En Sıcak Konular

Bu nasıl bir ayrımcılık?

9 Nisan 2010 09:41 tsi
Bu nasıl bir ayrımcılık? Mardin Kızıltepe'de 'YGS sürgünü' telaşı yaşanıyor. 2008'de ÖSS'de kopya çekildiği gerekçesiyle Kıbrıs, Bolu, Trabzon gibi yerlerde sınava girmelerine karar verilen öğrenciler yola çıkma telaşında. Yoksullar ve ailesince uzağa gönderilmeyen pek çok k

Mardin-Kızıltepe ilçesinde iki yıl önce toplu kopya çekildiği gerekçesiyle ÖSYM tarafından bu yıl sınav merkezinin iptal edilmesiyle YGS’ye uzak yerlerde girecek adaylar, yol parası ve bilet bulma derdine düştü. Yaklaşık 10 bin aday kendilerine sınav yeri olarak gösterilen Kıbrıs, Trabzon, Muğla ve Eskişehir gibi yerlere gitmenin telaşında. Özellikle kız öğrenciler ailelerinin zaten okumalarına karşı çıktığını, uzak yerlerdeki sınav merkezlerine göndermek istemediğini söyledi.

Nüfusu yaklaşık 200 bin olan Kızıltepe’de 2008’de yapılan ÖSS’de kopya çekildiği gerekçesiyle 84’ü öğrenci, 93’ü de kopya çekmeye yardımcı olduğu gerekçesiyle 177 kişi hakkında işlem yapılmış, gözaltına alınan bu kişiler sorgulamadan sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Kızıltepe’deki sınav merkezleri de iptal edilmişti. Adaylar geçen yıl da Mardin ve Diyarbakır gibi merkezlerde sınava girmişti.

KIZILTEPE'DEN KIBRIS'A
Kızıltepeli birçok öğrenciye bu yıl tercih ettiği iller dışında Kıbrıs ile Trabzon, Bolu, Malatya, Adana, Muğla, Sinop, Edirne ve Eskişehir gibi uzak kentlerde sınava girecekleri tebliğ edildi. Öğrenciler şimdi sınav stresinin yanında bu merkezlere gidebilmenin sıkıntısını yaşıyor. Kızıltepe ve Mardin belediyeleri YGS’ye gidecek öğrenciler için yakın merkezlere otobüs kaldırırken, Kızıltepe Kaymakamlığı ise Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nda fakirlik kaydı bulunan ailelerin çocukları için yol parasını ödeme kararı aldı.

ÖSYM’NİN SORUMLULUĞU
Kızıltepe Belediyesi’nin açtığı Çok Amaçlı Eğitim Destek Merkezi’nde yoksul ailelere mensup 1000 öğrenciye YGS hazırlık kursu veren Nurullah Tunç konuyla ilgili şunları söyledi: “Kopya çekiliyorsa bunu önlemek ÖSYM’nin görevi. Kızıltepe YGS sınav yerleri konusunda bu yıl cezalandırılmıştır.”

Eğitim-Sen Kızıltepe temsilcisi Aslan Öner ise Kızıltepe’de 100 bin kişinin yeşil kartlı olduğunu belirterek “En yakın sınav yeri olarak Adana ve Malatya çıkmıştır. Bir çok öğrencinin parasızlık nedeniyle sınava girmeme durumu var” dedi.

Sınav yeri olarak kendisine Adana gösterilen kız öğrenci Adile Sun, “Kıt kanaat geçiniyoruz. Zor şartlar altında dershaneye gidip bir yıl boyunca bu sınava hazırlandım. Sınav yerim Adana çıkınca hayatım kâbûs oldu. Ailem beni okutmak istemiyordu, onlara da bahane doğdu” diye konuştu.

Adıyaman’da sınava girecek olan Kadriye Yaşar ise “Kızlar uzak diye gönderilmeyecek. ÖSYM hayallerimize kastetti” diyor.

ÜÇ ÇOCUĞUN YOL MASRAFI
Dershaneye gönderdiği üç çocuğunun sınav yeri olarak Malatya çıktığı için belediyeden yardım isteyen Famila Kaymaz ise “Eşim zaten işsiz. Şimdi de kendi boğazımızdan kesip eğittiğimiz çocuklarım Müjdat, Abdulhekim ve Hüseyin’in sınav yeri olarak Malatya çıkmış. Eğitim Destek Merkezi de olmasaydı ben çocuklarımı Malatya’ya gönderemezdim” dedi.

Radikal



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs