç savaşın çıkabileceği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, ''Ülkenin kuzey ile güneyi arasında çatışma yok. Ülkenin güneyinde eyalet valileri bizden atandı. Ülkeyi kontrol ediyoruz. Güvenlik görevlileri çalışıyorlar. Bizim güneyde de taraftarlarımız var. Bişkek-Oş karayolu kontrol ediliyor" demişti.

Geçici hükümet yöneticilerinin ülke güneyini de kontrol ettikleri yönündeki açıklamalarına rağmen Oş, Celalabad ve Batken eyaletleri, devrik hükümet döneminde Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev tarafından atanan valilerce yönetiliyor.

Özbekistan'a sınırı olan söz konusu eyaletlerde güvenlik güçlerinin geçici hükümetin içişleri bakanlığının talimatı doğrultusunda hareket edip etmediği de bilinmiyor.
 
zaman

 



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,732 µs