En Sıcak Konular

Muhalefetten parti kapatmaya tepki

9 Nisan 2010 21:23 tsi
TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa değişikliği teklifinin maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor. MHP'li ve CHP'li Kart, düzenlemeyi demokrasi cinayeti olarak değerlendirdi.

Komisyonda, teklifin, Anayasanın ''siyasi partilerin uyacakları esaslar''ı düzenleyen 69. maddesinde değişiklik yapılmasını öngören 8. maddesi üzerinde söz alan muhalefet milletvekilleri, yapılan değişikliği eleştirdi.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, siyasi partilerin kapatılması konusunda getirilen düzenlemenin ''özgürlük'' olarak anlatılamayacağını belirterek, hiçbir partinin kapatılmasından yana olmadıklarını, ancak siyasi partilerin de uyması gereken kurallar olduğunu ifade etti.

Bölücü ya da faşist partilere izin verilmesinin ülkenin bölünmesine yol açacağını kaydeden Mengü, ''odak olma''nın siyasi partilerin kapatılma nedenleri arasında sayılmamasının yanlış olduğunu savundu. Almanya'daki Hitler örneğine dikkati çeken Mengü, ''Aynı durumun Türkiye'de yaşanmayacağını kim garanti edebilir? Ülkeyi bölünmeye götürüyorsunuz. Bunun vebalinin altından kalkamazsınız, yarın çocuklarınız yüzünüze tükürür'' dedi.

Teklifin, Anayasa Mahkemesi, HSYK ve siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemelerine sonuna kadar karşı çıkacaklarını, bunu hem Mecliste hem de sokakta anlatacaklarını belirten Mengü, bunun için ciddi mücadele vereceklerini söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, yapılan düzenlemenin, ''siyasi partiler kapatılamaz'' anlamına geldiğini, ''Böyle bir değişiklik yapmanın vebali büyüktür'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, düzenlemeyi, ''AKP'ye karşı kapatma davası açılmamış olsaydı böyle bir düzenleme gündeme gelmeyecekti'' diyerek eleştirdi. Türkiye'de bölücü ya da faşist partilerin kurulmamasının dayanağının yok edildiğini ileri süren Özyürek, ''Türkiye'de bölücü, faşist partiler kurulmalı mı kurulmamalı mı? Buna hayır kurulmamalı diyorsanız bu düzenlemeyi görüşmemeliyiz'' diye konuştu.

-''VİCDANINIZA SORUYORUM''-

AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, AK Parti'ye karşı açılan kapatma davasında kendisinin de yargılananlar arasında olduğunu belirterek, ''Danıştayın başörtülü bir öğretmenle ilgili verdiği karar hakkında, 'Bu kararla kamusal alan genişletiliyor. Bu, toplumsal infiale ve sıkıntıya yol açar' dedim. Vicdanınıza soruyorum; sırf bu nedenle partim hakkında kapatma davası, milletvekillerine siyasi yasak istenebilir mi? Bunu kim kabul eder?'' sorusunu yöneltti.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Kara'nın eleştirilerine işaret ederek, ''Elbette yargı da yanlış yapabilir. Bize düşen, buna neden olan fiili durumu ortadan kaldırmaktır. Ama kalkıp da yargının işlevini ortadan kaldırırsak vahim hata yaparız'' dedi.

AK Parti'ye karşı açılan kapatma davası ile Danıştay saldırısını ilişkilendirmenin doğru olmadığını ifade eden Kart, getirilen düzenlemeyi ''demokrasi cinayeti'' olarak tanımladı. ''Bu, TBMM aracılığıyla bir cinayetin işlenmesidir'' diyen Kart, siyasi partilerin birbirlerine karşı kapatma davası açılmasını istemesi, ''tarafsız olması gereken'' Meclis Başkanı'nın başkanlığında TBMM'de bir komisyon kurulmasının yanlış olduğunu savundu.

Kart, parti kapatmalarıyla ilgili olarak 1995 yılında Anayasada düzenleme yapıldığın, ancak bugün yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna işaret ederek, bunun için getirilen teklif yerine, farklı bir yöntemin oluşturulması gereğine vurguladı. CHP'li Kart, ''Kamu gücünü elinde bulunduruyorsa cebir unsuruna gerek yok'' dedi.

aa



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs