'Telekulak'tan Dalan da çıktı | " /> 'Telekulak'tan Dalan da çıktı | "/>

En Sıcak Konular

'Telekulak'tan Dalan da çıktı

9 Nisan 2010 08:41 tsi
'Telekulak'tan Dalan da çıktı 
İşadamlarını dinleyerek elde ettikleri bilgileri satan telekulak çetesi Ergenekon’un firari şüphelisi Bedrettin Dalan’a uzandı.

Ergenekon’un firari şüphelisi Dalan’ın telekulak çetesinden yardım aldığı ortaya çıktı. Şebekenin Dalan’ın gözaltına alınacağını ve ona ‘kaç’ diyenin eski MİT çalışanı K.A. olduğunu bildiği tespit edildi.

İşadamlarını dinleyerek elde ettikleri bilgileri satan telekulak çetesi Ergenekon’un firari şüphelisi Bedrettin Dalan’a uzandı. Ergenekon Silahlı Terör Örgütü iddiasıyla sürdürülen soruşturma kapsamında aranan, ancak 1.5 yıldır yurt dışında olan Dalan’ın, ‘kaç tüyosu’nu eski MİT elemanı K.A’dan aldığı dinlemeye takıldı. İstanbul Emniyeti tarafından önceki gün çökertilen şebekenin, Dalan hakkında soruşturma olup olmadığına ilişkin yurt dışına kaçtıktan sonra dinleme yaptığı polisin teknik takip kayıtlarında yer aldı.

ARAMA KARARINDAN 20 GÜN ÖNCE

Ergenekon kapsamında İstek Vakfı Başkanı Bedrettin Dalan hakkında 7 Ocak 2009’da yakalama kararı çıkarıldı. Ev ve ofisinde bulunamayan Dalan’ın 24 Ekim 2008’de ABD’ye gittiği ortaya çıktı. Telekulaka yönelik teknik takip sırasında Dalan’a “seni de alacaklar kaç” diyen kişinin eski MİT’çi K.A. olduğuna ilişkin konuşmaların yapıldığı tarihin 19 Aralık 2008 olması dikkat çekti. Bu konuşma şebekenin, Dalan’ın Ergenekon’dan alınacağını ve bunun için yurt dışına kaçtığını, Dalan hakkında operasyon kararı alınmadan 20 gün önceden haberdar olduğunu ortaya koydu.

O HABER VERDİ BEN DE TİYOYU ALDIM’

Teknik takip kayıtlarına göre telekulak çetesi 19 Aralık 2008’de Hüseyin B.’nin isteği ile Dalan hakkında soruşturma olup olmadığını öğrenmek için dinleme yapmaya başladı. Hüseyin B’nin çete lideri Mehmet Y. ile yaptığı konuşmada “Dalan hakkında bir şey var mı” diye sorduğu takibe takıldı. Aynı gün Y.’nin de işadamı Ahmet K. ile görüşmesinde Dalan’a itafhen “K.A. baba. Büyük ihtimalle o verdi ben de tüyoyu aldım” dediği, işadamının da “Dalan’a tiyoyu vererek git diyen o” dediği belirlendi. Dalan’ın gözaltına alınacağını İstanbul MİT Bölge Yardımcısı O.Y’den haber aldığı öne sürülmüştü. Telefon dinlemelerinde ise Dalan’a kaç dediği iddia edilen kişinin adı eski MİT’çi K.A. olarak geçiyor. Dalan’ı uyaran iki kişinin MİT bağlantısı olması ise dikkat çekti

‘IPHONE’LA HÜKÜMLÜ TESPİTİ MEVZUATA AYKIRI

Bu arada TBMM Kayıp Çocuklar Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Aşkın Asan’ın, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal’ın konuşma yaptığı toplantıda, gelişmiş ülkelerdeki gibi cüzi ücret karşılığı iphone’lara ‘hükümlü takip programı’ indirilerek, eski hükümlülerin mahallede nerede oturduğunun öğrenilmesini önerdi. Köksal ise “Bizim mevzuatımıza göre bunları yapmamız mümkün değil” dedi.

Dinleme tarifesi 30 bin $

• Telekulak çetesinin ‘istihbaratta’ kullanmak için askeri bölgede villa almayı planladığı, yasadışı dinlemeleri bazı ‘ihaleler’ de kullandığı ortaya çıktı. Şebekenin eşlerini takip ettiren işadamlarına, aldatıldıklarına dair telefon kaydı bulmaları halinde ‘görüntü’ de aldığı öğrenildi. Çete lideri Mehmet Y. ile F.B. arasındaki bir telefon görüşmesi kaydına göre işadamı E.G’den eşi M.T.G. ve ilişkisi olduğu iddia edilen avukatı S.T.A’yı takip için 30 bin dolar aldıkları tespit edildi. 4 ildeki telekulak operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen O.Z.A, B.H, S.G. ve H.K., sorgularının ardından serbest bırakıldı. Bu arada, polisteki işlemlerinin ardından serbest bırakılan işadamları Adil D. ile Ahmet K. adliyeye gelerek soruşturmayı yürüten Savcı Hakan Karaali’ye ifade verdi. Adil D, adliye çıkışı “Tanık olarak ifade verdim” dedi.

Öte yandan  soruşturma kapsamında bir GSM şirketinin genel müdürlüğü ve Maltepe’deki santralinde yapılan incelemede, yasadışı dinleme yapıldığı bu dinlemelerin kaydedildiği hatta yazılı hale getirildiği tespit edildi. İncelemelerde ayrıca on binlerce ‘sms’in de yasadışı incelendiği öğrenildi. 

Amsterdam’da görüntülenmişti

‘Eşinin tedavisi için’ yurt dışında bulunan ve Ergenekon soruşturması kapsamında 7 Ocak 2009’da hakkında yakalama kararı çıkarılan Dalan, 26 Kasım 2009’da Hollanda’da ortaya çıkmıştı. Geceyi ünlü Marriott Oteli’nde geçiren Dalan Cihan kameralarına yakalanmıştı.

Faturayı belirle yükü ağır olur’

Çetenin, Dalan’la ilgili konuşmaları teknik takip kayıtlarında şöyle yer aldı:

(19.12.2008: Hüseyin B. ile Mehmet Y.)

• Hüseyin: Bu Bedrettin Dalan hakkında bişey var mı? Öğrenebilir miyiz, sağlam?

• Mehmet: Öğreniriz çok sağlam hem de. Yani sıkıntılı mı değil mi onu soruyorsunuz.

• Hüseyin: Soruşturma, araştırma bir şey var mı yok mu, onu öğrenelim.

(Mehmet Y. ile işadamı Ahmet K.)

• Mehmet: Hüseyin bana bir şey sordu.... Birisi hakkında bir şey var mı dedi... Baktım ki var.

• Ahmet: Konuşalım faturayı belirle... Çünkü ağır yük, ağır yükü anlattığım zaman anlayacaksın.

• Mehmet: Kağıtlar bende kağıtları oku beraber karar verelim. Diyeti sen belirle...

 star



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,532 µs