En Sıcak Konular

Meclis'e Korgeneral'in sessiz ziyareti

9 Nisan 2010 14:41 tsi
Meclis'e Korgeneral'in sessiz ziyareti TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen Anayasa Paketi'nde TSK'nın istekleri doğrultusunda bir dizi rötuş yapılacağı iddia edildi.

Paketi inceleyen Genelkurmay'ın bu konudaki taleplerini hükümete ilettiği belirtildi. Anayasa Paketi'nde TSK'nın istekleri doğrultusunda üç düzenleme yapılacak. Askerin sivil mahkemede yargılanmasına imkân sağlayan maddedeki, "askeri mahal" tanımı genişletilecek. TSK'nın yurtdışındaki görev yerlerinde işlenen suçlarla ilgili durumu netleştirilecek. Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açılmasına ilişkin madde de değişecek.

Korgeneralin sessiz ziyareti

Ak Parti'nin Anayasa Paketi'ni inceleyen Genelkurmay Başkanlığı, bu konudaki taleplerini iki kez hükümete iletti. İlk temas, bir korgeneralin Anayasa taslağının hazırlanması sırasında Meclis'e yaptığı sessiz ziyaretle gerçekleşti. O ziyaretteki taleplerin sadece bir kısmı pakete yansıdı. Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı teklifin açıklanmasının ardından bu kez taleplerini yazılı olarak iletti.

Askeri mahal tanımı

Gazetenin iddiasına göre, bu itirazlar çerçevesinde pakette bugün üç düzenleme yapılacak. Askeri yargının görev alanı açısından "askeri mahal" tanımı genişletilecek. TSK'nın özellikle yurtdışındaki görev yerlerinde ve askeri suçlar ile gemi gibi sabit olmayan mekanlarda işlenen suçlarla ilgili görevi netleştirilecek. Paketin Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açılmasına ilişkin maddesi de değişecek. Bu maddeyle kadro yetersizliği nedeniyle emekli edilenlere yargı yolu kapatılacak.

YÖK'e de aynı kıstas

Bir başka düzenleme ise Anayasa Mahkeme'sine atanacak üyeler konusunda yapılacak. Mevcut düzenlemede, Yargıtay ve Danıştay'ın Anayasa Mahkemesi'ne seçeceği üyeler için her yüksek yargı mensubu ancak bir adaya oy verebiliyor. Yapılacak yeni düzenleme ile YÖK'den gelecek üyeler için de aynı sistem geçerli olacak. Buna göre, her YÖK üyesi de Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek üyeler için ancak bir adaya oy verebilecek.

Kaynak: Hürriyet



Bu haber 845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs