En Sıcak Konular

Kırgız muhalefeti Moskova'da

9 Nisan 2010 11:32 tsi
Kırgız muhalefeti Moskova'da Kırgızistan'da iki gündür devam eden ayaklanmalarda hükümeti deviren ve geçici hükümeti kuran muhalefetin temsilcileri sabah saatlerinde Moskova'ya geldi.

Rus basınına yansıyan bilgilere göre, muhalif lider Roza Otunbayeva'nın başbakanlığını üstlendiği geçici hükümette başbakan birinci yardımcılığına getirilen Almazbek Atanbayev ve beraberindeki heyetin Rus yetkililerle bir araya gelecekleri kaydedildi.

Geçici hükümetin basın merkezinden yapılan açıklamada, Atambayev'in Moskova'da kimle görüşeceği bilgisi yer almazken, "Görüşmelerin formatı henüz bilinmiyor" ifadelerine yer verildi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin dün geçici hükümetin başbakanı Otunbayeva ile telefonda görüşmüş, ekonomik yardım talebine karşılık insani yardım için Moskova'nın hazır olduğunu belirtmişti. Otunbayeva daha sonra düzenlediği basın toplantısında Rusya'ya sağladığı destekten dolayı teşekkür etmiş, geçici hükümetin altı aylık sürede yeni bir anayasa hazırlayarak ülkeyi seçimlere götüreceğini açıklamıştı.

Kırgızistan'ın Talas kentinde hafta başında başlayan ayaklanmalar başkent Bişkek'e sıçrayarak, hükümetin devrilmesine neden olmuştu. En az 75 kişinin öldüğü ve bin 400 kişinin yaralandığı olaylar devam ediyor. Gece saatlerinde polisle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az 70 kişinin daha yaralandığı beliritliyor. Göstericilerin devlet binalarını yağmalamaya devam ettikleri de gelen haberler arasında.

Ülkenin güneyinde bulunan Celalabad şehrine giden Bakiyev, dün yaptığı açıklamalarda kendisinin hala ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı olduğunu ve istifa etmeyi düşünmediğini söyledi.

Rusya Başbakanı Putin, olaylara Moskova'nın müdahalesinin olmadığını, ancak Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev yönetiminin kendisinden önceki Askar Akayev yönetiminin hatalarını tekrarlamakla eleştirmişti. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de ayaklanmaları 'halkın gazabı' olarak nitlemişti.

CİHAN



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs