En Sıcak Konular

Biyometrik pasaport uygulamasına 1 Haziranda geçiliyor

9 Nisan 2010 14:59 tsi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, biyometrik pasaport uygulamasına 1 Haziranda geçileceğini bildirdi.

Atalay, Reform İzleme Grubunun 20. toplantısının sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında yeni pasaportlarla ilgili bir soru üzerine, AK Parti hükümeti olarak amaçlarının Türk vatandaşlarını çağdaş standartlara kavuşturmak olduğunu belirterek, biyometrik pasaportlarla ilgili yeni düzenlemeye ilişkin bilgi verdi.

Pasaportlarla ilgili olarak aslında 15 Mayısta basın toplantısı düzenlemeyi öngürdüğünü, ancak bu soru üzerine bilgi vermek istediğini söyleyen Atalay, yeni uygulama çerçevesinde ICA standartlarına uygun biyometri pasaport uygulamasına 1 Haziranda geçileceğini ve yeni pasaportların verilmesine bu tarihte başlanacağını kaydetti.

Normal pasaportların kırmızı, diplomatik pasaportların siyah olacağını ifade eden Atalay, bunların uluslararası standartlarda olacağını, eski pasaportların geçerliliğinin 2015 yılına kadar devam edeceğini bildirdi.

Atalay, yeni pasaportlarla ilgili ayrıntılı bilgi vermek için web sitesi hazırlandığını ve bunun adresinin "www.epasaport.gov.tr" olacağını söyleyerek, sitenin 3 Mayıs günü kullanıma açılacağını belirtti. Atalay, bu web sitesi üzerinden online başvuru yapılabileceğini de söyledi.

Bakan Atalay, yeni pasaportlar için Harçlar Kanunu çerçevesinde harç tahsil edileceğini, ancak harç miktarlarının artmayacağını belirterek, azami pasaport geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması için yasa tasarısı hazırlandığını, tasarı yasalaştığında bu sürenin 10 yıla çıkacağını kaydetti.

Başvuruların karşılanmasında sorun olmaması için başvuruların randevuyla alınmasının öngörüldüğünü belirten Atalay, randevuların web sitesi üzerinden ve bu amaçla hizmete sunalacak çağrı merkezi üzerinden alınacağını ifade etti. Atalay, yeni tip pasaport uygulamasına başlanmasıyla birlikte, diğer Batı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de pasaportların yalnız bir merkezden tanzim edileceğini, başvuruların yalnız il merkezleri ve sınırlı sayıdaki ilçelerde değil, tüm ilçe merkezlerinde yapılabileceğini kaydetti.

Bakan Atalay, sistem devreye girdikten sonra yeni pasaportların vatandaşa özel kuryelerle ulaştırılması üzerinde çalışıldığını söyleyerek, başvurudan sonra pasaportun sahibine ulaşmasının 3 gün süreceğini belirtti.

AA



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs