En Sıcak Konular

Kırgızistan'da hayat normale dönüyor

9 Nisan 2010 19:41 tsi
Kırgızistan'da iktidarın devrilmesiyle sonuçlanan gösteri ve yağmalama olaylarının ardından başkent Bişkek'te hayat normale dönüyor.

Bazı dükkan ve pazarların faaliyete açıldığı Başkent Bişkek'teki banka, lokanta ve mağazaların büyük bir kısmı, emniyet gerekçesiyle halen kapalı bulunuyor.

Kapalı bulunan bazı mağaza ve lokantalara ise olası yağmalamaların önlenmesi amacıyla ''mağazada hiçbir şey yok'' gibi yazıların asıldığı görüldü.

Kentin en önemli meydanı olan Ala-Too'da, olaylarda ölenleri anmak için toplanan kalabalıkta da herhangi bir taşkınlık gözlenmedi. Şehir meydanları da 6-7 Nisanda meydana gelen olaylar sırasında ateşe verilen araçlardan temizlendi.

Bu arada, olaylar sırasında göstericiler tarafından yağmalanan devlet başkanlığı sarayı ''Ak Uy'' önünde yanan bir aracın arkasındaki ''Ak Uy halkındır'' yazısı dikkati çekti.

Başkentte halen emniyet görevlileri ile trafik polisleri ender olarak görülmesine rağmen şehir içinde sessizlik hakim olurken, şehir dışındaki bazı arazilerin de vatandaşlar tarafından işgal edildiği iddia ediliyor.

Bu arada, 7 Nisan olaylarında ölenlerin yarın toprağa verilmesi bekleniyor.

Öte yandan, Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, AGİT'in temsilcisi ile Bişkek'te bir araya geldiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, Bişkek'te üçüncü gün dağılmayan taraftarlardan evlerine dönmelerini istediğini belirtti. Otunbayeva, ''Taraftarlarımız Bişkek'ten ayrılmak istemiyor. Eski iktidarın geri dönmesinden endişe duyuyorlar. Bu konuda bizden garanti istiyorlar'' dedi.

Roza Otunbayeva, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in ağabeyi ve halka karşı ateş aşması için emir veren Devlet Başkanlığa bağlı Devlet Koruma Birimi Başkanı Canıbek Bakiyev ile Kurmanbek Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev hakkında tutuklama emri verildiğini anımsattı.

Bugün hastanede yaralıları da ziyaret eden Otunbayeva, suçluların mutlaka cezalandırılacağını söyledi.

Otunbayeva, Kurmanbek Bakiyev ile görüşmeyeceklerini kesin dille ifade ederken, ''Bakiyev geri dönmek istiyor. Ben bilmiyorum o istifa edecek mi'' dedi.

Roza Otunbayeva, ülkede iç savaşın çıkabileceği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, ''Ülkenin kuzey ile güneyi arasında bir çatışma yok. Ülkenin güneyinde eyalet valileri bizden atandı. Ülkeyi kontrol ediyoruz. Güvenlik görevlileri çalışıyorlar. Bizim güneyde de taraftarlarımız var" dedi. Otunbayeva, Bişkek-Oş karayolunun kontrol edildiğini bildirdi.
 
zaman



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,744 µs