En Sıcak Konular

Baykal'dan tarihi öneri

6 Nisan 2010 14:52 tsi
CHP Lideri Deniz Baykal partisinin grup toplantısındaki konuşmasında Anayasa teklifine destek için şart sundu.

Cumhurbaşkanı'na seslenen Baykal, 'O üç maddeyi ayırıp referanduma sunacağını açıkça ilan ederse biz de uzlaşma yaklaşımını sergilemiş oluruz' dedi.

***

"Umarım bu gidişin sonu hayır olur. Hayırlı bir noktaya Türkiye'yi taşırız. Hiçbir zaman bu kadar ağır bir yargı kriziyle meşgul olmamıştık. Bu gidişe herkesin dur demesi gerekir.

Anayasa değişikliği grup kararıyla, parti kararıyla, bakanlar kurulu tasarısıyla ortaya konulabilecek bir durum değil. Anayasa değişikliği milletvekillerinin bağımsız olarak hareket ettiklerinde ciddiye alınabilecek bir konu. Meclis Başkanı'nın imzası var. Meclis Başkanı'nın oy yetkisi yok. Meclis Başkanı “Benim haberim yok” diyor. Birileri başkalarının yerine karar veriyor.

HASTA OLAN BAŞBAKAN

Bu bir yanlıştı. Onlar da kabul ettiler. Öbür yanlışlar da ortaya çıkacak. Şimdiden yapmayın bunları diyoruz. “Velev ki o kadar milletvekilimiz var” deniyor. Bunlar yanlış sözler. Ciddiyetsiz sözler.

İşte imzalarını geri çektiler. Başbakan yine tepeden konuşmaya devam ediyor. “muhalefetin hastalığı vardı onun için çektik" dedi. Muhalefetin hastalığı yok Sayın Başbakan hasta olan sensin.

Sadece gazla giderim frene gerek yok derseniz hangi tehlikelerle karşı karşıya kalırsınız. Şimdi, Türkiye'de o yapılmak isteniyor. O arabanın başına gelecek felaket Türkiye'nin ve toplumun başına gelir. İtalya'da Berlusconi'ye dur diyor ama bizde kimse bana dur diyemez diyor. Sen kimsin Allah aşkına.

Allah, Peygamber'in bile hesap vereceğini getirmiş sen mi hesap vermeyeceksin. Dürüst olun açık olun, millete güvenin. Ne kendilerin güveniyorlar, ne millete güveniyorlar.

“KENDİNE GÜVENİYORSAN ÇIK KARŞIMA”

Başbakan'a dedim ki gelin televizyonda karşılıklı çıkalım düşüncelerimizi anlatalım millet de dinlesin. Bu olmadan demokrasi işlemez. Özgürlük budur. Soru sorma tartışma özgürlüğüdür.

Başbakan'a en demokratik öneriyi yaptık. Başbakan diyor ki “ben lisede yapardım. Zevkimi aldım artık.” Sayın başbakan senin zevkin için değil millet için yapıyoruz bunu. Kendine güveniyorsan çık milletin karşısına. Bak ben kendime güveniyorum ve çık karşıma diyorum.

Başbakan diyor ki ben sizi hap yaptım. Hap gibi alın bu anayasa değişikliğini. Meclise kabul ettiremedin. Millet kabul edecek peki milletin tek tek oylama hakkı yok mu? Millete hap gibi onaylayın diyorsun bu hapın içinde zehirli maddeler var. O hapı içerse milletin başına çok tehlikeli şeyler gelir.

CUMHURBAŞKANI'NA ÇAĞRI

Ben sayın Cumhurbaşkanı'na milletin önünde tarihi bir öneri yapmak istiyorum. Anayasamız cumhurbaşkanının önüne gelen değişikliklerin paket halinde olsa da son oylamada hepsi yeter sayıya ulaşsa da onlarına arasında bu maddeleri ayırarak halk oyuna sunma imkanı getirmiştir.

Yani sayın Cumhurbaşkanı pekala diyebilir ki “Eğer son oylamada hepsi 3/2 oy almışsa da ben bu 3 maddeyi ben milletin oyuna sunmak zorundayım. Bu çok köklü bir değişikliktir.Böyle bir yetkimin olduğunu görüyorum. Bu yetki doğrultusunda ben de 3 maddeyi halk oyuna sunarım.”

TEKLİFE DESTEK ŞARTI

Bunu yaparsa bu konunun hem Türkiye'de kutuplaşma yapmasının öününe geçer. Hem de cumhurbaşkanlığından milletimizin beklediği davranışı çok sorumlu bir şekilde sergilemiş olur.

O üç maddeyi ayırıp referanduma sunacağını açıkça ilan ederse Türkiye'de bu gerginliği ortadan kaldırma bakımından tarihi bir iş yapmış oluruz. Eğer cumhurbaşkanı bunu yaparsa biz de CHP olarak uzlaşma yaklaşımını sergilemiş oluruz. Bunun yapılmaması halinde Meclis'te 24 maddenin referanduma gerek kalmadan gerçekleşme şansı ortadan kalkacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı'ndan ben umudumu kesmedim. Sayın Cumhurbaşkanı'ndan bunu ciddiyetle değerlendirmesini ve oylama olmadan gerekli tavrı sergilemesini bekliyorum.

BAŞBAKAN - YÜKSEK YARGI TARTIŞMASI

Başbakan “çıkart cübbeni geç karşıma” diyor yüksek yargı mensuplarına. Onlar gerek gördükleri takdirde cübbelerini çıkarıp milletvekili olurlar dokunulmazlık gömleğini giyerler.

Ama sen istesen de dokunulmazlık gömleğini çıkaramaz. O cübbeyi de giyemezsin. Sen önce söz verdiğin dokunulmazlıkla ilgili düzenlemeyi yap. Yıllardır vaat ettin, söz verdin ortada bir gelişme yok.

1 Ekim 2002 Amasya mitinginde “Dokunulmazlık zırhına aday olmayan tek lider benim diyor. 20 gün sonra Mersin mitinginde kürsü dokunulmazlığı dışındaki dokunulmazlıklar kaldırılmalı diyor.

Bugün 6 Nisan 2010 aradan kaç yıl geçti Sayın Başbakan hala harekete geçmedi. Bu milleti kandırmak değil mi? Sonra da çıkıp Yargıtay Başkanı'na cübbeni çıkart diyorsun. Neden çıkartsın cübbesini. Sen önce o dokunulmazlık gömleğini çıkart. Başbakan sadece cübbeni çıkart demiyor o cübbeyi kimin giyeceğine de ben karar veririm diyor.



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs